PDA

Zobacz pełną wersję : Płukanie silnika

Marcel1
13-02-13, 21:39
Stosował ktoś środek LiquiMoly Motor Clean bądź coś innego, co myło wnętrze silnika? Myślałem, żeby zrobić takie płukanko w swoim d14z4 i może zalać go full syntetykiem? :) Obecnie jeżdżę na Motul 6100 10W-40. Silnik ma 211kkm. Czytałem różne artykuły na ten temat i nie zauważyłem, żeby coś się spartoliło po płukaniu silnika.

bartek1706
13-02-13, 21:46
Ja płukałem. Nie LiquiMoly, a Millersem, ale zasada ta sama podejrzewam. Przechodziłem z mineralnego na półsyntetyk i nie żałuję.

Marcel1
13-02-13, 21:51
A czy cokolwiek się zmieniło w pracy silnika na +?

bartek1706
13-02-13, 22:06
Nie wiem czy to ze względu na płukanie czy przejście z mineralnego na półsyntetyk, ale silnik pracuje dla mnie inaczej - dużo bardziej harmonijnie (jeśli można tak nazwać pracę 4 cylindrów...).

Marcel1
13-02-13, 22:08
A jak uszczelki? Nie zaczęło się lać po tym zabiegu? I dodatkowo przejściu na półsyntetyk?

bartek1706
13-02-13, 22:13
Z żadnej strony, mam wrażenie, że oliwy też mniej wciąga, ale pewny nie jestem. Generalnie naczytałem się różnych opinii o przejściu z mineralnego i zaryzykowałem i jeśli ktoś nie ma wydmuszki z silnika to polecam bez zastanowienia.

Kwapcio23
16-02-13, 13:04
W moim starym kopciuchu d15b2 użyłem LiquiMoly. W sumie nie zmieniło się nic, kopcił tak samo, pracował tak samo. Zalany tym samym olejem co przed płukaniem, ani pozytywnych ani negatywnych skutków.

Marcel1
17-02-13, 12:05
Dzięki Panowie :) więc przy okazji wymiany oleju wypłukam silnik i zaleję go Motulem 8100 :)

mirasek
17-02-13, 12:30
Używałem płukanek (Liqui Moly, Valvoline) w swoich autach i nie tylko, tak samo zmieniałem 15w > 10w > 5w... żadnych negatywnych objawów, pozytywnych odczuć z miejsca kierowcy też raczej nie będzie, takie manewry służą bardziej utrzymaniu kondycji silnika.

Marcel1
17-02-13, 12:34
Używałem płukanek (Liqui Moly, Valvoline) w swoich autach i nie tylko, tak samo zmieniałem 15w > 10w > 5w... żadnych negatywnych objawów, pozytywnych odczuć z miejsca kierowcy też raczej nie będzie, takie manewry służą bardziej utrzymaniu kondycji silnika.

Własnie o to mi chodzi :)

skolopendra
17-02-13, 19:46
syntetyk na tyle mocne ma właściwości myjące, ze płukankę można sobie podarować

Marcel1
17-02-13, 19:59
syntetyk na tyle mocne ma właściwości myjące, ze płukankę można sobie podarować

I z tym się nie zgodzę. Syntetyk ma właściwości myjące, ok, ale bywały takie przypadki, że po przejściu z półsyntetyku na pełny syntetyk silniki częściowo się zacierały a dlaczego? Dlatego, że olej syntetyczny w pełni nie rozpuszcza nagarów, jeżeli jest ich dużo to mogą one nawet pozapychać kanały olejowe silnika i mimo przyzwoitego ciśnienia oleju coś może powiedzieć papa. Płukanki silnika rozrzedzają nagar i tworzą z nich gęstszą konsystencję niż olej, jednak nie an tyle, aby zaszkodzić silnikowi. Poza tym silnik (przy zastosowaniu płukanki) z takim syfem pracuje 5-10 minut, jak podaje producent a nie od wymiany do wymiany oleju, czyli 10kkm. Wszystko zależy od tego ile nagaru zebrało się w silniku. Nie jest pewne, że stanie się coś po przejściu z pół na full, ale lepiej nie ryzykować.

skolopendra
17-02-13, 20:03
ale bywały takie przypadki, że po przejściu z półsyntetyku na pełny syntetyk silniki częściowo się zacierały a dlaczego?

nie znam takich przypadków

za to znam wiele osób co "przeszły" i było wszystko OK

Marcel1
17-02-13, 20:05
Kiedyś o tym czytałem, były to silniki VW albo Opla.

skolopendra
17-02-13, 20:06
Kiedyś o tym czytałem, były to silniki VW albo Opla.

więc kolega pomylił chyba fora?

:rolleyes:

Marcel1
17-02-13, 20:11
Nie, silnik to silnik, ta sama zasada działania.

skolopendra
17-02-13, 20:18
telewizory również działają tak samo a są inne?

:confused:

Marcel1
17-02-13, 20:26
Co Ty tutaj porównujesz i do czego prowadzisz takimi porównaniami? Każdy silnik działa tak samo, ma zębatą pompę olejową, kanały olejowe, smoka, panewki korbowe, główne, pierścienie i każdy z tych elementów jest smarowany olejem, który biegnie przez kanały olejowe, więc nie ma o czym dyskutować.

skolopendra
17-02-13, 20:36
Co Ty tutaj porównujesz i do czego prowadzisz takimi porównaniami?

to tylko metafora dla twojej bezmyślności:)

ja również zaliczam się do tych co "przeszli " bez płukanki

Marcel1
17-02-13, 20:37
Dziękuję :) Gadać potrafisz, ale nie na temat, dodatkowo nie używając dobrych argumentów. Nie zamierzam się tutaj z nikim kłócić, dlatego proponuję zakończyć konwersację.

mirasek
17-02-13, 22:41
Płukanka nie jest niezbędna przy zmianie oleju o innej bazie, po prostu oszczędza środki myjące i neutralizujące w nowym oleju, które po płukaniu starczają na dłużej, niezależnie czy to minerał czy półsyntetyk.