Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z silnikiem.

vola
15-11-07, 20:01
Witam

problem jest taki że wydaje mi się że moja Hondziara ma za mało mocy, jeździłem taką szwagra i wydawała mi się silniejsza. Po przejechaniu ok 10-12 km zapala sie u mni kontrolka od silnika (taka żółta) ale gdy zgasze silnik i zapalę ponownie to ona znika. Poza tym łapie czasem na postoju bardzo niskie obroty zwłaszcza jak przejadę kawałek bez zatrzymywania (ok 5km) i dojeżdżam do świateł to nawet potrafi zgasnąć silnik. Czytałem troche na forum o silniczku korkowym, przepustnicy ale nigdzie nie było związku z tą kontrolką. Czy możliwe jest że zapala się ona pod wpływem niskch obrotów? (morze to niewłaściwe spalanie albo jakaś elektryka)

Proszę o pomoc.

ps. co ile km powinno się wymienić rozrząd? (1.4i 90KM)

havok
15-11-07, 20:04
Zrób samodiagnostykę ( http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html ) i napisz, jakie kody błędów występują. Bo tak to można wróżyć z fusów. I napisz, czy masz tam gaz.

vola
15-11-07, 21:14
tak jest inst gazowa zwykła i przejechał na niej ok 40tys km

Wooyyek
15-11-07, 21:25
może czas na regulację/konserwację gazu albo reset ECU?

gringo
15-11-07, 22:12
PODCZEPIę SIę DO TEMATU
mam problem tegm typu że po przegazowaniu obroty schodzą mi za nisko tzn. prawie do zera aż przygasają światła nie dzieje się tak za każdym razem ale dość często silnik krokowy i przepustnica czyszczona i dalej bez poprawy ale chcę powiedzieć że silnik ma też tendencję do podnoszenia sobie obrotów bo gdy jest już rozgrzany i pracuje na biegu jałowym to na chwilę obrotomierz potrafi wskoczyć na 1000-1100 obr.
Pomocy -gdzie mam szukać usterki
Z GóRY DZIęKUJę !!! :(

vola
16-11-07, 11:36
może czas na regulację/konserwację gazu albo reset ECU?

ale gdy nie przechodzę na gaz (w ogóle nie jeżdże na nim) ma taki sam problem. zrobię tą diagnostykę i zobaczymy co wyjdzie wtedy napiszę o tym.

powiedzcie jeszcze, co ile Km wymienić paek rozrządu moja Honda ma przebieg 169 tys ?

dziękuję z góry za odpowiedź.

[ Dodano: Pią 16 Lis, 2007 ]
i jak zrobić ten reset ECU?? ??