Zobacz pełną wersję : Przeróbka reflektorów na soczewkowe
Witam.Znalazłem ostatnio na CKPL w jakimś wątku link do firmy która przerabia seryjne reflektory na soczewkowe,ale nie mogę znaleźć tego wątku.Jeżeli ktoś wie jaka to firma,lub wie w jakim wątku był link do niej to proszę o info.Dziękuje i pozdrawiam.
Znalazłem link do tej firmy
http://hidretrofit.wordpress.com/
Sam się przymierzam :)
A to jest legalne?Czy nie bardzo.
Jeśli wkładasz zwykłą żarówkę halogenową to nie widzę przeciwwskazań.
A jeśli chciałbym xenon lub bixenon + oczywiście spryskiwacze to pewnie by nie przeszło.A dowiadywałeś się może o cenę takiej przeróbki?
Wygląda to super, z pewnością nareszcie nasze civici dobrze by oświetlały drogę. Jednak wydaje mnie się, że takie przeróbki są nielegalne. Wszelkie przeróbki odbiegające od oryginalności są nielegalne. Lampa traci homologacje. Mogą być z tym problemy.
Son - Goku
02-03-13, 22:00
Wydaje się, nie wydaję.
Nieważne czy soczewka była by zasilana zarówką czy xeonem.
To jest pozbawione homologacji i tyle.
Wszystko zależy od szczęścia. Jedni są przyłapani inni przy przeglądzie i niebiescy się nie czepiają.
Koniec.
Odezwij się do użytkownika Embargo w sprawie ceny. Jeśli chodzi o legalność to zenon na pewno nie jest legalny (brak układu samopoziomującego), Karpiczek może mieć też rację, że nawet na zwykłej H7 mogą być problemy, jak się trafi na czepialskiego policjanta albo diagnostę. Osobiście mi to lotto, w moim aucie jest tyle nieprzepisowych elementów, że jeden więcej czy mniej nie stanowi różnicy.
Po przeróbce zamierzam założyć najlepszą możliwą żarówkę (pewnie Osram Nightbreaker). Spodziewam się dużej poprawy, zwłaszcza że idą do tego fabrycznie nowe lampy. A jak nie będzie dużo lepiej od serii, to wpadnie xenon, który w soczewce nie będzie oślepiał w przeciwieństwie do standartowej lampy.
Wysłałem maila do tej firmy ile by kosztowała przeróbka na xenon lub bixenon. Jeżeli będzie to nielegalne to będę się dowiadywał jaki koszt przeróbki na halogen.
Son - Goku
02-03-13, 22:02
jak się nie mylę ponad 3 stówy by były plus soczewki
na ich stronie jest napisane że koszt przeróbki zaczyna się od 400zł (w zależności od modelu auta) + 30 zł za dodatkowe uszczelnienie + 70 zł za polerowanie klosza z tw. sztucznego
Son - Goku
02-03-13, 22:20
Ahh no to mój błąd.
koszt przeróbki na bixenon to 480zł. Wysłałem też zapytanie czy taka przeróbka posiada homologacje,a jeśli nie,to ile kosztowałaby przeróbka na bihalogen.
nie posiada homologacji a przeróbka na bihalogen kosztuje tyle samo (480zł)
Ja mam u siebie przerobione przez embargo lampy na biksenon i szczerze mogę go polecić bo robi to naprawdę profesjonalnie.
Wszystko zależy od szczęścia. Jedni są przyłapani inni przy przeglądzie i niebiescy się nie czepiają.
Ale przy ewentualnej kolizji.....ubezpieczyciel nie podaruje......
ale z halogenowymi chyba nie będzie takiego problemu?
Trochę moralność Kalego.
"Ja mam przerobione na cacy na zenon, ustawione dobrze i nie oślepiam. Oślepiają tylko inni, z zenonami z Allegro."
Nie każdy musi mieć lampy ksenonowe. Nie ma przymusu. :rolleyes:
Ja mam u siebie przerobione przez embargo lampy na biksenon i szczerze mogę go polecić bo robi to naprawdę profesjonalnie.
Dankan a co z przeglądem? robiłeś już?
Dankan a co z przeglądem? robiłeś już?
Owszem zrobiłem. Stempelek dostałem :) nie obyło się bez dyskusji z diagnostą ale przegląd przeszedłem.
Ja niebawem myślę samemu próbować wrzucić soczewkę i zobaczymy jak to wyjdzie i jak się to ustawi.
W razie wypadku rzeczywiście może być problem i ubezpieczyciel może się czepiać....
Owszem zrobiłem. Stempelek dostałem :) nie obyło się bez dyskusji z diagnostą ale przegląd przeszedłem.
ja sie chyba na razie skuszę na odświerzenie tych co mam. Napisałem do firmy, którą podałeś o koszt takiej operacji razem z regeneracją odbłyśników.
kamilrojek
04-03-13, 18:51
Ja niebawem myślę samemu próbować wrzucić soczewkę i zobaczymy jak to wyjdzie i jak się to ustawi.
W razie wypadku rzeczywiście może być problem i ubezpieczyciel może się czepiać....
Zostaje tylko tak walić aby z przodu nic nie zostało, wtedy nikt nie będzie szukał na szkiełkach homologacji ;) Jeżeli będziesz przerabiał koniecznie rób zdjęcia i podziel się efektami.
Zostaje tylko tak walić aby z przodu nic nie zostało, wtedy nikt nie będzie szukał na szkiełkach homologacji ;) Jeżeli będziesz przerabiał koniecznie rób zdjęcia i podziel się efektami.
heh dam znać jak przerobie :cool: homologacja na szkle bedzie bo przerabiasz oryginalne lampy :p tylko ja będę przerabiał lampy w ej9
Jedyny "legalny" sposób na soczewki czy xenon to zamontować oryginalne, kompletne lampy z innego auta. (W przypadku xenonu pamiętać należy że poza samym reflektorem trzeba mieć jeszcze spryskiwacz i automatyczne poziomowanie (a nie ręczne). Z tym że taka przeróbka to wyższa szkoła jazdy bo nie ma lamp pasujących P&P do 5D i do wszystkiego trzeba ciąć/spawać/szpachlować.
a z czego soczewka najlepiej pasuje? nada sie z audi a4?
zależy z jakiego audi byle by była soczewka bi tz. z przysłoną na światła mijania/drogowe
o taka http://allegro.pl/soczewki-bixenon-bi-xenon-audi-a4-b6-i3086058933.html
o taka http://allegro.pl/soczewki-bixenon-bi-xenon-audi-a4-b6-i3086058933.html
pasi