PDA

Zobacz pełną wersję : Odpalanie i gaszenie przyciskiem Start/Stop

bernyp
22-11-07, 12:44
Witam
Zastanawialem sie jak zrobic rodzaj startera w moim Civicu.
Chodzi o uruchamianie auta w taki sposob albo podobnie:
1. kluczyk na zaplon (palace sie diody na desce rozdzielczej)
2. Naciskam przycisk=>auto "kreci"=>odpala
3. wylaczam przycisk=>auto gasnie

Jakis opisik jak to zrobic by sie przydaj

Jesli to ulatwi to dodam ze mam Civica 4G D13B1 ;)

Spike
22-11-07, 14:00
żeby auto odpalało sie z przycisku nie ma żadnego problemu i w sumie jest to najlepsze wyjście bo po co ci gasić przyciskiem skoro i tak musisz później wyjąć kluczyk ze stacyjki żeby wyłączyć zapłon. Jeżeli chcesz tylko odpalać z przycisku potrzeba Ci jednego przekaźnika, przycisk zwierający trochę przewodów i podstawowe narzędzia elektryka. Znajdź przewód od rozrusznika idący do kostki stacyjki ... potem podłącz go przez przekaźnik do startera. Mam nadzieje że masz trochę pojęcia o elektryce samochodowej, jeżeli nie pytaj albo oddaj to w inne ręce, trochę doświadczone.

bernyp
22-11-07, 23:35
ok tylko jedna sprawa jaki przekaznik tam wstawic. wiem juz ktory kabel jest od czego.

EDIT:
Albo zrobie lepiej. Mam w sklepie elektronicznym takiego znajomego i pogadam z nim wybierze dobre elementy i sie troche pobawie

Spike
23-11-07, 00:21
zwykły samochodowy na 12V, 30-40A wystarczy. Wydatek rzędu 4-6 zł

Powodzenia :)

bernyp
23-11-07, 08:47
dobra a jak zalatwic problem z krenceniem startera przy wlaczonym przycisku czy poprostu wylaczac przycisk jak auto odpali?? :afro:

Spike
23-11-07, 09:18
dobra a jak zalatwic problem z krenceniem startera przy wlaczonym przycisku czy poprostu wylaczac przycisk jak auto odpali?? :afro:

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale chyba nie masz zamiaru założyć tam przełącznika. Potrzebny Ci jest przycisk zwierny (coś w rodzaju switch'a). Będzie łączył styki tylko w czasie przyciskania palcem. Chyba że chcesz to podłączyć tak, żeby przy odpalonym silniku przycisk nie kręcił rozrusznikiem, ale to już dodatkowa robota.

bernyp
23-11-07, 22:58
no raczej chodzilo mi o przelacznik i to taki z zabezpieczeniem :P
http://www.zastec.pl/shop/images/categorie/TopGun.jpg

ale chyba bede musial poszukac jakiegos przycisku zwiernego :(

Spike
25-11-07, 19:51
o qrde stary... a coś ty z niej chciał zrobić miga - 21 :) ...oczywiście żartuję... poszukaj czegoś w rodzaju startera z S2000 - to już ładny gadżet :)

Powodzenia

bernyp
25-11-07, 21:54
mig-21 a to dobre :P doszedlem do wniosku ze cos takiego zrobie jak w S2000 ale ukryje przycisk gdzies w desce rozdzielczej zeby nikt nie wiedzial gdzie

Spike
26-11-07, 15:43
no i o to chodzi... też dobry pomysł :) coś w rodzaju pewnego zabezpieczenia.

kurgan
26-11-07, 19:50
mig-21 a to dobre :P doszedlem do wniosku ze cos takiego zrobie jak w S2000 ale ukryje przycisk gdzies w desce rozdzielczej zeby nikt nie wiedzial gdzie

japonczykow nie kradna tak jak VW :D takze przycisku nie musisz ukrywac:Djak zrobisz moda podziel sie fotami i nformacja jak wyszlo powodzenia! :piwo2: