Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wycieraczki i spryskiwacze.

ciacho83
21-11-07, 00:31
Witam,

Może ktoś wie dlaczego jak pociągnę wajchę to najpierw idą wycieraczki a potem płyn, w ten sposób rysuję sobie szybę. To raczej nie powinno tak działać, w każdym innym samochodzie najpierw leci płyn a potem wycieraczki.

Pozdrawiam.

Gruszka
21-11-07, 00:40
Może ktoś wie dlaczego jak pociągnę wajchę to najpierw idą wycieraczki a potem płyn, w ten sposób rysuję sobie szybę. To raczej nie powinno tak działać, w każdym innym samochodzie najpierw leci płyn a potem wycieraczki.

Tak to jest rozwiazane m.in. w wersji z silnikiem 1.6 (np. w 1.4 mozna psikac poki plyn sie nie skonczy a wycieraczki przednie rusza jedynie po przekreceniu pokretla).

Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem sa mglowe dysze spryskiwaczy od Citroena C3, plyn pojawia sie na szybie praktycznie natychmiast i wycieraczki startujace razem z plynem mniej ja rysuja. Inna zaleta jest to, ze te dysze sprawiaja, ze plyn pokrywa ladnie prawie cala szybe i mniej sie go zuzywa aby dokladnie umyc szybe.

Pzdr.

ciacho83
21-11-07, 10:49
Dzięki Gruszka, muszę kupić te spryskiwacze mgłowe.

Chemiczny
21-11-07, 14:41
Tak to jest rozwiazane m.in. w wersji z silnikiem 1.6 (np. w 1.4 mozna psikac poki plyn sie nie skonczy a wycieraczki przednie rusza jedynie po przekreceniu pokretla).

Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem sa mglowe dysze spryskiwaczy od Citroena C3, plyn pojawia sie na szybie praktycznie natychmiast i wycieraczki startujace razem z plynem mniej ja rysuja. Inna zaleta jest to, ze te dysze sprawiaja, ze plyn pokrywa ladnie prawie cala szybe i mniej sie go zuzywa aby dokladnie umyc szybe.

Pzdr.

właśnie zakupiłem mgłowe spryskiwacze do Hondzi na aukcji allegro
http://allegro.pl/item271358729_spryskiwacze_szyby_efekt_mgly_na_szy bie_civic.html
jak tyko dojdą i zamontuję to dam znać jak leją po szybie.
maciek

Konrad84
21-11-07, 15:55

Pzdr.

http://allegro.pl/item271358729_spryskiwacze_szyby_efekt_mgly_na_szy bie_civic.html
maciek

Przepłaciłeś, trzeba było podjechać do ASO Citroena.

adamos85
21-11-07, 15:57
maciek

oj kolego, przepłaciłes 100% :bicie: . wystarczylo podejsc do ASO Citroena i kupic po normalnej cenie bez marzy x2. :aloha:

KiTT
21-11-07, 16:12
a one pasuja bez problemu do naszych maseczek? :D

adamos85
21-11-07, 16:20
a one pasuja bez problemu do naszych maseczek? :D

pasują jak by byly robione do NAS - poprostu PLUG&PLAY :hinczyk:

KiTT
21-11-07, 16:26
musze sie tym zainteresowac, cena w serwisie citroena? 20zl??

ceelx
21-11-07, 17:31
polecam bo psiukam juz od ponad roku w trzech autach (hanka mazda i ford) i jest kozacko :D

takibartek
21-11-07, 18:20
Mgłowe dysze są OK, ale nie rozwiązują problemu opóźnionego pryskania na szybę. Wcześniej tak miałem i z mgłowymi dyszami też tak mam. Po prostu płyn "opada" niżej w wężykach i zanim wyleci przez dysze to wycieraczki już raz przejadą. Rozwiązaniem jest instalacja zaworka powrotnego, który uniemożliwi "spływanie" spryskiwacza w kierunku do zbiorniczka.

M-kwadrat
21-11-07, 21:31
Rozwiązaniem jest instalacja zaworka powrotnego, który uniemożliwi "spływanie" spryskiwacza w kierunku do zbiorniczka.
A można coś bliżej (najlepiej łopatologicznie) o tym rozwiązaniu?
A może są jakieś pomysły na rozwiązanie problemu elektrycznie/elektronicznie?

qba1983
21-11-07, 21:40
Rozwiązaniem jest instalacja zaworka powrotnego, który uniemożliwi "spływanie" spryskiwacza w kierunku do zbiorniczka.

