Zobacz pełną wersję : Duże spalanie
Ostatnio sprawdziłem spalanie w mojej d16y7. Nalałem pod korek, przejechałem 100km, podjechałem na stacje i do baku wlazło prawie 13l :( Jest to automat. 84tys przebiegu. Jeżdżony pół na pól miasto-trasa. Ile on powinien palić? Gdzie szukać przyczyny?
skolopendra
21-11-07, 22:33
Ile on powinien palić?
myślę ze jednak troszkę mniej choć to zależy, jakie tam w stollicy macie korki ;)
..............................................powi edział bym sonda, ale 84 tyś ,to nie sonda
zresztą nie wiem jak to automaty?? mają :/
W korkach nie stoje wogole, wiec to odpada... Masakra z tym spalaniem... Na co najpierw zwrocic uwage?
W korkach nie stoje wogole, wiec to odpada... Masakra z tym spalaniem... Na co najpierw zwrocic uwage?
standard
- ustawienie zaworów
- filtry paliwa i powietrza
- zapłon
to na poczatek...
13 to nawet jak na automat za duzo chyba...
shantillas
21-11-07, 22:54
Sam mam Honde w automacie z tym ze d15b2. Po regulacji zawrow spalanie na trasie wyniosi jakies 6-6,5l a w miescie 8,5 przy dosc krotkich trasach (jednak zawsze czekam az sie silnik nagrzeje). Przed regulacja zaworow na trasie palila mi 12l.
Wiec jak koledzy napisali, sprawdz filtry, zrob samodiagnostyke (moze juz sonda kleka) zaplon, wyreguluj zawory.
A jak to nie pomoze tzn, ze nie potrafisz jezdzic automatem :bicie:
Automat duzo pali kolego ale tyle?? sam mam automata tylze z D15B7 i mi w miescie pali okolo 9 litrow/100km :) na trasie roznie zalezy jak czesto wyprzedzam a wyprzedzam zawsze i nie jade ponizej 120 :) wiec tez 9 wciagnie :) ale tak jak koledzy mowili sprawdz te rzeczy i sie dalej zobaczy :) A moze ty poprostu za mocno na tych krotkich odcinkach wciskasz :) hehe
Ja akurat mam manualną skrzynię biegów, noga do najcięższych nie należy, ale w zasadzie spalanie na mieście to zawsze powyżej 10L, a na trasie 7,5L przy spokojnej jeździe, trochę za dużo, mogłoby palić mniej na pewno.
Czyli trzeba zwrócić uwagę na filtry, zrobić samodiagnostykę, sprawdzić zapłon, wyregulować zawory - czy mogę prosić nieco bardziej szczegółowo? Mam pojechać do mechanika i poprosić go o regulację zaworów?
skolopendra
22-11-07, 20:58
Mam pojechać do mechanika i poprosić go o regulację zaworów?
jak najbardziej ,o tym mowa
Diverse007
23-11-07, 14:29
mi pali 12 na sto... przed wymina filtrów ... miałem wszystkie sportowe teraz założyłem standardy .. ale cos mi sie wydaje ze różnicy w spalaniu nie ma;/ czas na wtryski i przepustnice... może już jest odmulony to wtedy więcej tez pali... dla ekonomiczności ... trzeba z mulic auto spowrotem... takie czasy... jak sie nie chce gazu zakładać...
Ja bym sprawdził jeszcze świece, o ile nie sa za stare. Zbyt duże przerwy pomiędzy elektrodami również mogą spowodować większe spalanie. Przy okazji na podstawie ich wyglądu można zdiagnozowac ewentualne przyczyny takiego stanu.