Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : klekocze skrzynia

gorek
15-11-07, 19:17
Witam uzywałem szukajki tu i na hondatech.pl oraz na honda.slask.pl i nic nie znalazłem.

Wygląda to tak że jak zapalam autko i jest zimno to w momencie jazdy na biegach 1,2,3 i dalej jest wszytko ok ... ale jak jade powiedzmy na 2.biegu i dotaczam się autem do stojącego samochodu przede mna lub do skrzyżowania,to na wciśniętym sprzęgle mam takie klekotanie dosłownie mówiąć klap, klap klap. I jak auto zwalnia to klapie wolniej i jak staje to problem znika.... A po jakis 3-4 minutach jak wszystko się nagrzeje to problem znika.Na biegu jałowym jak się tocze i wcisnę spżegło bez wbijania biegu tego także nie ma...
Czego to moze byc wina .. Olej wymieniany w skrzynce jakies 20 tys temu co prawda 10w40 a nie MTF ale mysle ze to chyba nie ma znaczenia aż takiego... bynajmniej tego tamtej zimy nie było .

lakazs
16-11-07, 00:07
10w40 - w Manualu zalecają tylko w przypadku awaryjnym, jak cos trzeba wlać i dojechać np do ASO :PP.

Jeśli w zaleceniu jest MTF, a lejesz coś innego to nie ma sie co dziwić. Może to właśnie brak odpowiedniego oleju sprawił zużycie się jakiegoś elementu, skrzynia sie dużej od silnika nagrzewa, przy niskich temperaturach skrzynia musi mieszać ta oliwę.

Czemu do silnika nie lejesz oleju do frytek ?

Alchemiq
16-11-07, 09:26
ja zanim zdecydowałem się zalać do skrzyni 10w40 przeryłem wiele wątków na ten temat i ponad połowa użytkowników Hanek leje 10w40 ...
sam też tak zrobiłem - na razie nie ma problemu...

a jak się pojawi to zdecydowanie nie będę obwiniał za to oleju..
są zresztą mądrzejsi odemnie i skoro piszą, że 10w40 zdecydowanie może być, a mechanicy to potwierdzają, to leję bez obaw

ale niestety nie wiem co Ci klekocze ..