A można coś bliżej (najlepiej łopatologicznie) o tym rozwiązaniu?
lopatoligicznie ?? ...
idziesz do sklepu z czesciami motoryzacyjnymi, i prosisz o zawor kierunkowy do spryskiwaczy- taki na przewod z plynem, mozesz jeszcze powiedziec ze wystepowaly takie w fiacie punto

Konrad84
22-11-07, 08:47
Jak ktoś będzie kupował ten zaworek bezzwrotny niech da cynk ile zapłacił, bo u mnie w firmie są po 15 $.
Pzdr.

ryto
22-11-07, 12:50
Witam,
podłączam się pod temat. Posiadam hondę civic 1.4 5D z 99r, MB27. Idzie zima i błoto, dlatego też chciałbym nabyć takie spryskiwacze mgłowe do mojego wozu. Czy te z Citroena C3 będą też pasowały do mojej wersji samochodu? Chciałbym się upewnić, gdyż cena 40zł za dwa jest całkiem rozsądna... Aha i jak z tylnim spryskiwaczem? Taki sam ma byc ;-)?
Pozdrawiam.

Konrad84
22-11-07, 12:55
Bartek, temat był pzerabiany już kilka razy. Dysze od c3 pasują między innymi do 5d po lifcie. Cena 40 zł to ta z allegro, w aso Citroena zapłacisz 50% mniej. Tylni zostawiasz taki jaki jest.

Mishka
22-11-07, 12:56
będą też pasowały do mojej wersji samochodu?

Tak

ha i jak z tylnim spryskiwaczem? Taki sam ma byc ;-)?

Hmmm... ja zostawilem oryginal. pozatym na 99% nie bedzie pasowal taki jak do przodu z C3

pzdr

ryto
22-11-07, 14:05
ok wielkie thX,
mam akurat ASO citroena po drodze do panny, już zamówiłem dwa pryski na przód ;-) 12zł sztuka... :D
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

bolas
22-11-07, 20:51
spryskiwacze (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17210)

tutaj macie poruszony ten sam temat :afro:

_WALDI_
22-11-07, 20:58
To ja zadam może głupie pytanie czy ktoś próbował bądź zrobił już sobie tak żeby wycieraczki nie włączały się razem z spryskiwaczem ? Tak jak w innych modelach !!

Muszę coś wykombinować ale nie mam zbytnio czasu by przejżeć manuala.

KiTT
22-11-07, 22:36
_WALDI_, wg mnie bez szans chbya ze przeszczepisz kolumne kierownicza od d16

_WALDI_
22-11-07, 23:11
Całą kolumnę ?!? a co jest inne mocowanie przełączników? kurde nigdy nie zwróciłem uwagi. Ja myślałem że to bardziej kwestia przełącznika bądź dodatkowego przekaźnika.

Gruszka
22-11-07, 23:14
_WALDI_, wg mnie bez szans chbya ze przeszczepisz kolumne kierownicza od d16

Tam zdaje sie jest dodatkowo jakis prosty uklad z przekaznikiem, ktory uruchamia te wycieraczki razem z plynem. Przelacznik zespolony przy kierownicy jest taki sam jak w innych wersjach. Ale trzeba to sprawdzic dokladnie w manualu i EPC, bo pewnosci nie mam.

Osobiscie wole rozwiazanie z 1.4.

qba1983
22-11-07, 23:15
WALDI_, wg mnie bez szans chbya ze przeszczepisz kolumne kierownicza od d16
tu nie o kolumne chodzi :bicie:
to jest modul ktory znajduje sie na tylnej scianie puszki z bezpiecznikami(pod kierownica)
musisz miec modul ktory nie wlacza wycieraczek i tyle...
p.s. jak ktos chce to moge sie zamienic, u mnie sie nie wlacza

ten modul odpawiada za:
wycieraczki, swiatla(wewnetrzne i zewnetrzne) piszczenie przy otwartych drzwiach

_WALDI_
22-11-07, 23:21
Ja się już przyzwyczaiłem że se psikam i psikam a dopiero potem włączam wycieraczki :d . jeździłem EE9 i tam tak było
jeździłem EJ9 i tam tak było
jeżdżę EH6 i tam tak jest
a tu jak w jakimś golfie :/
ale jeśli to przekaźnik to będę go szukał, a jak ktoś wie gdzie to niech da znać

Gruszka
22-11-07, 23:25
Kuba masz 1.5i i wycieraczki nie startuja razem z plynem, WALDI a Ty masz 1.5iLS i startuja? Dobrze zrozumialem?

