Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Butla 44 l. PROBLEM.

piter025
17-02-13, 10:23
Witam. Posiadam butlę 44l. Problem polega na tym że mieści się w niej niecałe 30litrów gazu. Powinno wchodzić więcej. Czym to jest spowodowane? Instalacja jest nowa. Gazownik mi powiedział że może mi podgiąć jakiś zawór czy tam blaszkę i będzie wchodziło więcej tyle że nie daje gwarancji że będzie odbijało zawór na czas przy tankowaniu. Fabrycznie powinno do butli wejść więcej. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

ma1ster
17-02-13, 10:56
To jest tak, że ilość poziomu LPG w zbiorniku odpowiada pływak, który zarówno odpowiada za wskazania stanu LPG, jak i uruchamia jeden z zaworów w wielozaworze butli odpowiedzialny za max napełnienie płynem butli.
Z przepisów wynika że napełnienie butli powinno wynosić 80% max objętości butli, czyli w Twoim przypadku zdaje się 35,2L, co w przypadku jak mówisz 30L jest ilością zbyt małą i podlega darmowej naprawie/regulacji gwarancyjnej u montera.

Pływak można wygiąć na tyle że wejdzie Ci nawet 42L z hakiem i ja mam tak zrobione, natomiast nie mieści się to w przepisach, ale jest wygodne. Wtedy nie koniecznie zawór odbije, ale jakieś 50% samochodów w PL nie odbijają zawory, więc na stacjach nie jest to jakiś problem.

Jeszcze jeden przypadek może się zdarzyć, a mianowicie nie fachowy montaż butli w poziomie, wtedy mimo dobrze dogiętego pływaka, do butli może nie wchodzić odpowiednia ilość LPG ( jak się do butli przyłoży poziomicę to powinna wskazywać mniej więcej stan równowagi).

pyrek
17-02-13, 12:43
Dokładnie tak jak pisze ma1ster, jedź do montera i niech wyreguluje pływak w zbiorniku.

civic_lsi
18-02-13, 08:18
ja mam taką samą sytuację jak autor tematu.
czytałem jakiś czas temu na lpg-forum że może to być spowodowane odwrotnym zamontowaniem butli.
Zamontowanie "do jazdy na wstecznym" czyli wielozaworem skierowanym do przodu samochodu. według tego co pisali tam ludzie miało to powodować podczas jazdy "przemieszczanie" się gazu do tyłu zbiornika co uniemożliwia zassanie gazu przez zawór.
sam nie wiem ile w tym prawdy

ma1ster
18-02-13, 11:19
to nie prawda... ważne jest, aby montować w poziomie do płaszczyzny, noooooo chyba, że kończy Ci się gaz i masz takie przyspieszenie jak rakieta podczas startu z bajkonura wtedy ta końcówka gazu może na dłuższym odcinku przyspieszania przelać się na drugą stronę butli, tam gdzie nie będzie przewodu zasysającego, ale przypuszczam że stałe przyspieszenie na jakimś sensownym odcinku drogi, aby mogło zabraknąć gazu w reduktorze, w samochodzie nie jest w ogóle możliwe :D:D

A co do kierunku montażu zaworu, to montuje się go tak, aby było łatwiej przykręcić przewody, czyli zaworem do przodu, natomiast z punktu widzenia fizyki, okazuje się że lepiej jest montować zaworem do tyłu. Jeśli jedziemy kilka kilometrów pod górę to siłą rzeczy płyn w zbiorniku przelewa się do tyłu, i przy standardowym montażu może wtedy nam braknąć ciśnienia, natomiast jadąc od góry już nie potrzebujemy prawie wcale gazu, lub potrzebujemy jego niewielką ilość aby się poruszać.

jasiek09
18-02-13, 17:39
To mój civic w takim razie ma przyśpieszenie jak rakieta skoro na 3,4 biegu reszta gazu odpływała na drugi koniec butli i nie mogłem wyjeździć gazu do końca, dopóki nie odwróciłem butli:)
Co do autora tematu to ja bym spróbował jeszcze zatankować na innej stacji bo też mam taką jedną w okolicy że odbija mi z 5 litrów za wcześnie.

