Zobacz pełną wersję : Jak wyciagnac przednie głośniki w MB2?
Tyl nie mam problemu ale z przodu nie mam pojecia jak to zrobic :/ ?
Bylo juz cos o tym.Odkrec sruby mocujace uchwyt w drzwiach,podwadz od dolu boczek drzwiowy az spinki wyskocza zdejmij delikatnie i masz glosnik tak z grubsza
Nie moglem tego znalezc na forum. Czyli musze pol drzwi rozebrac zeby sie tam dostac ? chce wymienic glosniki wejda tam 16 cm na oryginalnej maskownicy ?
Zdejmujesz boczek i wsadzasz tam 16 cm glosnik. Proste :bicie:
Tutaj jest wszystko http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=13516
Powodzenia
Zdejmujesz boczek i wsadzasz tam 16 cm glosnik. Proste :bicie:
a moze by dystans zalozyl?
Nie zapomnij tylko o śrubie w tej rączce do zamykania drzwi, ja o niej niestety zapomniałem i coś mi się tam ułamało.
Pozdrawiam.
16cm chcesz wlozyc ? mhmm ja cos tam probowalem i ni cholery :/ i mam 13, zdaj relacje czy zalozyles bo mi ten otwor na glosnik byl troche maly -.-
16cm chcesz wlozyc ? mhmm ja cos tam probowalem i ni cholery :/ i mam 13, zdaj relacje czy zalozyles bo mi ten otwor na glosnik byl troche maly -.- tez slyszalem ze sa problemy ale dam znac jak bede dlubal jak to wyszlo a Tobie sie nie udalo ?
Oryginalny glosnik z przodu w 5D ma jakies 15-15.5cm (nie pamietam dokladnie), zupelnie nie wiem po co zmieniac go na 13cm... :/ Ale nie o tym chcialem. Generalnie glosniki o wiekszej srednicy 16-16.5cm, wchodza bez problemu, jedynym mankamentem jest to, ze sa najczesciej "za glebokie" i tak jak napisal Wunat trzeba sie zaopatrzyc w dystanse. Mozna je kupic niedrogo na Allegro, dopasowane do standardu Hondy, maja nawet idealnie wywiercone 4 otwory. Wtedy nie bedzie kolizji szyba/glosnik.
A zdejmowaniu boczkow bylo juz setki razy, niby nie dziala opcja szukaj, ale po to mamy podwieszony post z linkami do manuala (gdzie wszystko jest ladnie opisane), zeby nie pojawialy sie wiecej takie pytania na forum.
Zdejmowanie boczka w drzwiach (str. 3 i 4):
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/20-2.pdf
Dokładnie tak jak wunat i gruszka napisali, zaopatrz się w dystanse, żeby głośnik nie blokował/obcierał szyby. Nie wiedziałem, że są głośniki 16 cm, wydawało mi się że standard to 165 mm. Ogólnie głośniki wchodzą bez problemowo. Przy zdejmowaniu boczków nie ma żadnej filozofii, należy tylko pamiętać że NIC NA SIŁĘ. Największego wkładu siły wymagają spinki przy wypinaniu i wpinaniu, reszta jak masło. Jeżeli nie idzie to znaczy że coś robisz źle ;)
ejj no ja z przodu na 100% nie mialem 16cm bo pamietam ze kupilem jeszcze wieksze niz mialem ... byly jakies noname lol, apropo juz tematu glosnikow jak to jest z tylu na tych takich nerkach obok poleczki ? jaka wielkosc wchodzi ? :) bo cos planuje tam zmontowac
13 cm - okrągłe. Proponuje dwudrożne + przykrycie grubszym materiałem :D
Mam dystanse z MDF i jeszcze mysle nad trojdraznymi glosnikami Blaupunkta o srednicy 165 mm. Chyba wejda ;)
nie kupuj trójdrożnych na przód. Kup wofery z gwizdkami i zwrotnicą.
Hmm tylko gdzie ja te gwizdki wsadze?