_WALDI_
22-11-07, 23:26
to w jakich modelach było tak a w jakich tak?
bo jeśli chodzi o silnik to nie jestem pewien
bo kolega qba1983 nie ma a ja mam
mamy ten sam silnik tylko inne nadwozie troszkę a może w aerodeck'ach zawsze tak było ??

może w którymś ktoś coś zmienił ??

Gruszka
22-11-07, 23:29
WALDI masz 1.5i czy 1.5iLS? Byly dwie wersje wyposazeniowe przy D15Z8.

KiTT
22-11-07, 23:29
a to przepraszam a jade na doswiadczeniach z fiata punto mojej starszej gdzie po przelozeniu paru elementow system zaczal inaczej dzialac :)

mnie poczatkowo draznil ten system bo ciagne za klame a tu tylko plyn w mazdie mialem tak ze przez sekunde dwie lecial plyn i wycieraczki dopiero sie zalaczaly, widac w wyzszych wersjach najpierw ida wycieraczki pozniej plyn... kwestai rzywyczajenia mi juz przeslo :)

_WALDI_
22-11-07, 23:31
ja mam 1,5iLS 98r
2xAB
ABS
Klima
4xszyby el.

qba1983
22-11-07, 23:31
tez wydaje mi sie ze to dziwne ale moze dlatego ze _WALDI_ ma aerodecka, a ja zwykle 5d.
no i jeszcze jedno.. ja mam 1.5i, a kolega waldi ma 1.5ils... ??
a to rozni sie wlasnie wyposazeniem... , waldi powiedz ktory masz rok produkcji swojej hondy?? moj jest 97(moze pod koniec produkcji juz dawali lepsze wyposazenie)

[ Dodano: Czw 22 Lis, 2007 ]
jak zwykle sie spoznilem :d
czyli wszystko jasne, roznica w wyposazeniu... mam uboga wersje :(

Gruszka
22-11-07, 23:34
No i o to mi chodzilo. Macie rozne wersje wyposazeniowe. Jak widac system wycieraczek tez je rozni :)

Moze napiszcie dokladnie jakie macie wyposazenie i jaka literke/cyferke w VIN'ie przed U. Przyda mi sie, to do moich badan odnosnie VIN'u, ktorego wyniki niebawem moze zaprezentuje :)

qba1983
22-11-07, 23:37
poczatek mojego VINu:
SHHMB3740WU0xxxxx

KiTT
22-11-07, 23:38
:aloha: ale dziwne ze takei cos bylo hmmm "wyposazeniem dodatkowym" :D

_WALDI_
22-11-07, 23:38
SHH MB9 760 WU 002XXX

Hania włoszka

Gruszka
22-11-07, 23:45
Kuba/Waldek napiszcie cos wiecej jeszcze o wyposazeniu. Niby wiekszosc z nas wie co w 1.5 bylo, ale moze czegos nie wiemy ;)

- wersja: 1.5i / 1.5iLS
- SRS:
- el.szyby przod/tyl:
- poklokietnik:
- el.lusterka:
- ABS:
- szyber:
- regulacja natezenia oswietlenia konsoli:
- spryskiwacze przednie:
- glosniki tyl:
- spoiler (w przypadku 5D)
- glosniki wysokotonowe:
- podstopnik:
- podswietlenie stacyjki:
- podswietlenie schowka:
- szufladka pod siedzeniem pasazera:
- mata pod maska:

Klima i halogeny to opcja, wiec nie pytam.

