PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu usterki (Type R '02)

Bartolo69
22-11-07, 21:34
Witam! Może ktoś mi pomoże w zidentyfikowaniu strasznie wkurzającego dzwięku pojawiającego się w zakresie od 2.500 do 3.000 obr/min , na kazdym biegu, jest to takie dziwne brzęczenie, jakby coś luznego , może jakaś sprężyna... dzwięk dochodzi z komory silnika....również na biegu jałowym..... dokładnie od strony kolektora wydechowego.... dziwne brzęczenie o wysokiej częstotliwości... kończy się nagle przy 3.000 obr i potem nie występuje..... pojawia się za każdym razem przy wspomnianym zakresie obrotów....zarówno przy "wkręcaniu" silnika, schodzeniu z obrotów i przy ciągłym utrzymywaniu obrotów....
Mnie się już pomysły skończyły.... kolektor nie jest luzny ( przynajmniej nie można takowego luzu wyczuc), w serwisie Hondy (angielski - pewnie dlatego byle jaki) wymienili coś co po angielsku nazywa się "idle pulley", uwazając, ze to jest przy czyną, ale to nie pomogło.....
Ktos może miał z czyms podobnym do czynienia??

Pozdrawiam.

Cobweb
23-11-07, 10:06
Najpierw kolego poczytaj porządnie zakładkę typeR tam sporo dowiesz się o swoim modelu. (i nie będziesz musiał zadawać pytań opisanych wcześniej) :aloha:

Problem brzęczenia prawie na 100% pochodzi od osłony podpory tam są takie uszczelki amortyzujące które się szybko zuzywają i osłona zaczyna brzęczeć, lekarstwem jest jej zdjęcie (jesli masz owinięty taśmą kolektor wydechowy) lub wymiana na nową (koszt chyba ze 150zł)

http://img442.imageshack.us/img442/2393/fotafm0.jpg

dla podpowiedzi - manual strona 16-19

:agent: :d

Bartolo69
23-11-07, 19:01
Dziękuję za podpowiedz...;-)
Zaraz ide sprawdzać...;-)
A co do zakładki Type R , to dopiero zauważyłem że istnieje, owszem poczytam ;-)
I tak jakby przy okazji zadam kolejne laickie pytanie...;-))))))))
Otóz gdzie oprócz klapki we wnętrzu można znalezć numer seyjny "R"?? w moim aucie ktoś sobie chyba zatrzymał na pamiątkę, bo nie mam tej klapki schowka...;-(
Manuala tez nie mam...;-/
Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość ;-))))))

Cobweb
24-11-07, 13:37
chyba nie ma gdzieindziej numeru (przynajmniej nie widziałem) sprawdź to sobie przy okazji po zassaniu manuala ze strony http://hondatech.info/downloads/Auto/Manuals/Civic/ plik nazywa się

Ab0VE Honda Civic EP3 (02-03) Service Manual zip 27.42 MB

:hinczyk: