PDA

Zobacz pełną wersję : Stacja multimedialna 2din z dodatkowymi czujnikami (carPC)

Maskunt
25-02-13, 00:21
W dość odległych planach mam założenie u siebie konsoli 2din, a co za tym idzie jakiejś fajnej stacji multimedialnej. Na rynku jest sporo produktów oferujących odtwarzanie muzyki, radio, nawigację i kamerę cofania, jednak szukam czegoś innego. Chciałbym mieć możliwość wyświetlenia odczytów z zewnętrznych wskaźników - temperatura na zewnątrz/wewnątrz, cieczy chłodzącej, oleju, ciśnienie oleju. W tym momencie klasyczne 2din stacje odpadają, pozostaje więc włożenie w to miejsce małego komputerka z dotykowym ekranem. Pojawia się niestety kolejny problem - silnik na OBD1. O ile przy OBD2 można odczytać pewne wskazania chociażby przez adapter bluetooth, tak przy jedynce nie spotkałem się z taką możliwością. Jedyna opcja jaką widzę w takim przypadku to fizyczne wpięcie się w czujniki (i oczywiście dołożenie tych, których nie ma) ale to oznacza konieczność pisania softu pod ich obsługę. Spotkał się ktoś z Was z takim projektem? Najrozsądniejszą opcją w tym momencie wydaje mi się mały komputer/tablet z androidem (dużo softu) i podpiętymi do niego czujnikami.
Przeglądałem strony z carpc ale nie znalazłem nigdzie takiego rozwiązania.

HakerPL1
25-02-13, 00:27
a o ile mi wiadomo pod p28 bez większych problemów da się dorobić nawet na bluetooth dataloading czy jak to tam się zwie ;)

Maskunt
25-02-13, 00:33
Ano da się, tylko, że pozostają jeszcze zewnętrzne czujniki, których komputer przecież nie obsługuje (temp/ciśnienie oleju)