PDA

Zobacz pełną wersję : Przelany Olej.

civicD14A4
01-03-13, 16:09
Witam, mój nie udolny mechanik wlał do mojego silniczka 3,7L Oleju :mad: ,dzięki Bogu się szybko kapnąłem że coś chyba za dużo go jest i było trochę więcej na bagnecie niż powinno być..Na takim stanie oleju zrobiłem jakieś około 40km... Dziś odsysaliśmy olej najpierw z pokrywy silnika troszkę i potem przez bagnet.... Pytanie czy coś mogło się stać jak było trochę więcej oleju?? olej wymieniałem wczoraj,Dziś już wyssaliśmy około 800ml.

Dzięki za odpowiedzi pozdro.. :)

kruczekvu
01-03-13, 16:12
Nic się nie stanie jak już nadmiar ściągnięty
Dużo za dużo nie może być ale jak ciut więcej to motor będzie żył

civicD14A4
01-03-13, 16:36
Dzięki za szybką odpowiedź,Moja Hania jest dla mnie bardzo ważna :)

pozdrawiam :)

ma1ster
01-03-13, 17:08
nie ma to żadnego wpływu, nawet jak by całe 5L wlał, jedynie co w takim przypadku sie może stać, to minimalnie zmienia się termika silnika z racji większej ilości oleju, ale to nie szkodliwe...

Zbyszek l
01-03-13, 18:45
nie ma to żadnego wpływu, nawet jak by całe 5L wlał, jedynie co w takim przypadku sie może stać, to minimalnie zmienia się termika silnika z racji większej ilości oleju, ale to nie szkodliwe...

A to dobre :) Tak trzymaj :)

Nadmiar oleju jest zjawiskiem niekorzystnym, równie niebezpiecznym jak jego niedobór. Zbyt wysoki poziom oleju w zimnej misce olejowej może spowodować, że po rozgrzaniu silnika jego objętość na skutek rozszerzalności będzie zbyt duża, co może prowadzić do zniszczenia uszczelnień i wycieków. Nadmiar oleju wydmuchiwany do układu wydechowego może dopalać się w katalizatorze, powodując jego częściową dezaktywację. Jeżeli poziom oleju bardzo szybko osiąga poziom MAX może to oznaczać, że do miski olejowej przedostaje się paliwo (np. w trakcie regeneracji filtra DPF w silniku Diesla), a rozcieńczony olej może być przyczyną "zatarcia". Wzrost poziomu oleju do MAX występuje również w przypadku stosowania niektórych "tanich" paliw. Następstwem tego jest znaczne zgęstnienie zawartości miski olejowej, co wskutek złej cyrkulacji i smarowania może doprowadzić do uszkodzenia silnika.

Michał102
01-03-13, 20:07
nie ma to żadnego wpływu, nawet jak by całe 5L wlał

Spadłem z krzesła.

civicD14A4
01-03-13, 20:12
" a rozcieńczony olej może być przyczyną "zatarcia". Wzrost poziomu oleju do MAX występuje również w przypadku stosowania niektórych "tanich" paliw."

Rozcieńczony tzn jaki?? nie rozumiem tego??? Wymieszany z czymś innym?

skolopendra
01-03-13, 20:15
benzyną

Michał102
01-03-13, 20:15
Przykład z rozcieńczonym olejem jest tu trochę z pupy, bo w tym przypadku mamy wlany czysty olej przez nieuwagę mechanika, a nie to, że oleju nagle przybyło w skutek przedostawania się do niego paliwa.

ma1ster
01-03-13, 20:22
to są bzdury... i za dużo czytania internetu oraz gazet, w których raczej wykształceni w tym kierunku ludzie nie piszą, bo większość wypowiedzi, czy nawet samych pytań jest żenująca...

rozumiem że po wlaniu 10L oleju do silnika osobówki przeciętnej tłoki zaczną bić o lustro oleju, wtedy to sami wiecie...

Ale jeśli producent zaleca od 3L min do 4L max, to ta wartość jest ustalona z jakimś marginesem, żeby plebs społeczny na wypadek nie umiejętnego wlewania oleju nie zniszczył silnika...

Feniks333
01-03-13, 23:03
U mnie odrazu po kupnie samochodu jak robiłem wymiany filtrów, rozrządu itp. mechanik też wlał więcej oleju tak około 5mm ponad poziom max na bagnecie. Dwa lata minęły i zero problemów. Nie jestem specem w tej branży, ale po swoim doświadczeniu to myślę że jeżeli u Ciebie wlał trochę więcej to też nie powinno się nic stać.