Zobacz pełną wersję : Podświetlenie wnętrza - problem
Nie świeci mi podświetlenie deski rozdzielczej, niektóre kontrolki oraz podświetlenie pokręteł od nawiewów, wentylatora itp. Również nie działa gniazdo zapalniczki. Wyjąłem dziś zestaw zegarów i zobaczyłem, że brakuje tych czarnych oprawek na żarówki w kilku miejscach. Nie wiem czy to ma znaczenie czy po prostu od początku ich nie było. Sprawdziłem wyrywkowo którąś żarówkę i okazało się, ze jednak świeci jak ją sprawdziłem. Uznałem, że to jakiś większy problem i złożyłem wskaźniki. Sprawdziłem bezpieczniki, kilka było spalonych - wymieniłem. Po tych zabiegach stwierdziłem, że świeci się podświetlenie wskaźnika temperatury i paliwa. Reszta jednak bez zmian. Proszę o jakieś sugestie, gdzie szukać przyczyny problemów z deską. Problem dotyczy Civic'a z 2003 r. 3d 1,4 benzyna.
skolopendra
17-02-13, 19:57
posprawdzaj gniazda bezpieczników ,któreś może nie kontaktować
skolopendra mógłbyś rozwinąć myśl? Bo sprawdzałem wszystkie bezpieczniki i te co nie świeciły to wymieniałem i już świeciły na lampce, więc mniemam, że kontaktują wszystkie. W tym aucie jeszcze masa przy silniku jest w paskudnym stanie. Trzyma się na strzępach. Będę to wymieniał. Może zestaw wskaźników i konsola ma jakąś oddzielną masę hmmm?
Nie miałeś w ogóle podświetlenia. wymieniłeś bezpiecznik i załączyły niektóre żarówki wiec była wina bezpiecznika. Teraz masz problem ze spalonymi żarówkami....Rozmiar żarówek w zegarach u mnie w EJ9 Sedan jest dość nietypowy. Ciężko było mi znaleść odpowiednie żarówki. Dopiero znalazłem sklep przy olimpie w Lublinie i te żarówki 5 zł sztuka ;/. Pani stwierdziła że sa one mało spotykane. A co do wolnych miejsc ( brak oprawek) to takowe występują ( może to być związane z wyposażeniem samochodu).... Ja np nie mam od rezerwy... ale pewnie ktoś wykręcił. Jak chcesz pisz na priv to dam ci adres tego sklepu
Witam
,nie chcę tworzyć nowego tematu, bo mam podobny problem do wyzej opisanego.
Auto kupiłem już jakiś czas temu,nie sądziłem,że brak podświetlenia pokręteł od nawiewu i ogólnie całego panelu na środku będzie problemem. Zasilanie do radia jest pociągnięte z innego miejsca,do zapalniczki również,chyba poprzedni właściciel,też nie wiedział co z tym zrobić. Bezpiecznik od radia i zapalniczki przepala się, po przekręceniu stacyjki na ACC.
schemat bezpieczników:
http://obrazki.elektroda.net/69_1251140460.jpg
bazowałem +/- na tym opisie,jednak nie do końca się zgadza,u mnie bezpiecznik radia i zapalniczki jest w miejscu oznaczonym 4(bezpiecznik zapasowy).
Co może być przyczyną stale przepalającego się tego bezpiecznika?
pozdrawiam
wirus_123 dzięki za info. Jeżeli będą potrzebne to się zgłoszę. Wyjmę jeszcze raz zegary i sprawdzę każdą żarówkę. Oczywiście to co napisałeś układa się w sensowną całość. Jedynie niepokoi mnie dlaczego tyle bezpieczników w tym aucie było spalonych. Tłumaczyć to może rozwalona masa przy silniku, którą również będę wymieniał. Po wymianie sprawdzę jeszcze raz wszystkie bezpieczniki i jak nie będą znowu przepalone to wyjmę zegary. To że się zaświeciła chociaż część dobrze wróży jednak różnie to może być jak się ma do czynienia z takimi "zagadkami".
hofis analizując schemat, który podesłałeś to radio i zapalniczka w moim aucie są pod jednym bezpiecznikiem, a radio akurat u mnie działa czyli jest nadzieja, że gniazdo zapalniczki działa tylko coś nie tak z samą zapalniczką. Jeżeli komuś coś przyjdzie do głowy to proszę pisać.
wirus_123 dobry tok myślenia! Dzięki za oświecenie. Zegary już świecą. Mój kolega ma dostęp do takich żarówek i coś ma załatwić, bo akurat wszystkie zapasy jakie miał poszły do zegarów :) Jeszcze zostało zrobienie podświetlenia konsoli środkowej - pokrętła, przycisk o awaryjnych radio itp. Chyba jeszcze regulator wysokości świateł nie świeci. Nie wiem co jeszcze powinno byś podświetlone? Może regulator lusterek? Widziałem w FAQ jak rozebrać konsolę środkową i wydaje się, że może być ciężko się tam dobrać. Mam nadzieję, że żarówki te same co w zegarach. Wychodzi na to, że w tej Hondzie nie ma kontrolki na zegarach, gdy się zaświeci światła mijania. Od długich jest :)
Wiele już nie pomogę, ponieważ masz 7 gen a w takiej nawet nigdy nie siedzialem. Widziałem na allegro zdjęcie to w prawym górnym rogu nad temperaturą jest kontrolka zielona świateł ( świecąca) wiec to może być świateł mijania. Drogowe niebieska kontrolka?? Jeśli masz tam puste miejsce tak jak ja w miejscu rezerwy to nie wiem gdzie np można kupić trzpienie plastikowe do których sie wkłada żarówkę ;/