Masz el. sterowane lusterka? Jesli tak, to kup oryginalne maskownice (trojkaty) pod tweetery, wcale nie sa takie drogie w ASO.
Wlasnie mam el. sterowane lusterka. I w manualu tez widzialem ze je fabrycznie tam mozna zamontowac. Tylko nie wiedzialem ze sa takie specjalne maskownice. Poszukam jeszcze na allegro.
Jak znajdziesz coś takiego to daj znać !!
odezwijcie sie do uzytkownika Szymon Septic, powinien miec takie trójkąty z orygianlnymi gwizdkami...
pozdro
Na allegro nic nie ma. Tylko sa do innych modeli. Moze samemu zrobic otwor i jakos to upakowac ;)
Na allegro nic nie ma. Tylko sa do innych modeli. Moze samemu zrobic otwor i jakos to upakowac ;)
Tak trudno przejechac sie do ASO i kupic nowe trojkaty za ~35pln (o ile dobrze pamietam) za sztuke?
Wlasnie mam el. sterowane lusterka. I w manualu tez widzialem ze je fabrycznie tam mozna zamontowac. Tylko nie wiedzialem ze sa takie specjalne maskownice. Poszukam jeszcze na allegro.
Zgłoś się do Szymona Septica chyba jeszcze ma coś takiego
Albo tu--> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=266717851
Zgłoś się do Szymona Septica chyba jeszcze ma coś takiego
Albo tu--> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=266717851
Szymon nie ma, a tam na aukcji chcieli za używki 80PLN + przesyłka :bicie:
Więc zadzwoniłem do ASO i zapłaciłem za 2 L + P 55PLN :) i mam.
Zamówiłem w czwartek a dziś już były! Tylko cena normalnie nie wiem czy nie jest inna dla mnie jako byłego pracownika jakieś tam zniżki jeszcze są ;)
Szymon nie ma, a tam na aukcji chcieli za używki 80PLN + przesyłka :bicie:
Ale razem z glosnikami a nie za same maskownice. Takze cena ok.
No to zwracam honor :speszony: , tego nie zauważyłem, ale ja i tak już miałem tylko że wieśniacko przykręcone.
A gdzie ja to kupie jak u mnie nie ma ASO. A czasem jestem we Wrocku i moze tam jest?
witam, dzwoniłem właśnie do ASO w gdańsku chciałem zamówić sobie te maskownice (trójkąty) z miejscem na gwizdki przy lusterkach i gość nie potrafił mi pomoc nie ze nie chcial bo trochę szukał ale u niego katalog zaczynał sie od 2001 roku a ja mam 98. Ma ktoś może numer katalogowy tych trójkątów ewentualnie jak to sie profesjonalnie nazywa morze po tym dojdziemy jak to zamówić.
Szczerze mówiąc to nie wiem czy jest sens koniecznie ładować 16cm wprzód jak 13cm ładnie grają, do tych trójkątów bez miejsca na głośnik też chyba można przykręcić głośnik wysokotonowy, ma to swój plus ponieważ mamy możliwość regulacji, ale nie jestem w 100% pewny bo nie próbowałem.
Natomiast z powodzeniem udało mi się zmienić oryginalne na coś lepszego, głośnik wooferowy 130mm i powiem że gra to bardzo ładnie.
Jeżeli w zestawie montażowym tweetera są odpowiednie adaptery to bez problemu można je zamontować w seryjnych trójkątach. Zależy co kto lubi jeżeli tobie wystarczają 13 to nie ma nic przeciwko żeby je zamontować. To wszystko zależy czego dana osoba oczekuje po systemie grającym. Ja mam zamontowane 16,5 ale dopiero po wygłuszeniu drzwi i podpięciu pod wzmacniacz pokazały co potrafią i powiem szczerze byłem w szoku:D
Owszem 13cm wystarczają tylko że w drzwiach mam zestaw separowany rockford fostage więc to już mówi samo za siebie, a po za tym jest małe uzupełnienie w bagażniku, co prawda jeszcze nie wykończone, ale już prawie więc niedługo umieszczę fotki na forum.