Zobacz pełną wersję : d15z3 na cieplym szarpie na zimnym nie
Na zimnym chodzi w porzadku, w miare nagrzewania sie coraz gorzej az do absolutnej niezdolności do jazdy. Szarpie, dławi przy dodawaniu gazu, na jalowym chodzi choć troche faluje obrotami. Przy lekkim bardzo lekkim dodawaniu gazu wchodzi na obroty, schodzi z nich tez normalnie. Na benzynie i na gazie jest podobnie. Reset kompa nic nie pomogl. Swiece nowe. Kable sprawdzane w innym silniku i nie sprawialy problemu. Slyszalem gdzies kiedys ze moze byc to pompka paliwa. Jesli mial ktos podobne doswiadczenie i doszedl ładu o co chodzi, prosil bym o podpowiedz. pozdrawiam
Skoro na gazie problem też występuje, to pompke paliwa możesz raczej wykluczyć. Co z sondą ? Jak z odpalaniem i zaraz po odpaleniu ? Trzyma obroty ? Odpala od strzału ? Siakaś samodiagnostyka, czy cuś ?
Odpala na pierwszy strzal i zaraz po odpaleniu tez jest ok. Wtedy trzyma tez obroty i zachowuje sie ok. Po diagnozie jest blad 41 ale to juz dluzszy czas i nie bylo takich problemów. Problem sie nie pojawil od razu, narastal, z poczatku tylko na gazie i sporadycznie to szarpanie sie pojawialo, znaczaco sie popsulo gdy wsiadlem do hanki po ponad tygodniu niejezdzenia. Ujechalem 5 km i gaz zupelnie sie juz nie nadawal do jazdy. Dzis juz nawet benzyna padła.
ps 41. to lambda
W moim d14a8 miałem bardzo podobną przypadłość i któregoś razu: koniec - aparat zdechnięty.
Nie dam Ci gwarancji, że u Ciebie to jest przyczyną, ale ... u mnie było :]
mmaarriiuuss
16-02-13, 21:08
ja wymieniłem dzisiaj w swojej d14a5 cewkę zapłonową i hula aż miło. objawy miałem podobne. Mój temat : http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?163066-D14A5-Dusi-si%EA-na-benzynie-i-na-lpg-czasami-nie-odpala
Jutro zagladne jak tam wyglada w srodku ten aparat. Moze wystarczy tylko zasniedzialóści zwalczyć :) bylo by fantastycznie
mmaarriiuuss
16-02-13, 21:12
nie licz na to :] cewka pada ;p albo coś innego ... hehe
Licze nie licze ale z ta mysla bedzie mi sie lepiej spalo przynajmniej :D ja wiem co jest zpsute ... auto jest zpsute
dla mnie lambda jak nic ;/ jak sie okaże ze miałem racje to nie kupuj zamienników bo wcale dobrze nie będzie
najpierw zmienie ta cewke, lambde i tak mialem kupowac wiec najwyzej przeplace te 50 za cewke :)
Skoro masz błąd lambdy, to podmień albo kup i wtedy sprawdzisz. Poza tym w d15z3 lubiły siadać lambdy.
Dziś maly zabieg przeczyszczenia palca i kopulki aparatu i o dziwo wszystko ok. Zobaczymy co bedzie dalej. Co do lambdy d15z3 jest rzeczywiscie wstretny. Nie dość że padaja to jeszcze kosztuja ... U mnie ktoś kiedys widocznie grzebal przy lambdzie bo straszny bajzel kabelkowo izolacyjny. Musze jeszcze przesledzic te sprawe bo moze stad ten blad, a lambda niekoniecznie uszkodzona ...