ma1ster
18-02-13, 19:55
jasiek09 tak tak... jakoś wszystkim montuje się odwrotnie i nawet samochody mające kilka krotnie większy moment obrotowy od Twojego, wyjeżdżały gaz do końca, oczywiście w miarę możliwości, poza tym kto normalny wyjeżdża gaz do dna??? chyba nikt...

miałeś pewnie źle zamontowaną, albo problem z rurką prowadzącą do wielozaworu...

jasiek09
18-02-13, 20:19
Popatrz sobie na http://lpg-forum.pl/ że już od dawna nikt kto montuje profesjonalnie lpg nie wkłada butli wielozaworem do przodu i mój przypadek nie jest jedynym wśród samochodów rangi dupowóz :)

ma1ster
19-02-13, 10:42
tak się składa, że mam b16a2 też dupowóz i jakoś problemu brakującego LPG, gdy jest już kilka litrów na dnie, nie widzę... więc nie wiem z czego robić problem...

A to co na forach typu forum LPG pisze to wiesz... tak samo jak byś pojechał do majstra gaziarz, to rozmowa na podobnym poziomie :D:D

bunkerites
22-02-13, 17:28
Panowie mam butle 34 L ( tak jest zapisane w homologacji) wiec powinno wchodzic 80% czyli w granicach 28L a na stacjach czasami wbijaja po 33 litry.Oszukuje dystrybutor?

ma1ster
22-02-13, 18:55
nic nie oszukuje... masz całkiem podkrzywiony pływak podobnie jak ja, też mam 34L bańkę, a raz weszło mi 33,5L na stacji.

bunkerites
22-02-13, 19:11
Tankowanie na maksa pojemnosci butli jest bezpieczne? ( rozprezanie sie gazu itp )

ma1ster
23-02-13, 10:42
mmm z punktu widzenia fizyki nie może się nic złego dziać, butla ma nie wielkie max ciśnienie robocze na poziomie 8bar, ale tak naprawdę jest o wiele większe.

Gaz znajdujący się w butli jest w postaci ciekłej, praktycznie niczym woda, i jeśli nie zostaje rozprężany to nie generuje większego ciśnienia.

Każdy dystrybutor ma swoje zabezpieczenie, a mianowicie zawór przelewowy w okolicy pompy i nie ma możliwości żeby cokolwiek uszkodzić w inst. LPG

bunkerites
24-02-13, 08:46
Chodzi mi o wzrost objetosci gazu pod wplywem temperatury.Powiedzmy wbijaja w butle 33 L,wiec prawie na maksa,a temp otocznia jest +15 st.Objetosc gazu nie wzrosnie?

ma1ster
24-02-13, 11:04
nieee, objętość rośnie w stanie gazowym (lotnym) np w metanie tak jest w CNG, natomiast płyn jakim jest niewątpliwie gaz propan-butan, uczono w gimnazjum... jest nieściśliwy lub mało ściśliwy, a co za tym idzie nie rozszerza się pod wpływem temperatury...

Poza tym badania przeprowadziłeś sam w swoim wozie przy nie odbijającym zaworze, jak by było inaczej, to dawno byś wyleciał w powietrze :D:D:D

bunkerites
24-02-13, 14:01
No widzisz ja sie nie znam na gazach :),teraz mnie uspokoiles :)

jasiek09
24-02-13, 21:09
Podgrzanie butli w np w pełnym słońcu spowoduje znaczny przyrost ciśnienia w butli. Butla ma zawór bezpieczeństwa więc myślę że takie coś się nie stanie jak w przypadku butli do domu :) http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,6776776,Wybuch_butli_z_gazem__Stala_na_slo ncu.html

rooter666
25-02-13, 14:07
nie radze tankować gazu do oporu, poduszka gazowa chroni przed takim efektem.
http://www2.24opole.pl/fotki/news/800.600.20100716223214_foto_opole_007.jpg

Dibeisi
26-02-13, 16:55
łooooooooooooo aż strach

ma1ster
26-02-13, 17:10
butla starego typu, kiepskiej firmy IRENA, poza tym wielozawór bez zaworu bezpieczeństwa... cóż mówić cóż dorywać... :D:D