Zobacz pełną wersję : Nawiew Civic 5.
Witam.
Mam problem z nawiewem w EJ2. Mianowicie działa okej, ale... Problem polega na tym, że cały czas "wieje" na twarz. Przyciski z nawiewem na szybę, nogi itd. absolutnie nic nie dają. Świecą się diody, ale mechanizm nic nie zmienia, po prostu cisza i cały czas powietrze leci na kierowcę i pasażera. Ogarnia ktoś co może być problemem i co sprawdzić?
P.S. Szukałem innych tematów, ale w większości dotyczą one problemu z niedziałającym wentylatorem.
Michalll_1991
14-02-13, 21:09
obadaj czy linka nawiewu nie spadła, chyba da rade obadać bez ściągania tej konsoli z popielniczką . słychac silniczek ?
chodzi ci o ten sterownik, który zmienia łopatkę przegrody żeby dawało powietrze na nogi ew obieg wew etc?
zawsze można podmienić. jak bd ok na sprawnym to znaczy, że twój padł i będzie trzeba czegoś takiego zakupić
RRa dokładnie tak, o ten sterownik. Czyli panel trzeba by było sprawdzić?
Na twoim miejscu przyczyny bym szukał w kanalikach od nawiewu bo najprawdopodobniej są zapchane obficie przez co blokują obieg powietrza. U siebie miałem podobny problem tyle że u mnie jeszcze coś tam dmuchało ale bardzo słabiutko dopiero jak przeczyściłem dmuchawę oraz cały układ wszystko wróciło do normy, przy okazji czyszczenia ściągnąłem podszybie i założyłem sobie filtr ze zwykłej pończochy żeby w przyszłości liści mi nie wciągało. Po całej operacji uzbierało mi się półtora siatki liści, które pamiętały jeszcze pierwszą jesień mojej Hanki na drogach :)
nic nie blokuje obiegu ;) ostatnio miałem też rajstopę założoną, ale zdjąłem bo chyba była nie bardzo i wodę trzymała - szyby parowały- ale może to też przez wilgoć w aucie i brak nawiewu na szybę... Wentylator wyczyściłem dokładnie, bo syf właśnie leciał z nawiewu - trochę tego było, póki co mi to nie grozi póki jeszcze jest zima, ale założę jeszcze raz na wiosnę. nie tego dotyczy temat ;) podmienię ten panel i zobaczymy czy będzie hulać.
mam taki sterownik jak co.
a panel zawsze możesz sprawdzić podmieniając. ale jest z tym trochę roboty
Generalnie to działa prędkość nawiewu, temperatura (w koncu to na linkę), działa też ustawianie obiegu zamkniętego i otwartego. Ale nie działa przestawianie wentylacji (z nóg na szybę itd... - przełaczając przyciski nic się nie zmienia). Diody świecą, podświetlenie też. Co to może być oprócz panelu?
a moze bezpiecznik?jak wciskasz te przyciski to slychac ze cos tam sie dzieje pod spodem?
no właśnie chodzi o to, że jedyna reakcja na przełączenie to podświetlenie diody wciśniętego przycisku, a właśnie kompletnie nic nie słychać, żeby się zmieniało i cały czas powietrze leci z deski rozdzielczej (na pasazera, kierowcę)... całą zimę męczyłem się z parującymi szybami, bo nie chciało się przestawić :/ kolega zaproponował, że mogą to być zimne luty, ale to nie to. Poprawiłem wszystkie luty (mimo, że wyglądały okej) i żadnych zmian.
sprawdź czarną "puszkę" w obudowie wentylatora
czyli juz rozbierales ten panel?skoro regulacja obiegu dziala to powinna i reszta,
pisales ze sie woda skraplala,moze to jest przyczyna?nakapalo, zardzewialo i nie ma regulacji,
probowales metody recznej:D ?,wiem ze to nie profesionalne i do H nie pasuje ale moze sprobuj popukac,postukac gdzie trzeba
jaką czarną puszkę w obudowie wentylatora? Gdzie jest silniczek od tego?
ogólnie przełożyłem panel od kolegi i jest dokładnie to samo - działa wybór obiegu, nie działa tryb nadmuchu... bezpieczniki okej (w sumie jest jeden od wszystkiego 7,5A, więc gdyby się spalił to zaraz całość by nie działała?). Co robić? Jak sprawdzić ten silniczek i gdzie on jest?
za schowkiem badaj temat ;] moze sie tylko wtyczka wypiela.
Obczajałem i niby wszystko jest podłączone jak trzeba :/ Jak sprawdzić silniczek i gdzie on się znajduje konkretnie?
Sterownik klap nawiewu podmień i będziesz wiedział.
Pytanie, gdzie on się znajduje.
Pytanie, gdzie on się znajduje.
za schowkiem po lewej ;]
http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/55/68/21/3155682121
no wlasnie o tym ci mowilem.
mam takie cos w garazu jakbys chcial
Sprawa się wyjaśniła... Nie podpiąłem wtyczki - tej za konsolą środkową z popielniczką itd... Wtyczka jest w miarę "schowana", przewody krótkie i nawet tego nie zauważyłem.