Pozniej ta pogawedke o wyposazeniu 1.5i i 1.5iLS wydziele z tego tematu, aby nie bylo smietnika.

qba1983
22-11-07, 23:49
a wyposazenie... hmm wiele sie pozmienialo :d
-klima
-SRS(kierowca i pasazer)
-ABS
-elektryczne lusterka
(glosniki z ttlu byly jak kupilem od niemca, ale na oryginalne nie wygladaly- za to instalacja jest oryginalna)
-podlokietnik

wiem za to czego nie ma lub nie bylo :d

-nie ma elektrycznych szyby z tylu
-nie bylo oswietlenia schowka
-nie bylo schowka pod fotelem pasazera
-nie bylo podgrzewanych lusterek
-nie bylo dimera
-nie ma sprzyskiwaczy przednich swiatel
-nie bylo przednich halogenow
-nie ma podgrzewania siedzenia
-nie ma szyber dachu
-nie bylo spoilera
-nie bylo podstopnika
-nie ma podswietlenia stacyjki
-nie bylo glosnikow wysokotonowych
-nie bylo maty pod maska(a one to w ogole byly w 5D? z tegoi co zauwazylem to byly tylko w aerodeckach-ale moge sie mylic)

_WALDI_
22-11-07, 23:54
- wersja: 1.5iLS
- SRS:----tak x2
- el.szyby przód/tył:----tak x4
- podłokietnik:----tak
- el.lusterka:----tak ale bez grzania (sam zrobiłem)
- ABS:----tak
- szyber:----NIE
- regulacja natężenia oświetlenia konsoli:----tak
- spryskiwacze przednie:----NIE
- głośniki tył:----tak
- spoiler (w przypadku 5D)--------
- głośniki wysokotonowe:----NIE
- podstopnik:----tak
- podświetlenie stacyjki:----tak
- podświetlenie schowka:----tak
- szufladka pod siedzeniem pasażera:----NIE

Klima ---- tak
Halogeny ----NIE (jeszcze)

Gruszka
22-11-07, 23:56
Wielkie dzieki za odpowiedzi koledzy :hinczyk:

nie bylo maty pod maska(a one to w ogole byly w 5D?
Byly, nawet w 1.4 99-00 :)

qba1983
22-11-07, 23:57
Byly, nawet w 1.4 99-00 :)
hmm... czlowiek uczy sie cale zycie :aloha:

a Tomku powiedz mi czy byly w jakiej kolwiek wersji podswietlane te wskazniki od regulacji temp, wiatraka i nawiewu. chodzi mi o sama ta kreseczke...

Gruszka
23-11-07, 00:06
a Tomku powiedz mi czy byly w jakiej kolwiek wersji podswietlane te wskazniki od regulacji temp, wiatraka i nawiewu. chodzi mi o sama ta kreseczke...
Nie byly... Pomaga natomiast jak pewnie wiesz wyjecie z nich takich okraglych plastikowych oslonek (nie mam pojecia po co one tam sa) i kreseczki na pokretlach juz sa duzo lepiej widoczne.

Ale znajac Ciebie Kuba na pewno cos wymyslisz, moze uda Ci sie upchnac tam jakies malutkie diody i zrobisz nam fotoinstrukcje ;)

[ Dodano: Pią 23 Lis, 2007 ]
Mnie natomiast denerwuje brak podswietlenia przyciskow otwierania szyb :/ W nocy szczegolnie pasazerom z tylu trudno je namacac.

qba1983
23-11-07, 00:10
tak wiem, sam zakladalem watek jak sie tego pozbyc

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=16464

Ale znajac Ciebie Kuba na pewno cos wymyslisz, moze uda Ci sie upchnac tam jakies malutkie diody i zrobisz nam fotoinstrukcje ;)
hehe, jak bys zgadl... diody juz czekaja na montarz :aloha:

Gruszka
23-11-07, 00:12
tak wiem, sam zakladalem watek jak sie tego pozbyc
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=16464
To co mnie podpuszczasz ;)

hehe, jak bys zgadl... diody juz czekaja na montaż
To wymysl tez podswietlenie przyciskow od szyb :speszony:

qba1983
23-11-07, 00:13
Mnie natomiast denerwuje brak podswietlenia przyciskow otwierania szyb :/ W nocy szczegolnie pasazerom z tylu trudno je namacac.
nawet z przodu nie jest wesolo. ale nie da sie nic z tym zrobic...przynajmniej tak zeby wiochy nie bylo ;) (zawsze mozna przewiercic dziurke i wstawic mala dode)

(nie mam pojecia po co one tam sa)
wnioskuje ze skoro nie bylo oswietlenia w civicach to moze byly w accordach(bo te "manetki" to chyba z accorda sa :speszony: )

