Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : gotowe mapy pod mini me ?

Deiv1990
13-02-13, 19:45
Witam. Historia zaczyna się tak że kupiłem od pewnego użytkownika forum P28 z wgranymi mapami pod mini me, procedurą itp...

Zrobiłem mini me na seryjnym p28 wszystko ładnie śmiga, natomiast na drugim z wgranymi mapami pod mini me początkowo wszystko było ok, jednakże na drugi dzień po odpaleniu zaczął nie równo chodzić i przy dodaniu gazu strasznie nie równo wchodzi na obroty, przerywa, a kontrolka sekwencyjnego lpg "cyka" tak jakby chciała sie przełączyć na gaz, mimo iż jest na pozycji off ( czyli jazda na benzynie). Dziwne jest to że na tym strojonym dzieje się tak według "kaprysu" bo raz w jeden dzień wszytko ładnie chodzi a na drugi takie objawy jak wyżej napisałem. Po przełożeniu na seryjnego P28 wszystko ok.
Chodzi mi coś po głowie że może auto dostaje w tym momencie za mało benzyny lub czasy wtrysku sie rozjeżdżają i LPG chce wkroczyć do akcji.

I teraz moje podejrzenie własnie spada na mapy. Czy istnieją gdzieś dostępne gotowe mapy pod minime b7/z6 które mógłbym wrzucić zamiast tych co mam teraz aby wykluczyć awarie ECU ?

raizzo
14-02-13, 15:23
Gotowych map nie znajdziesz bo dla każdego ustawia się indywidualnie, możesz jedynie samemu zmodyfikować aktualną mapę za pomocą CROME, ale jak nie wiesz co z czym się je to lepiej się za to nie zabieraj sam bo możesz uwalić kompa, jak chcesz mieć dobrze wszystko wystrojone jak należy to skontaktuj się z @Jogal.

PS. Ewentualnie jak byś się uparł i chciał sam się zabierać za wgrywanie nowych map oraz strojenie to tu masz dosyć obszerny tuorial:
http://www.moates.net/zips/crome/Tuning%20with%20CROME%20v1.06.pdf

doogson
14-02-13, 15:29
golo dlatego pisałem ci że po takich modyfikacjach trzeba wystroić auto, dziwne by było gdybyś zapodał kompa z mapami ustawionymi pod inny silnik i to wszystko chodziło, teraz strojenie to dla ciebie podstawa

klakier dohc
14-02-13, 18:28
wyjmii zworke z ecu zeby nie czytalo mapy z epromu i bedziesz wiedzial czy wina map czy ecu szwankuje

Deiv1990
15-02-13, 12:14
w moim kompie mędrzec nie zrobił dwóch pinów i nie wsadził zworki tylko zmostkował dwa piny pod J1 razem robiąc łuk ;/

http://imageshack.us/a/img90/2424/dsc00069jx.jpg

http://imageshack.us/a/img820/7610/20130215193.jpg

Doogosn nie pod inny silnik tylko też to było d15 minime, i wgrane sotrzejsze mapki ;) wiekszość w grywa gotowe mapy a nie stroi indywidualnie bo to duże tańsze rozwiązanie i wszystko powinno ścmiagać bez problemu

kamilgt
16-02-13, 20:00
To przetnij to zworkę, później ją zlutujesz jak coś. :)

Deiv1990
16-02-13, 20:33
po przecięciu autko chdzi tak jak na seryjnym P28 czyli wszystko ok ;) jest mozliwość żę coś źle sie wgrało na eprom ? czy to nie da sie zle wgrać a musiało być coś złego wgranego ? :)

klakier dohc
16-02-13, 20:38
albo ktores lutowanie nie laczy tzw zimny lut , jak nie ogarniasz sam to zanies gdzies gdzie robia rtv niech lutowania poprawia na epromie tzn na podstawce

Deiv1990
16-02-13, 20:57
bo objawy takie że czasmi chodziło wszytko ok, natomiast częściej własnie przy wkręcaniu go na obroty na postoju pojawiały się przerywania i nierówne wkręcanie się silnika oraz ywskakiwał ład, lecz przy sprawdzaniu potem jaki kod przy samodiagnostyce żadnego błedu nie wystukiwało tylko cały czas sie świecił check czyli brak błędów.