Zobacz pełną wersję : Zamarzanie w 5D (zamki/uszczelki).
witam szanownych
wiem że pewnie temat był ale aktualny tryb działania "szukaj" wywołuje u mnie spazmy :/
temat umieszczam tutaj bo :
1. w temacie jest 5d i dotyczy to mojego 5d a poza tym uważam że to właśnie jest moje macierzyste forum/dział :)
2. temat jest jak najbardziej na czasie!
koniec tłumaczeń - przejdźmy do sedna
Panujące warunki atmosferyczne czyli spora wilgotność w dzień i przymrozki w nocy powodują podmarzanie zamków co powoduje spory problem (akurat przetrenowany przeze mnie 30 min temu) , dodam że oczywiście nie mam pilota i zamkniętego garażu więc bez takich mi tu ;)
uszczelki smarowałem jakimś sprayem na bazie silikonu i jest ok a zamek pryskałem wd40 ale jednak woda,mróz zrobiła swoje...
I pytanie - co skutecznie stosowaliście i polecacie w kierunku zabezpieczenia zamka ew.uszczelek przed mrozem ?
ja mam centralny więc z praktyki ci nie powiem, ale znajomy zastosował banalny sposób a mianowicie wkłada w zamek plastikową zaślepkę (nie pytaj mnie jak) i nigdy nie ma problemu z zamkiem.
Rozwiązanie uciążliwe,,, drugie to na shellu sprzedają płyn do odmrażania i podobno jest ok
... znajomy zastosował banalny sposób a mianowicie wkłada w zamek plastikową zaślepkę (nie pytaj mnie jak) i nigdy nie ma problemu z zamkiem. :up2:
to też pewien sposób... ale bardziej chodziło mi czym można zabezpieczać...myślę że takie z pozoru błache informacje przydadzą się każdemu a zwłaszcza świeżym posiadaczom czterech kółek...
na stacjach i w sklepach jest sporo tego typu rzeczy ale może ktoś ma np domowe sposoby :d
jedno chyba warto podkreślić do zamka nigdy wd40, stosowałem to doraźnie i zawsze na dłuższą metę były problemy jakiś spec od zamków wytłumaczył mi że wd40 "wymywa" orginalny smar.
Najleppszym sposobem jest chyba plyn do odmrazania. Dzisiaj tez mi cos klamka przymarzla, ale na szczescie nie musze wsadzac kluczyka bo otwieram pilotem :)
Zgadza się! Nigdy wd40 do zamków. Może przez to, że go użyłeś, to masz teraz większe kłopoty. Proponowałbym użyć jakiegoś smaru, towotu.
Pewnie jakiś "Wurth" ma na to jakieś rozwiązanie... ...za kilkadziesiąt pln-ów ;)
Ja bym pewnie spróbował w dzień, przy plusowej temp. parę razy "ubabrać" trochę kluczyk w jakimś smarze, towocie itp i popróbować kilkanaście razy zamknąć, otworzyć. Oczywiście z umiarem... a nie pół kg "smalcu" do każdego zamka ;)
Dobry na czasie temat, dziś właśnie walczyłem- bo hania nie chciała mnie do srodka wpuscić, więc prysłem jakimś Gerwazym, dał rade ale tylko od strony pasażera. Co polecacie z domowych sposobów na smarowanie uszczelek.
w zadnym wypatku Tawot. To smar, ktory z czasem twardnieje. Do takich rzecz uzywa sie tak zwanego "bialego smaru". Na poczatku uzyc do przeplukania sprayu penetrujacego, a potem bialy smar.
niemniej,
w zeszlym roku uzylem zwyklego odmrazacza do zamkow chyba 2 razy, ale nie kiedy byl juz zamarzniety, tylko ZANIM zamarzl. Starczylo na cala zime.
Windykator
16-11-07, 21:04
Dwa lata temu chyba, a poprzednią napewno, nie stosowałem NIC !! i nic mi nie zamarzało :) w związku z tym w tym roku też niczym nie będę smarował i psikał skoro w zeszłym, przy -30' otwierałem bez problemu :) No ale zobaczymy jutro rano, bo koło7 będę otwierał :)
Uszczelki koniecznie nasmarować sylikonem przed zimą i w połowie zimy (ja smaruje przed każdym myciem czy lato czy zima), bez nasmarowania może się okazać że otworzyłeś drzwi rozrywając/odrywając uszczelkę. Jeżeli chodzi o zamek to najprawdopodobniej zgotowałeś sobie taki los wd40. Proponował bym w jakąś wolną sobotę wyciągnąć zamek, oczyścić i nasmarować tak jak radził draffter.
Pzdr.
w zadnym wypatku Tawot. To smar, ktory z czasem twardnieje. Do takich rzecz uzywa sie tak zwanego "bialego smaru". Na poczatku uzyc do przeplukania sprayu penetrujacego, a potem bialy smar.
Sie MECHANIKA na TVN Turbo oglądało to się wie ;)
Ja tez uszczelki przed zimą zasilikonowałem i jest ok. Polecam. Co do zamków to w civicu nie miałem problemu (otwieram z pilota)więc nie smaruje. Notoryznie zamarzały mi kiedyś jak użytkowałem fiata coupe, tragedia była. Tam zamarzała nie tylko wkładka ale też element który zaslakuje na bolec w słupku i nawet jak się udało otworzyć to się potem nie chciały zamknąć dopóki nie odmarzły :/
Pozdrawiam
SitekHP
też mam problemy z zamarzaniem i lipa
ale koleś mi prysnął jakimś odmrazaczem na parkingu i od tamtej pory jest ok więc chyba coś tam nasmarowął odrazu a co do uszczelek to też musze nasmarować czymś niebawem :/
prysnąłem odmrażaczem K2 - 5,5pln i jest ok
a uszczelki najzwyklejszym sprajem z zawart silikonu z kerfuru i też gra gitara
Sie MECHANIKA na TVN Turbo oglądało to się wie ;)
jasna sprawa :afro:
Witam
Ja do smarowania zamka polecam oliwkę do broni w spreyu, rewelacyjnie smaruje i nie ma problemu z zamarzaniem, do uszczelek jest wiele środków najcześciej zawierajacych silikon lub teflon - ostatnio używałem AC auto po każdym myciu (przy ujemnych temperaturach ) nigdy nic nie zamarzało
Pozdrawiam