Gruszka
23-11-07, 00:18
No to czekam cierpliwie na fotorelacje. Chetnie podswietle te pokretla lepiej. Wydaje mi sie, ze malutkie diody (na cieply klej) z cienkimi przewodzikami beda tam spelniac swoje zadanie :)

qba1983
23-11-07, 00:22
Wydaje mi sie, ze malutkie diody (na cieply klej) z cienkimi przewodzikami beda tam spelniac swoje zadanie
dokladnie tak planuje je zamontowac :aloha:
tylko teraz musze miec czas zeby t wreszcie zrobic :speszony:

Gruszka
23-11-07, 00:25
Zmienilem opis tego tematu zeby nas moderator tego dzialu nie objechal za OT ;)

_WALDI_
23-11-07, 21:35
Dziś stwierdziłem że jednak mam oryginalny podstópek. Jakoś tak nie przywiązałem uwagi do tego bo to taka oczywista rzecz :)

Chemiczny
24-11-07, 12:26
Przepłaciłeś, trzeba było podjechać do ASO Citroena.

Echh a myślałem że to jakieś inne :)
jeden plus że auto ciągle się maluje a ja już mam je na poczcie. Jak odbiorę to tylko zmienić :)
pozdrawiam.
Magia allegro rządzi jednak.

smar
06-12-07, 19:17
właśnie zakupiłem mgłowe spryskiwacze do Hondzi na aukcji allegro...
oj kolego, przepłaciłes 100% :bicie: . wystarczylo podejsc do ASO Citroena i kupic po normalnej cenie bez marzy x2. :aloha:ja podjechałem do citroena i jest miodzio! Polecam! Cena to 13 zł za sztukę.

_WALDI_
06-12-07, 19:33
Wracając do tematu wycieraczek chętnie się zamienię z kimś na ten moduł sterujący wycieraczkami tak, żeby nie włączały mi się podczas psikania :d (tyle że ja mam Aero, nie wiem czy to ma znaczenie)

Gruszka
06-12-07, 19:35
Dla tych co jeszcze nie maja ;)
http://images28.fotosik.pl/123/fa0c410eed5da31em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fa0c410eed5da31e)http://images31.fotosik.pl/71/e5aa404d72ec5e10m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e5aa404d72ec5e10)

KruKs
13-12-07, 18:26
takie male pytanko bo nie doczytalem a chce sie upewnic: pasuja rowniez do HB ? :)

qba1983
13-12-07, 20:14
takie male pytanko bo nie doczytalem a chce sie upewnic: pasuja rowniez do HB ? :)
po 1 trzeba bylo doczytac.
po 2 bedzie pasowac do hatchbecka
po 3 jesli myslisz ze masz hatchbecka(ten na zdjeciu w avatarze) to sie mylisz :bicie: - to jest LIFTBACK

KruKs
13-12-07, 20:49
:speszony: nie wazne :d

crash
13-12-07, 22:46
Dla tych co jeszcze nie maja ;)
Obrazek (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fa0c410eed5da31e)Obrazek (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e5aa404d72ec5e10)

maja maja i sie ciesza :D

_WALDI_
14-12-07, 15:48
Mają ale tak na pół się cieszą. Za nisko mi trochę psikają powyżej 120 już tak ledwo co sie załapują :( (12zł szt w bydzi)

jjurgiel
14-12-07, 22:09
Za nisko mi trochę psikają

zwłaszcza zimowym płynem letni psika trochę lepiej :)

Konrad84
17-12-07, 09:24
Za nisko mi trochę psikają

zwłaszcza zimowym płynem letni psika trochę lepiej :)

true true przy 200 km/h nie działają ;)

jjurgiel
17-12-07, 09:37
przy 200 km/h nie działają

o nie powyżej 150 jest OK pęd powietrza przenosi płyn aż na dach i tylną szybę :aloha:

vtec
17-12-07, 21:07
Hehe jako że temat troche odkopany został, w ASO w toronto za komplet chcą 30zł jakby ktoś jeszcze chciał takie od nas. W tygodniu zostaną założone :)

btw- u mnie jest 1.5i i są spryski przednich reflektorów. W opcji brał poprzedni właściciel czy jak??

Gruszka
17-12-07, 23:13
w ASO w toronto za komplet chcą 30zł jakby ktoś jeszcze chciał takie od nasCos drogo w Toruniu :/

u mnie jest 1.5i i są spryski przednich reflektorów. W opcji brał poprzedni właściciel czy jak?? Z jakiego kraju auto? W opcji nikt ich na pewno nie bral, po prostu widocznie taka Ci sie trafila wersja. Cos czuje, ze lusterka masz w takim razie manualne... Czy sie myle?

