Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tłumik srodkowy

HONDAPJ
29-07-05, 09:23
czesc mam pytanie robie teraz układ wydechowy kolekotr i reszta
pytanie w jakiej odległosci od kolektora umiescic srdokowy przelotowy tłumik???? ma to jakies znaczenie?? i jakiej firmy poleceacie taki tłumik??
thx

typeR
29-07-05, 15:45
w jakiej odległosci od kolektora umiescic srdokowy przelotowy tłumik???? ma to jakies znaczenie??

Oczywiście ma znaczenie - ma to związek ze zjawiskami falowymi w ukladzie wydechowym, ale ja sie na tym nie znam i nie bede sie tu produkował. Na Twoim miejscu umieściłbym go tam, gdzie był seryjny.

havok
06-08-05, 20:51
A jeśli tłumik jest dłuższy, niż ten seryjny? To początek patrząc od kolektora jest tu istotny, czy liczyć od środka środkowego?

Furious
06-08-05, 21:11
tu wszystko jest istotne ale chyba nikt az takiej wiedzy fizyczno-matematycznej tu nie posiada :)

elmer
06-08-05, 21:35
Najwazniejsza jest pierwsza komora po kolektorze, tzn. jej odleglosc od zaworow wylotowych. Nastepne tlumiki to juz mozesz sobie umieszczac gdzie chcesz, liczy sie tylko ich wielkosc i konstrukcja. Innymi slowy, albo wstaw duzy tlumik przelotowy w miejscu katalizatora albo komore rezonansowa w miejsce kata i pozniej srodkowy w standardowym miejscu.

HONDAPJ
07-08-05, 20:28
ok dzieki za rady ale jeszcze jedno pytanie bo u mnie kat był zaraz na kolektorze wydechowym wiec lipa troche
a gdzies czytalem ze 1 tłumik powinien byc w odleglosci około 1.5 metra od zaworów wydechowych czy to ta odległosc??