PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy! Awaryjne odkręcenie dekileków od felg

nelq
22-11-07, 20:19
Mam problem. Przy zmianie kół na zimowe zapodział mi się gdzieś kluczyk od śrub zabezpieczających dekielki od felg aluminiowych. Teraz muszę w miarę szybko zdjąć koła ponieważ kończą mi się klocki i muszę je wymienić. Śruba zabezpieczająca wygląda mniej więcej tak:

http://img221.imageshack.us/img221/7505/srubans7.gif

Jest to walec z jednym zagląbieniem w które wchodził bolec na kluczu. Próbowałem włożyć tam końcówkę szczypiec i tak przekręcić ale nie dało rady. Zjeździłem wszystkie zakłady wuklanizacyjne w okolicy ale nikt nie ma żadnych kluczy do kół/dekli :/
Czy macie jakieś pomysły jak to odkręcić? A może ma ktoś taki klucz u siebie?

Pomóżcie prosze :(

Pawel
22-11-07, 20:35
dobierz klucz nasadkowy tak żeby wchodził na ścisk na śrubę zabezpieczającą, nabij go i odkręć, sam tak robiłem jak zgubiłem ten kluczyk do zabezpieczenia.

pozdro :)

nelq
25-11-07, 13:12
Będzie problem bo to ma bardzo małą średnicę, koło 0.5cm ale spróbuję. Dzięki za radę :hinczyk:
Jakieś inne pomysły gdyby ten zawiódł?

--- EDIT ---
Nie dało rady Przy wbiciu śruba się wykruszala na tyle, że klucz nie trzymał się tak mocno jak by musiał.

--- EDIT ---
Jako, że kończące się klocki nagliły podszedłem do sprawy mało subtelnie i rozwierciłem szerokim wiertłem (musi być szersze niż gwinta ale mieścić się w łebku) śruby tak, że łebki oddzieliły się od gwintu. Na dekielkach czy felgach nie zrobiłem nawet ryski a takie śruby można kupić nowe.