_WALDI_
18-12-07, 18:21
powyżej 150 jest OK

jutro sprawdzam ;) zara z rana

adaki
29-12-09, 15:32
Odswieżę temat...
Za włączanie się wycieraczek razem ze spryskiwaczem odpowiada wg manuala układ WINDSHIELD/REAR WINDOW INTERMITTENT WIPER CONTROL UNIT (str. 23-A224 lub 23-F-34 w aerodecku). U mnie niestety jego nie ma. Pewnie w Aso cena za ten układ mnie "zabije", więc pozostaje coś wykombinować. Czy ktoś próbował w jakiś inny sposób łączyć pracę spryskiwaczy z wycieraczkami?

suchy2004
29-12-09, 23:15
Odswieżę temat...
Za włączanie się wycieraczek razem ze spryskiwaczem odpowiada wg manuala układ WINDSHIELD/REAR WINDOW INTERMITTENT WIPER CONTROL UNIT (str. 23-A224 lub 23-F-34 w aerodecku). U mnie niestety jego nie ma. Pewnie w Aso cena za ten układ mnie "zabije", więc pozostaje coś wykombinować. Czy ktoś próbował w jakiś inny sposób łączyć pracę spryskiwaczy z wycieraczkami?

Przecież, jest tylu sprzedawców, którzy oferują części od wersji angielskich. Myślę że ta część nie różni się niczym od europejskiej. Jeśli szukasz tego to wejdź w dział ogłoszenie i zapytaj sprzedawców:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/forumdisplay.php?f=65

Slawkowski
30-12-09, 19:13
a ja dzisiaj odkrylem fajny "patent"... normalnie u mnie ze spryskami wycieraczki same nie staruja (co mi odpowiada, bo wole najpierw pozadnie spryskac szybke, zanim wycieraczka po niej przejedzie, nie mowie juz o tym kiedy zabraknie plynu)...
ale jak pociagne dzwignie pod katem jednym ruchem, czyli generalnie pod skosem (rownoczesnie do dolu i do siebie) to jednoczesnie dzialaja spryski i wycieraczka (czyli dwa w jednym).

czyli generalnie mam dwie opcje.

SSS
31-12-09, 12:22
przepraszam za pytanie znów "u podstaw" ale przewertowałem cały temat i chyba to jest to czego potrzebuje ale:
piszecie ze dysze montujemy systemem plug&play - mam przez to rozumiec ze stare wyciagamy "na sile" a nowe wciskamy na zatrzaski? czy jak to wyglada :)?

adaki
31-12-09, 15:59
Po włączeniu przednich spryskiwaczy automatycznie włączają się wycieraczki (mała prędkość). Po zwolnieniu dźwigni, spryskiwacze się wyłączają a wycieraczki robią jeszcze jeden pełen cykl. Przekręcenie obrotowego przełącznika w pozycję ON powoduje uruchomienie wycieraczki tylnej szyby, pracuje ona z przerwą siedmiosekundową po każdych czterech ruchach. Tak powinny działać wycieraczki w aucie ze sterownikiem wycieraczek.

Slawkowski
01-01-10, 11:05
piszecie ze dysze montujemy systemem plug&play - mam przez to rozumiec ze stare wyciagamy "na sile" a nowe wciskamy na zatrzaski? czy jak to wyglada ?

spryskiwacze wyciagniesz bez problemu, otworz klape i od spodu najpierw sciagnij wezyki, dalej "zacisnij/odblokuj" zatrzaski i spryski wyciagasz na zewnatrz klapy,
przy montazu nowych, najpierw przeloz sobie wezyki przez otwory od spodu, zaloz na nie spryski, wcisnij spryski i bedzie OK.

SSS
01-01-10, 14:58
dzięki tak chciałem mieć już tą pewność ale zrobię to dopiero jak będzie cieplej, teraz nie chce mi się kombinować, za zimno na stanie pod klatką :)

adaki
23-01-10, 22:17
czy ktoś przerabiał wycieraczki, tak aby włączały się razem ze spryskiwaczami?

zloty81
24-01-10, 11:26
Jednocześnie w dół i do siebie czyli po skosie i włączą ci sie spryskiwacze i wycieraczki

mickee
24-01-10, 11:48
Jeżeli chcesz mieć to automatycznie to pomaga tylko wymiana całego zespołu sterującego np. z VTi