Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CIVIC MB2 - Kilka pytan od swiezaka.

bleq
14-02-13, 22:36
Witam wszystkich,

Wlasnie 'odziedziczylem' ww. Honde. Auto ma 15 lat, nigdy nie walone i ok. 140k przebiegu. Wzglednie zadbane, ale ma kilka bolaczek, ktorych jak najszybciej chcialbym sie pozbyc.

1. LUSTERKO KIEROWCY
Zaznaczam, ze kilka godzin spedzilem na czytaniu licznych juz tematow, ale zaden nie odpowiedzial na moje pytanie.

Podczas zywotu auta chyba dwukrotnie kradli wkladke lusterka, w chwili obecnej zamontowane jest od jakiegos Rovera (pewnie 400), ale musi byc ono nieco odchylone, poniewaz sterowaniem elektryczny nie da sie go poprawnie ustawic.

Posiadam obudowe oryginalu, ktorego zalaczam zdjecie. Chcialbym je naprawic tj. kupic wkladke i zalozyc spowrotem.
Nie jestem pewien, ale obawiam sie, ze zakup nowej wkladki nie wystarczy. Mam wrazenie, ze brakuje tu mocowania/uchwytu/ramki z blolcami ktore powinny wejsc w ten zolty/kremowy element na zdjeciu (silownik lusterka?)

http://www.tinypic.pl/qito2x4uo0xa

Prosze o informacje czy jest szansa na jego naprawe, tj. czy dostane gdzies ten brakujacy element (niestety nie alle... nie znalazlem), a moze uda sie bezbolesnie to przeszczepic z aktualnie zamontowanego od rovera.

2. KIEROWNICA
Mimo nieduzego przebiegu jak na swoj wiek (imo), kierka jest strasznie dojechana. Nie dosc, ze klei sie, kruszy i brudzi to do tego kreci sie jak manetka gazu w motorze.
Rowniez troche poczytalem i wiem, ze mozna przelozyc kolko od nawet kilku modeli Hondy, a nawet innych producentow.
Prosze tylko rozwiac moje watpliwosci, ze nie nie ma absolutnie zadnych problem z przelozeniem oraz podlaczeniem poduszki. Czy ta zaslepka poduchy jest w pelni domontowalna i po zlozenie nie bedzie zadnych sladow ingerencji ??
Czy np kupujac ta uda mi sie w wszystko zrobic samemu ?

http://allegro.pl/kierownica-z-poduszka-honda-civic-vi-i2983495039.html

3. TWEETERY
W aucie jest seryjne audio z jakas niska jednostka marki sony. Chce przelozyc wzmaka o raz zestaw Hertz ESK 165, ale niestety nie ma seryjnych miejsc na tweetery. Wiem, ze opcji jest wiele na to, ale najbardziej mnie zainteresowala zmiana trojkatow na takie:

http://allegro.pl/glosniki-tweetery-honda-civic-95-00-oryginalne-i2985228473.html

Z tego co wyczytalem wymienia sie to bezbolesnie, ale prosze mi powiedziec czy mozna wymienic w nich gwizdki na moje i czy beda pasowac/zmieszcza sie ??

Na chwile obecna sa 3 najwazniejsze rzeczy ktorych chce podjac sie samodzielnie. Jest jeszcze kilka temacikow, ale o tym pozniej.

Pozdrawiam

Dankan
14-02-13, 23:45
1. Wygląda na to, że rzeczywiście brakuje blaszki ze śrubkę trzymającej od doły wkład do mechanizmu sterowania. Do dostania na pewno za śmieszne pieniądze u licznych handlarzy częściami nawet z tego forum.
2. Jest to spokojnie do zrobienia we własnym zakresie - trzeba tylko uważać przy odpinaniu poduchy. Po przełożeniu kierownicy najlepiej zostawić swoją poduszkę bo zmniejszysz prawdopodobieństwo błędów. Najlepiej to szukaj kierownicy od VTI bo jest dużo lepiej wykonana i jest ze skóry.
3. To są seryjne trójkąty od VTI - 90% gwizdków spokojnie wchodzi w to miejsce - z tego co wiem to Hertze też.

bleq
15-02-13, 09:44
No dobra, ale jak ten elemencik sie nazywa. Kombinuje roznymi slowami, ale nic nie znajduje, ani allegro, ani google. Cale lusterko lub same wkladki.

Czy ktos moze potwierdzic, ze z tego od rovera molbym to przelozyc ? Czy budowa jego wnetrza jest taka sama jak hondowskiego ?
Nie chce na prozno grzebac w nim.

