Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wycieraczka tylna - nie działa

Wudii
24-02-13, 18:14
Witam !

Oglądnąłem poprzednie tematy o wycieraczkach tylnych ale nie pomogły.

Opis problemu mniej więcej standardowy. Nic się nie dzieje po załączeniu wycieraczki w pokrętle. Bezpiecznik jest nowy nie przepralony. Rozkręciłem przekaźnik przy kierownicy wyczyściłem posmarowałem i nic nie dało. Jedyne co wiem, że to problem w kablach albo gdzieś głębiej ku silnikowi, ponieważ podłączyłem silnik wycieraczki tylnej do akumulatora innego auta poprzez kable i działał aż miło, więc śmiało stwierdzam, że silnik jest 100% sprawny.
Dopowiem tylko tyle, że wycieraczka nie działa odkąd kupiłem samochód, więc nie znam żadnych przejść wcześniejszych z nią związanych i co może być potencjaną usterką.

Pozdrawiam wszystkich serdeczne i może uda się wspólnie dojść do skutku . Dizękuję z góry za pomoc

Wudii

probestic
24-02-13, 18:20
No a dociera Ci w ogóle zasilanie do bezpiecznika ? ewentualnie dalej wiązka i przy silniczku już sprawdź miernikiem.

Wudii
24-02-13, 22:44
No właśnie do silnika wycieraczki brak, natomiast do bezpiecznika nie pamiętam chyba tak, 14 bezpiecznik z tego co pamiętam musiałbym iść sprawdzić jeszcze raz bo na 100% nie pamiętam

Nie mam przyrządu do pomiarów, pożyczyłem znajomemu. A takie pytanko profilaktyczne, jakby napięcie do bezpiecznika nie dochodziło, to gdzie wtedy szukać usterki ? skąd kable idą do bezpiecznika ?

mickee
25-02-13, 09:27
A może zacznij poszukiwania od gumowej przelotki (buda-klapa bagażnika). Tam przewody są narażone na łamanie.

Wudii
25-02-13, 09:57
Na tylnej klapie już oglądałem i wszystkie kable okej. Podsufitki jeszcze nie ściagałem ale to poczekem na cieplejsze dni bo w sumie nawet nie wiem jak sie to robi i czy to ma sens. bo w takim miejscu kable są nieruchome i szansa ich uszkodzenia jest nikła