Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie licznika kilometrów

matulik
18-02-13, 19:33
Witam.
Odkąd kupiłem samochód (3d, 2002) nie działało mi podświetlenie licznika kilometrów. Również przycisk na desce rozdzielczej słabo działa (trzeba albo mocno nacisnąć albo 'wyczuć' w którym miejscu się przełącza).

Dziś ściągnąłem konsole środkową (nie działała mi pokrętło ciepło-zimno). Konsoli jeszcze nie założyłem (urwany plastik od pokrętła). Jednakże ruszając kawałek zauważyłem że o dziwo podświetlenie licznika kilometrów zaczęło działać. Wcześniej myślałem że to jakaś żarówka się spaliło.
Próbowałem również naciskać przycisk funkcyjny, jednak bez skutku. Nie wiem czy to wina zimna czy coś się rozłączyło.

Noi właśnie. Czy jakiś kabel do licznika jest w okolicach konsoli środkowej? Mogę go jakoś z tamtąd dostać, dopiąć itp? Dlaczego mam problem z działaniem przycisku na desce rozdzielczej? Puki mam rozbebeszone auto mógłbym to zrobić, tylko nie wiem jak.

Krzysztof1969
18-02-13, 20:50
Jaki przycisk na jakiej desce? Kurcze nic nie rozumiem? Zdejmij licznik i zobacz co jest grane to jest dużo prostrze od zdejmowania konsoli środkowej. Jak to zrobić znajdziesz pewnie w faq na forum.

matulik
19-02-13, 09:41
Jaki przycisk na jakiej desce? Kurcze nic nie rozumiem? Zdejmij licznik i zobacz co jest grane to jest dużo prostrze od zdejmowania konsoli środkowej. Jak to zrobić znajdziesz pewnie w faq na forum.
Czytaj cały post i wtedy odpowiadaj.
Konsole mam rozebraną. I po jej rozebraniu zaczęło mi działać podświetlenie licznika kilometrów.

Krzysztof1969
20-02-13, 20:29
Witam.
Odkąd kupiłem samochód (3d, 2002) nie działało mi podświetlenie licznika kilometrów. Również przycisk na desce rozdzielczej słabo działa (trzeba albo mocno nacisnąć albo 'wyczuć' w którym miejscu się przełącza)..

O jaki przycisk ci chodzi? Nadal nie czaję? Widocznie podczas rozbierania poruszyłeś czymsiś i wtyczka w liczniku złapała styk lub może sama żarówka. Nie wiem co ma konsola do licznika pewnie nic. Wiązki możesz sprawdzic jedynie na schemacie lub w ASO nie wiem czy ktoś się na tyle dobrze orientuje aby ci na to odpowiedzieć. Poza tym jak powiedziałem wyjmij licznik sprawdz żarówki, styk, wymień jeśli czarne. Poskładaj w odwrotnej kolejności. Aby tego dokonac obniż kierownice maksymalnie w dół. Teraz dolną część ramki okalającej licznik pociagnij do siebie, musi zejść. U góry dwa zaczeby uważaj bo spadają. Teraz trzy wkręty. Odpinasz dwie wtyczki i masz licznik w dłoniach. jak będziesz skladał to najpierw włóż licznik a później wtyczki, troche mało miejsca ale inaczej sie nie da.

kamilen
23-02-13, 17:54
Przypadek. Nie ma tam żadnych kabli od licznika.
Odkręć licznik i wymień żarówki - lubią się przepalać tak samo jak te od podświetlenia pokręteł nawiewów.