Zobacz pełną wersję : d16y2 za dużo oleju
Witam,
Wymieniałem wczoraj olej w civicu VI 1.6 i vtec 126KM. Zauważyłem że mechanik zalał za dużo oleju - ok. 3-4mm powyżej max na bagnecie. co z tym fantem zrobić? czym grozi jazda z takim stanem?
z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
czerwona linia powinna rozwiązać sprawę. A tak na serio zawsze się zastanawiałem czy czymś to grozi :P
Chyba lepiej za dużo niż za mało he he
kamilrojek
16-02-13, 08:30
Oleju ma być do max i nie więcej, można odsysać rurką przez bagnet, ja tak robiłem. Ale jeżeli mechanik nalał za dużo to na co czekasz? Do niego i niech się on zastanawia co z tym zrobić.
Problem w tym ze mechanik ma dzisiaj nieczynne a potrzebuje auta na dzisiaj na trasę, stad moje pytanie czym grozi taka jazda z 200-300ml powyżej stanu...
Może wypychać olej przez uszczelniacze. Weź cienką rurkę i odessij przez bagnet.
Edit
Chociaż w sumie to szybciej wyleci przez odmę... zapaskudzi kolektor ssący i będzie przez jakiś czas dymił:)
Oleju ma być do max i nie więcej, można odsysać rurką przez bagnet, ja tak robiłem. Ale jeżeli mechanik nalał za dużo to na co czekasz? Do niego i niech się on zastanawia co z tym zrobić.
Jeszcze palić paliwo żeby poprawił po sobie :D Benzyna na drzewach nie rośnie, a nad stan na 3mm to można nawet zostawić :)
tak jak marcus powiedział tak najlepiej zrobić
Oleju musi być zawsze powyżej Minimum !, ale poniżej Maximum bo wtedy cierpią uszczelnienia
Wejdź pod auto, poluzuj śrubę od miski tak, aż zacznie lecieć olej i upuść sobie ile chcesz. Dokręć, sprawdź stan oleju i ewentualnie dolej jeżeli za dużo ulejesz.
Jedyny mankament, że się ubrudzisz.
Mi mechanior mówił, że ma być zawsze 3/4 stanu. Za dużo może wywalać uszczelniacze właśnie. Można jeszcze zlać filtrem, ale nie wiem czy można go potem użyć ponownie. Czy będzie szczelny o tak powiem.
Pozostał bym przy spuszczeniu zdeka korkiem spustowym.
Olej wyssany przez tą rurkę do której bagnet wchodzi. było 0,5l za dużo, więc w sumie wcale nie tak mało...
dzięki za pomoc, pozdrawiam
Nie tak mało biorąc pod uwagę to, że potrzeba 3.3l na wymianę.
skolopendra
17-02-13, 20:34
Pozostał bym przy spuszczeniu zdeka korkiem spustowym.
dokładnie wystarczy odkręcić delikatnie korek nawet na parkingu i upuścić nadmiar
dokładnie wystarczy odkręcić delikatnie korek nawet na parkingu i upuścić nadmiar
Na ziemie O.o? O panie. Jak zmieniasz olej to też zlewasz na parking? ; )
skolopendra
17-02-13, 20:41
a czy to taki problem podstawić np rozciętą butelkę na pół??
:rolleyes:
wyobraźni trochę !
A ja powiem tyle. Mi mechanik zalał tak samo, też ponad stan, bo stwierdził, że coś oleju przy takim przebiegu (260k km) na pewno weźmie. I co? 15k km przejechane na "nadstanie" i nic się nie stało :) A oleju jak nie brał tak nie bierze ani kropelki :)
Przy kolejnej wymianie, oczywiście zastrzegłem sobie żeby zalali tyle ile trzeba, a nie na zapas :)
skolopendra
18-02-13, 16:40
wiec można zaleć pełny syntetyk