Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Etanol

plakon83
23-11-07, 14:58
Panowie, zakładam ten temat tutaj, ponieważ uważam, że tutaj najczęściej zaglądają osoby, które mogą mieć coś konkretnego do powiedzenia w tym temacie.
a mianowicie.
1.Czy ma ktoś jakieś informacje o zasilaniu silników hondy(d15) mieszanką benzyny i etanolu, lub samym etanolem.
2.Jeśli to możliwe i ma sens jakich przeróbek należałoby dokonać?(wiem, że w silnikach gaźnikowych wystarczy pogrzebać przy gaźniku, ew. przesunięcie zapłonu)
z góry thx

Whiplash
23-11-07, 15:07
Etanol :) :piwo2: , ja tam bym tego do hani nie lal tylko w siebie :)
A tak strzeze to wiem tylko tyle ze dolewa sie do paliwa czasem denaturat w celu wytracenia wody z paliwa jak ci autko pierdzi, strzekla z tlumika a tankowales na BP :P

skolopendra
23-11-07, 15:11
mieszanką benzyny i etanolu, lub samym etanolem.
.sam wpadłeś na ten pomysł ??
.............
i ma sens
.sensu tu nie widzę żadnego
.........a Ty

Roslina
23-11-07, 15:23
W Stanach w benzynie 10% to etanol. Ciekawe czy tutaj tez?

rafalb33
23-11-07, 16:22
Jeśli to możliwe i ma sens jakich przeróbek należałoby dokonać?(wiem, że w silnikach gaźnikowych wystarczy pogrzebać przy gaźniku, ew. przesunięcie zapłonu)

Mozliwe jest.
Sensu raczej nie ma....
Musialbys zbudowac od nowa prawie caly uklad paliwowy(etanol jest dobrym rozpuszczalnikiem, niektorych zeczy). Do tego podniesc kompresje, przestawic zaplon( a to wszystko oczywiscie wystroic na szerokopasmowce).
Do tego dochodza jaja z sonda lambda, bo etanol zawiera cos kolo 40% tlenu(benzyna~2%).Sama kalorycznosc etanolu jest duzo mniejsza, wiec trzeba podac wiecej. Etanol mocno pochalania wode. Beda problemy przy rozruchu silnika.

Takze problemow dosc sporo, ale dac sie napewno da :d .

Lepiej zainwestowac kase w co innego. W sumie napisalem to jako ciekawostke.
Na niektorych rynkach sa samochody fabrycznie przystosowane do jazdy na etanolu(np. brazylia).

plakon83
23-11-07, 17:56
Dzięki Rafał.
skolopendra czytaj ze zrozumieniem, przypomnę jeden fragment mojej wcześniejszej wypowiedzi: "które mogą mieć coś konkretnego do powiedzenia w tym temacie"

skolopendra
23-11-07, 18:08
"które mogą mieć coś konkretnego do powiedzenia w tym temacie"

to jest konkretna odpowiedz :agent:

.sensu tu nie widzę żadnego