Zobacz pełną wersję : problem z piecem!!
Witam!! Mam okazję kupić wzmak mac audio Z 2100, za dobre pieniądze.... Dostałem go do sprawdzenia i pojawił się problem.... Ma on 2 kanały, mostkowalne... i tak: gdy podłączam tubę pod jeden kanał nie w mostku to gra dobrze, a gdy mostkuję lub podłączam pod drugi kanał charczy... wnioskuję że jest coś nie tak z jednym kanałem... ktoś wie może na czym problem polega?? bo gdyby był spalony to nie grał by wogule...
skolopendra
16-11-07, 22:48
a po co mostkować kanały?
.mają pracować niezależnie ,a i na pewno nie charczeć
wygląda ze jest coś z maszczone z końcówką
ja bym nie kupował
./....chyba że pół darmo
a po co mostkować kanały?
bo na jednym kanale ma 70 W RMS a na mostku 200W RMS. A mi potrzebne te 200W
skolopendra
18-11-07, 13:38
bo na jednym kanale ma 70 W RMS a na mostku 200W RMS.
jak widać na przykładzie ze jednak nie osiąga tej mocy na na dodatek pojawiają się zniekształcenia
poza tym wzmacniacz mocy który jest w stanie wypluć 200w w rms-ie
musi mieć konkretne zasilanie ze względu na straty własne !!
.obawiam się ze takiego zasilania w aucie nie masz :/
...............wpierw pasuje mieć 350watów zasilania .................................. :bicie:
a później bawić sie w końcówki :agent:
nie rozumiem o czym ty do mnie piszesz?? mój problem polega na tym że z jedna końcówką jest coś nie tak a nie o niedostatku zasilania. proponuje jeszcze raz przeczytać mój pierwszy post w czym lezy problem a nie pisać nie na temat.
skolopendra
19-11-07, 17:34
nie rozumiem o czym ty do mnie piszesz
nie wątpię skoro nie widzisz, i nie rozumiesz prostej zależności pomiędzy poborem prądu, a mocą wyjściową wzmacniacza
.................
mój problem polega na tym że z jedna końcówką jest coś nie tak
.jak może być tak skoro ja mostkujesz ,automatycznie może oddać trzy razy więcej mocy
a brakuje jej prądu?
...................................ale zawsze możesz sie zaopatrzyć w amperomierz pomierzyć pobór prądu , generator 1KHZ,oscyloskop , sprawdzić zniekształcenia itp
.a ewentualne uszkodzenie wnet zlokalizujesz
zniekształcenie pojawia się również gdy nie mostkuję kanałów. jak wcześniej wspomniałem wzmacniacz jest dwukanałowy, i problem jest na jednym z kanałów oraz przy mostkowaniu
skolopendra
20-11-07, 12:21
tak już lepiej :d
...........o ile się nie mylę czułość tego wzmacniacza rca waha się od0,25-7v i posiada on
bass bost 0-12db przy płynnym jego strojeniu ??
mierzyłeś może czy źródło którym sterujesz ten wzmacniacz nie przekracza dopuszczalnych granic wysterowania tego wzmacniacza? czyli 0,25-7v?
...tak czy inaczej doszukiwał bym sie przyczyny w przed wzmacniaczu tej kocówy mocy
no ale jeśli biorę jeden głośnik i wpinam go w pierwszy kanał i gra miodzio, a potem gdy podpinam go do kanału obok i pojawia sie problem z zniekształceniami to nie jest to wina zasilania tylko chyba koncówki albo innego elementu wzmacniacza... jak sie mylę to mnie popraw...
a nie łatwiej byłoby zanieść wzmacniacz, żeby elektronik go oglądnął i przemierzył? Koszt znikomy, a bicie piany na forum zbędne. Na odległość to zawsze będzie gdybanie, a nikt jeszcze nie wynalazł narzędzia do diagnozowania online... :/