Zobacz pełną wersję : Civic 2003 eu 8 1,6 vtec 5 DR
Witam kupiłem na dniach Civica i planuje powymieniać kilka części aby móc spać spokojnie.
Co proponujecie na początek wymienić ? Rozrząd, olej, filtr paliwa, powietrza, pompe wody ? Coś jeszcze ?
Jaki olej lać do tego autka ? Jeśli zakładał bym do niego gaz w bliskiej przyszłości to brać pod uwagę inny olej pod benzyne, a inny pod gaz czy to bez róźnicy ?
z góry dzieki za odpowiedź, mam nadzieje ze temat zgodny z regulaminem, to mój drugi post na forum, także proszę o wyrozumiałość :)
Czesc.
Na poczatek rozrzad kpl wraz z pompa wody (co nie ktorzy beda sie upierac, ze jak nie cieknie to zostawic pompe w spokoju), olej, filtr oleju, powietrza, (paliwa zalezy od przebiegu). Olej zalezy od tego czy masz ubytki czy tez nie, jaki przebieg. Co do oleju czy to benzyny czy tez gazu bez znaczenia (chwyt marketingowy). Ja polecam Motula ewentualnie Shella. Rozrząd brac wszystko z "gornej półki", filtr oleju i powietrza takze gorna półka.
Olej jak i filtr paliwa i powietrza wymieniam co roku. Olej zalewam Motula ale jeśli chodzi o filtry jakoś nie widzę większego sensu brać wszystko na najwyższej półki, no chyba że tylko dla własnego lepszego samopoczucia..
Oj jest różnica w filtrach olejowych i powietrza, nie tylko cenowa ale i jakościowa.
bunkerites
22-02-13, 17:25
jeśli chodzi o filtry jakoś nie widzę większego sensu brać wszystko na najwyższej półki, no chyba że tylko dla własnego lepszego samopoczucia..
od 2 lat zakladam filtry Knechta i roznica jest na wielki plus niz filtry Filtrona czy inne noname za pare zlotych
od 2 lat zakladam filtry Knechta i roznica jest na wielki plus niz filtry Filtrona czy inne noname za pare zlotych
Co to znaczy, różnica na wielki plus? Samochód mniej pali, ma lepsze przyspieszenie i elastyczność? (nie chodzi o odczucia, tylko realne pomiary drogowe, ew. hamownia)
Jako, że jestem praktycznie zielony w samochodach mam jeszcze pytanie, większość poleca olej Motula to wezmę jego z tym, że jakby ktoś mogł doradzić jaki dokładnie to ma być ? i to samo z paskiem, jakiś komplet rozrządu ktoś poleca ? Żeby dziadostwa nie kupić. z góry dzieki !
Motul x-cess 8100, pasek contitech, dayco lub mitsuboshi. Pompa wody AISIN, GMB, napinacz OEM Honda
Ale jaka to jest ta wielka różnica na plus ? W pierwszym roku jak zakupiłem auto założyłem filtry oraz olej z wyższej półki. W kolejnym roku wymieniłem filtry i tym razem założyłem Filtrona (olej Motul został). Nie zauważyłem różnicy ani w spalaniu ani w osiągach.
bunkerites
25-02-13, 18:38
Na filtrze Knechta auto jest bardziej elastyczne,napewno czuc delikatna roznice na duzy plus,oczywiscie porownujac z filtronem.Nie porownam z wkladkami "sportowymi" bo takowych nie posiadalem
co myślicie o tym komplecie http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-wody-honda-civic-1-6-1-7-i3052690949.html
alternatywą jest taki http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-honda-civic-stream-1-6-1-7-vtec-i3041265093.html
co myślicie? który wybrać, chyba że ma ktoś pomysł na coś innego.
Ma ktoś link do instrukcji hondy ? interesuje mnie opis zbiorników pod maską :o
pozdro
nikt nie jest w stanie pomóc ?
Jak jest z filtrem paliwa w hondzie takiej jak moja (benzynka) go on sie znajduje, w zbiorniku ? po ilu km wymieniać?