Zobacz pełną wersję : modyfikacja zegarow
Witam poszukuje poradnika z którego się dowiem jak zrobić takie podświetlenie w mojej Hani :)
http://imageshack.us/photo/my-images/232/dscf1936ir0.jpg/
nic trudnego.
kupujesz diody t5 chyba 3 badz 4 i jedna w5w jakiego chcesz koloru
wykręcasz dwie srubki z plastiku przedniego te u góry schowane wyjmujesz osłone przednia.
potem masz 4 srubki dwie z dolu dwie z gory od mocowania zegarów
wypinasz obie kostki
idziesz do sklepu kupujesz dwa bronksy
cały licznik kladziemy na stól i zaczynamy rozbierac plastiki
nalezy uwazac zeby nie polamac tam nic wszystko elegancko wychodzi jezeli sie sily za duzo nie uzywa bo mozna cos urwac
przezroczysty plastik wychodzi dosyc latwo gorzej z tym czarnym. trzeba sie podlubac tam troche poodginac delikatnie te górne tylne zaczepy no ale jakos wychodzi :)
zdejmujesz wszystko az zostana same zegary ramke mozesz okleic carbonem albo wymienic na taka z ek9 :)
odkrecasz zegary z tylu te srebrne srubki jest ich w sumie chyba 13
dookola szorujesz zmywaczem do paznokci i wacikiem do uszu cała czarna warstwe pod cyferkami i bialymi liniami przy czym uwazac zeby nie majtac tymi wskazowkami od temp i wody. delikatnie mozesz ruszyc przesunac czy cos ale DELIKATNIE i nie za mocno bo rozne historie byly :)
mozesz przy okazji pomalować wskazówki zegarów farba fluorescencyjna czy jak jej tam
składasz z powrotem wszystko do kupy.
wymieniasz zarowki i volia :)
czas operacyjny.. hm za pierwszym razem z 3h za drugim z godzinke :)
koszt:
diody 5-20zł
zmywacz 2zł
farbka 14zł
okleina/ramka ek9 20zł/200zł
dwa piwa 6zł
dochodzi jeszcze górne podswietlenie ale to juz mozna wymienic bez rozbierania i sam do tego dojdziesz w sumie.
poza tym pamietaj ze diody sie swieca tylko i wylacznie jak plus jest z plusem a minus z minusem. inaczej palic sie nie bedzie
powodzenia :)
wymiana samych diod jest bardzo prosta. w skrócie rozkręcasz wsio potem wyciągasz żarówy, wkładasz diody i po robocie..
jak chcesz się bawić w diodki to go ahead. ale wątpię żebyś był zadowolony z efektu. ja wymieniałem żarówy na diody i za słabo świecą.
widziałem gdzieś na necie zegary z wlutowanymi diodami. nie chcę głupoty napisać ale było ich jakoś 70. w każdym bądź razie dużo. to dopiero daje super efekt.
zawsze można zmienić na indiglo ale wydaje się, że to takie oklepane. bo każdy może kupić i mieć takie same jak ty :rolleyes: