PDA

Zobacz pełną wersję : przgląd po 35000/civic 2001

szpunar
18-11-07, 09:13
zwracam się z dwoma pytaniami do kolagów posiadających Hondy Civic.

Nie dawno stałem się posiadaczem Cifa 01 o nie wielkim przebiegiu 27000 km (bez kręcenia - od rodziny :D) w planuję zrobić jakiś większy przgląd tego auta i wymienić to co należ.

Ostatni orzegląd był w lutym 2007 więc następny też będzie koło tego miesiąca.

Wiadomo olej i filtry należy wymienić i to nie jest problem. Czy jednak coś jeszcze (w szcególności rozrząd - niby będzie na budziku nie więcej niż 35000 ale to już będzie 7 lat auto miało)?

za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

Jednocześnie na marginesie, zmieniłem klocki założono mi firmy ABS w Shellautoserv przy okazji wymiany opon na zimowe i muszę powiedzieć że są do bani i będę próbował to reklamować - piszczą niemiłosiernie, mimo że od wymiany 300 km zrobiłem, słowem nie polecam.

_reggie_
18-11-07, 11:54
No cóż - tylko pogratulować zakupu ;)
Teraz musisz to nadrobić, bo przy sprzedaży nikt Ci nie uwierzy w ten przebieg niestety ;)

Co do przeglądu - ja bym wymienił wszystkie filtry, olej, no i sprawdził ten rozrząd.
Co do klocków - też mam niestety jakiś badziew bo piszczą od założenia czyli już ponad rok, oby się szybko zużyły ;)
Co do reklamacji - hmmm nie wiem czy gwarancja uwzględnia wrażenia słuchowe, ale spróbuj.

pozdro :agent:

Mr_Harry
18-11-07, 14:57
Rozrząd max co 4 lata lub 120 tyś, zależy co pierwsze, pompa wody będzie jeszcze dobra, napinacz hydrauliczny chyba dobry (koszt samego napinacza to 500 zł z górką). Zawory chyba co 40 000, więc można zrobić już teraz, filtr przecipyłkowy jeśli masz klimę min. raz do roku (cena koło 50 zł). Olej, filtr oleju. Filtr paliwa dopiero po 100 000 - jest w baku i nie jest tani. Można ewentulanie świece (raczej DENSO niż NGK) - koło 70 zeta.

Swoją drogą tyle co masz przebiegu to się w rok przejeździ :)

Pozro.

Barti88
18-11-07, 22:17
Rozrząd max co 4 lata lub 120 tyś, zależy co pierwsze, Pozro.
z tego co mi wiadomo rozrząd co 6 lat lub 120tyś.
Można zajrzeć bo w końcu 7 lat mineło i dla świętego spokoju wymienić choć pewnie jeszcze by długo bezawaryjnie jeździł na tym.
Wyrególować zawory też można.