Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie wnętrza - problem

Knight
16-02-13, 21:18
Nie świeci mi podświetlenie deski rozdzielczej, niektóre kontrolki oraz podświetlenie pokręteł od nawiewów, wentylatora itp. Również nie działa gniazdo zapalniczki. Wyjąłem dziś zestaw zegarów i zobaczyłem, że brakuje tych czarnych oprawek na żarówki w kilku miejscach. Nie wiem czy to ma znaczenie czy po prostu od początku ich nie było. Sprawdziłem wyrywkowo którąś żarówkę i okazało się, ze jednak świeci jak ją sprawdziłem. Uznałem, że to jakiś większy problem i złożyłem wskaźniki. Sprawdziłem bezpieczniki, kilka było spalonych - wymieniłem. Po tych zabiegach stwierdziłem, że świeci się podświetlenie wskaźnika temperatury i paliwa. Reszta jednak bez zmian. Proszę o jakieś sugestie, gdzie szukać przyczyny problemów z deską. Problem dotyczy Civic'a z 2003 r. 3d 1,4 benzyna.

skolopendra
17-02-13, 19:57
posprawdzaj gniazda bezpieczników ,któreś może nie kontaktować

Knight
17-02-13, 23:05
skolopendra mógłbyś rozwinąć myśl? Bo sprawdzałem wszystkie bezpieczniki i te co nie świeciły to wymieniałem i już świeciły na lampce, więc mniemam, że kontaktują wszystkie. W tym aucie jeszcze masa przy silniku jest w paskudnym stanie. Trzyma się na strzępach. Będę to wymieniał. Może zestaw wskaźników i konsola ma jakąś oddzielną masę hmmm?

wirus_123
18-02-13, 12:20
Nie miałeś w ogóle podświetlenia. wymieniłeś bezpiecznik i załączyły niektóre żarówki wiec była wina bezpiecznika. Teraz masz problem ze spalonymi żarówkami....Rozmiar żarówek w zegarach u mnie w EJ9 Sedan jest dość nietypowy. Ciężko było mi znaleść odpowiednie żarówki. Dopiero znalazłem sklep przy olimpie w Lublinie i te żarówki 5 zł sztuka ;/. Pani stwierdziła że sa one mało spotykane. A co do wolnych miejsc ( brak oprawek) to takowe występują ( może to być związane z wyposażeniem samochodu).... Ja np nie mam od rezerwy... ale pewnie ktoś wykręcił. Jak chcesz pisz na priv to dam ci adres tego sklepu

hofis
18-02-13, 18:03
Witam
,nie chcę tworzyć nowego tematu, bo mam podobny problem do wyzej opisanego.
Auto kupiłem już jakiś czas temu,nie sądziłem,że brak podświetlenia pokręteł od nawiewu i ogólnie całego panelu na środku będzie problemem. Zasilanie do radia jest pociągnięte z innego miejsca,do zapalniczki również,chyba poprzedni właściciel,też nie wiedział co z tym zrobić. Bezpiecznik od radia i zapalniczki przepala się, po przekręceniu stacyjki na ACC.
schemat bezpieczników:
http://obrazki.elektroda.net/69_1251140460.jpg
bazowałem +/- na tym opisie,jednak nie do końca się zgadza,u mnie bezpiecznik radia i zapalniczki jest w miejscu oznaczonym 4(bezpiecznik zapasowy).
Co może być przyczyną stale przepalającego się tego bezpiecznika?
pozdrawiam

Knight
18-02-13, 23:13
wirus_123 dzięki za info. Jeżeli będą potrzebne to się zgłoszę. Wyjmę jeszcze raz zegary i sprawdzę każdą żarówkę. Oczywiście to co napisałeś układa się w sensowną całość. Jedynie niepokoi mnie dlaczego tyle bezpieczników w tym aucie było spalonych. Tłumaczyć to może rozwalona masa przy silniku, którą również będę wymieniał. Po wymianie sprawdzę jeszcze raz wszystkie bezpieczniki i jak nie będą znowu przepalone to wyjmę zegary. To że się zaświeciła chociaż część dobrze wróży jednak różnie to może być jak się ma do czynienia z takimi "zagadkami".
hofis analizując schemat, który podesłałeś to radio i zapalniczka w moim aucie są pod jednym bezpiecznikiem, a radio akurat u mnie działa czyli jest nadzieja, że gniazdo zapalniczki działa tylko coś nie tak z samą zapalniczką. Jeżeli komuś coś przyjdzie do głowy to proszę pisać.

Knight
21-02-13, 10:16
wirus_123 dobry tok myślenia! Dzięki za oświecenie. Zegary już świecą. Mój kolega ma dostęp do takich żarówek i coś ma załatwić, bo akurat wszystkie zapasy jakie miał poszły do zegarów :) Jeszcze zostało zrobienie podświetlenia konsoli środkowej - pokrętła, przycisk o awaryjnych radio itp. Chyba jeszcze regulator wysokości świateł nie świeci. Nie wiem co jeszcze powinno byś podświetlone? Może regulator lusterek? Widziałem w FAQ jak rozebrać konsolę środkową i wydaje się, że może być ciężko się tam dobrać. Mam nadzieję, że żarówki te same co w zegarach. Wychodzi na to, że w tej Hondzie nie ma kontrolki na zegarach, gdy się zaświeci światła mijania. Od długich jest :)

wirus_123
22-02-13, 21:07
Wiele już nie pomogę, ponieważ masz 7 gen a w takiej nawet nigdy nie siedzialem. Widziałem na allegro zdjęcie to w prawym górnym rogu nad temperaturą jest kontrolka zielona świateł ( świecąca) wiec to może być świateł mijania. Drogowe niebieska kontrolka?? Jeśli masz tam puste miejsce tak jak ja w miejscu rezerwy to nie wiem gdzie np można kupić trzpienie plastikowe do których sie wkłada żarówkę ;/