Zobacz pełną wersję : Pobór prądu przez alternator
Zmierzyłem dziś prąd pobierany przez alternator przy wyłączonej stacyjce i miernik pokazał 6A.
To normalne czy mam zwarcie?
6A to mega duzo. 50mA potrfi rozladowac aku przez noc.
a miernik masz dobry ?
tyle to pobiera włączony wiatrak xD
teoretycznie przy takim poborze w zimie przy -10*c i akuzatorze 45 Ah po 6 godzinach nie miała by prawa zaświecić zadna kontrolka :D
Aku rozładowuje przez noc.
Miernik nowy i nie mam powodów sądzić żeby źle mierzył, napięcia pokazuje dobrze.
wywalaj po kolei radio i bezpieczniki spod kierownicy i mierz kiedy zacznie spadać
Już sprawdzałem, ciągnie tylko przewód który idzie ze skrzynki bezpieczników tej pod maską do alternatora.
moze alternator ma dosyc i robi zwarcie, odkrec przewod z altka, i wyciag kostke z niego i zobacz. jak tak to pewnie jakies szczotki czy cos...
sprawdź mostek prostowniczy w alternatorze, prawdopodobnie padła dioda.
Alternator pobiera prad? Zawsze mi sie wydawało że alternatory to są od ładowania aku a nie rozładowywania..
Dlaczego uwazasz ze to alternator Ci go pobiera? Jak to zmierzyłeś? Gdzie sie wpiąłeś?
jesli dobrze zmierzyłeś to prawdopodobnie padnięta dioda w alternatorze...
Zmierzyłem na przewodzie który wychodzi ze skrzynki z bezpiecznikami do alternatora (taki gruby), odpiąłem go i podłączyłem miernik szeregowo.
Furious alternator musi dostać prąd (wzbudny) żeby dać prąd, to nie prądnica.
no to trzeba by go rozebrać i pomierzyć diody...
panowie mam problem chyba z podobnej beczki.. z tym że nie mierzylem nic. gdy odpale auto i np zasune szybe (elektryczne) to zaczyna tak wyć a gdy dojdzie do konca gdzie juz odbija to to sie tak nasila, tak samo gdy włącze swiatła też zaczyna lekko wyć. i też objawuje sie tym że gdy mam włączone światła i naciskam na hamulec to przednie światła mi aż tak mrugną (widoczne w nocy) wnioskuje że jak alternator dostaje obciążenie to zaczyna wyć. tylko pytanie jak sobie z tym poradzić?
Wyć mogą łożyska w alternatorze ale czy dźwięk by się zmieniał w zależności os obciążenia to nie wiem.