PDA

Zobacz pełną wersję : odpadające maty bitumiczne - jak "zamocować" powtórnie lepiej?

rychupeja
18-02-13, 13:36
Witam,
Najdalej na początku lata wygłuszałem drzwi matami bitumicznymi (najzwyklejsze 4,50zł/szt.), generalnie praca nie była przyjemna bo po zdjęciu boczka okazało się że powierzchnia drzwi od wewnątrz nie jest idealnie gładka a pokryta takim jakby barankiem przez co maty słabo się trzymają, ale myśle sobie ok - zrobimy wszystko zgodnie ze sztuką i powinno się trzymać, powierzchnie dokładnie oczyściłem, odtłuściłem, ogrzałem wraz z matami no i jako tako się trzymało ale na chwilę obecną wiem że poprawka będzie wymagana - w obu drzwiach przy energicznym pomchaniu słychać że wewnątrz drzwi hałasują odklejone maty. Ma ktoś może jakiś pomysł jak poprawic robotę? Gdyby powierzchnia była gładka to żaden problem bo maty by się mocno trzymały (sprawdziłem) a ten gres na drzwiach dużo przeszkadza. Dynamatu nie kupie ze względów ekonomicznych - nie wydam tyle kasy na coś co nie da mi gwarancji że nie skończy tak samo jak app. Może jest jakiś klej lub coś w tym stylu? Ma ktoś jakieś sprawdzone patenty?

tommy81
18-02-13, 15:40
Ja podklejałem dobrą taśmą dwustronną miałem z montażu stoisk targowych i dawała rade

rychupeja
18-02-13, 16:28
Chodzi ci może o tę piankową ?

tommy81
18-02-13, 16:51
absolutnie!!!!!!!!!!!!!! żadnej piankowejjjj!

popatrz na taśmy tesa

karas
18-02-13, 17:00
3-4 lat temu rowniez wygluszalem drzwi matami bitumicznymi app . Po zdjeciu boczka zdjalem fabryczne zabezpieczenie-folia przyklejona bialo bezowa lepka masą - dokładnie zdjałem tą mase z drzwi, drzwi odtluscililem zmywaczem do silikonu, a nastepnie rozpuszczalnikiem do mycia sit ( akurat taki mialem pod reka ) wnetrze drzwi najpierw umyłem bo byly niezle upierdzielone a nastepnie odtłuściłem jak wyzej. Nastepnie kawałek po kawałku przyklejałem maty, podgrzewając opalarką ( powłoka mat czasami lekko sie przytapiala ) i dociskałem maty do wygluszanych drzwi ( po dobrym rozgrzaniu powłoka mat jest bardzo mocno plastyczna i trzeba uważac aby nie zrobic w niej dziury albo za bardzo jej nie spłaszczyć. Do tej pory nic nie odpadło nie spłyneło mimo iz autem bylem 2 razy latem w chorwacji gdzie temperatura po calodzienniem postoju w aucie była " mocno parząca".
Czym ogrzewałeś przyklejane maty ???

tommy81
18-02-13, 17:05
jakość maty = klejowi na niej ( pomijając zgodność ze sztuką oczyszczenia i odtłuszczenia)

rychupeja
18-02-13, 18:46
Karaś nagrzewałem nagrzewnicą gazową, taką do ogrzewania pomieszczeń, wcześniej oczywiście drzwi były umyte i odtłuszone benzyną ekstrakcyjną. Tą folię też zdjełem - klej udało mi się usunąć rozpuszczalnikiem nitro, także też ta strona jest dosyć "jałowa", nie wiem do końca ile mat odpadło i które ale podejrzewam że te które były naklejone na ten gres. Z tym podgrzaniem też nie do końca wyszło jak należy bo nagrzewałem leżące na ziemi maty i póki były gorące to wkładałem je przez otwory do wewnątrz ale przez ten czas traciły nieco ciepła choć przylegały dosyć ładnie. nie wiem jak zrobie ale myśle że jeśli ta taśma jest dobra to zainwestuje w nią bo podejrzewam że jak nakleje nowe maty to i tak odpadną bo po trochu to moze wina kleju. Karaś a miałeś w swojej ten baranek? Bo jak nie to wcale się nie dziwie że nie odpadają - miałem kiedyś w starym samochodzie równiutką blache to te same maty trzymały się jak marzenie a tutaj niestety nie jest tak kolorowo :(

zakit
18-02-13, 19:06
zerwij tyle tych mat ile sie da, i poprostu zaloz nowe. przyklejane ponownie, na dodatek byle jak (bo przyklejanie mat taśmą, nie spelni zadnej funkcji poza dodaniem masy), nie ma zadnego sensu

ps, tym razem normalne maty a nie za 4,5. i napewno umyj i zmaż wszystko ze srodka, do golej blachy, a nie przyklejaj na byle co

karas
18-02-13, 21:11
hmm to moze maty jakies lipne kupiles.U mnie tez powierzchnia drzwi w srodku nie byla idalenie rowna. ja maty najpierw przyklejałem a dopiero jak byly przyklejone traktowalem opalarka i dociskałem i formowalem ale to chyba jest bez znaczenia.