Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic d15b2 POMOCY!

komar9285
25-02-13, 18:10
Witam mam problem z autem.

Zaczęło sie od jazdy po prostej drodze, kierownica zaczęła sama ruszać się na boki, cyklicznie.
Myślałem ze mam przebitą oponę lub źle dokręcone koło, wszystko sprawdziłem i było ok, kiedy ruszyłem było wszystko ok.
Po przejechaniu 2km znowu się zaczęło, kierownica sama się ruszała na luzie jak i podczas przyspieszania.
Odstawiłem auto na 4 godziny, przejechałem 5km i wszystko było ok.

Następnego dnia wracając z pracy obwodnicą zaczęło szarpać kierownica i stukać, cyklicznie co 1 obrót koła.
Byłem dzisiaj u mechanika i okazało się że po podniesieniu auta i obracaniu kołem w leciutko w prawo i w lewo coś puka dokładnie ten sam dźwięk co podczas jazdy, mechanik ustalił że skrzynia biegów jest do wymiany, (skrzynia chodzi pięknie, nigdy nie miałem z nią problemów, ładnie przyspiesza i wszystkie biegi wchodzą jak masełko)
Mechanik złapał za "lewą oś" ( wychodzącą z lewego koła do skrzyni ) ruszając nią jest lekki luz czy to jest przyczyną objawów?
Odkręcił korek oleju ze skrzyni, olej wyglądał tragicznie, jutro go wymieniam na nowy + jakiś dodatek zagęszczający ( czy to coś pomoże ) ?
Oraz ruszając kołem nie obracając lekko na boki jest wyczuwalny lekki luz, minimalny ale jest.

Objawy:
-samoistne ruszanie się kierownicy na boki
-stuk czasem jest a czasami nie
-podczas wjechania na nierówność pukanie w lewym kole ( możliwe że to ten luz w skrzyni )

Proszę pomóżcie mi uratować moją hanie, co trzeba wymienić i czy wymiana skrzyni jest konieczna. :(

Chcę dodać że podczas skręcania nic nie stuka a kierownica się nie trzęsie, dzieje się tak tylko podczas jazdy na wprost.