Szczur[R]
15-02-13, 11:42
No dobra, ale jak ten elemencik sie nazywa. Kombinuje roznymi slowami, ale nic nie znajduje, ani allegro, ani google. Cale lusterko lub same wkladki.

Czy ktos moze potwierdzic, ze z tego od rovera molbym to przelozyc ? Czy budowa jego wnetrza jest taka sama jak hondowskiego ?
Nie chce na prozno grzebac w nim.

jeśli masz przednią część obudowy, to potrzebujesz tego http://allegro.pl/honda-civic-6gen-5d-elektryczne-podgrzewane-l-i2984287647.html

Odnośnie tweeterów, to te które pokazujesz idealnie pasują do MB2, natomiast montaż w nich wspomnianych Hertzów jest prosty, potrzebny będzie nożyk do tapet i ciepły klej :)

Pozdrawiam

Marecki
15-02-13, 13:48
Jeżeli chodzi o tweeterki, to tu jest fajny tutorial, gdybyś miał ochotę się troszkę pobawić:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?59363-FOTOINSTRUKCJA-zabudowa-tweeter%F3w-w-s%B3upkach-w-5D

bleq
15-02-13, 18:41
;1883324']jeśli masz przednią część obudowy, to potrzebujesz tego http://allegro.pl/honda-civic-6gen-5d-elektryczne-podgrzewane-l-i2984287647.html

Odnośnie tweeterów, to te które pokazujesz idealnie pasują do MB2, natomiast montaż w nich wspomnianych Hertzów jest prosty, potrzebny będzie nożyk do tapet i ciepły klej :)

Pozdrawiam

Dokladnie czegos takiego szukalem. Prosze jeszcze o informacje czy ma dla mnie znaczenie, ze przedmiot z aukcji mogl byc od angola, a nie europejczyka. Chodzi mi o te "inne katy" ustawienia czy sam ten wklad nie ma na to wplywu skoro mam oryginalna, 'kompletna' obudowe jak w moim linku ???

daniel208
15-02-13, 18:48
1. oryginalne lusterka różnią się trójkątem mocowanym do drzwi, wszystko inne jest takie samo w angielskiej wersji jak i europejskiej, więc zwróciłbym uwagę czy trójkąt nie jest od angielskiej wersji u Ciebie.

bleq
15-02-13, 19:28
Nie jest na 100%, auto kupione w 99r w salonie w Gdyni i do tej pory nie zmienilo wlasciciela. Dziekuje za potwierdzenie, zamawiam to co podal Szczur (dziekuje za link).

pzdr

MikeFoto
15-02-13, 20:48
To są seryjne trójkąty od VTI - 90% gwizdków spokojnie wchodzi w to miejsce - z tego co wiem to Hertze też.

Potwierdzam sam mam tak zamontowane u siebie z zestawu Hetrz'a.

Co do lusterka to sugeruje raczej zakup całego - koszt niewiele większy niż wkładka - mam na myśli lusterko wraz z tym plastikiem (używka) bo - samego plastiku się nie kupi.

bleq
15-02-13, 21:26
Juz kupilem od Szczura z jego linka. Chcialem po prostu naprawic orygialna obudowe jak najtanszym kosztem, a nie kupowac nowy zamiennik.
Trojkaty tez lykne lub uzyje na obecnych otwornicy.

Teraz szukam kierki, praktycznie potrzebuje tylko kola, by reszte przelozyc z obecnej (poducha, obudowa). Po zdjeciach z allegro ciezko ocenic ich stan i przede wszystkim to czy sie nie 'kreci'. Czy te z gen. V sa identyczne do tych z VI gen (tak wyglada ze zdjec), chodzi mi o te z waskimi przyciskami klaksonu.

EDIT
Przewalilem wszystkie tematy z podlokietnikami do MB2. Wiem, ze pasuja z Rovera. Wiem, ze sa rozne odcenie, czarny, grafitowy, szary (popierlaty?), bezowy. Konsole ma szara, wiec w taki bede celowal, choc na ze zdjec na aukcjach trudno sie upewnic czy to napewno ten sam kolor.

Powiedzcie mi prosze czy do montazu jest potrzebna ta dodatkowa blaszka o ktorej gdzies przeczytalem ?? Na zadnej aukji nie ma o niej slowa, a wiem ze cos o niej obilo mi sie oczy w tematach o gen V oraz VI.