Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13B2 odpalanie na LPG

remo_02
13-02-13, 16:53
W tamtym tygodniu zalozylem gazior do mojej hanki,Jest to seryjny silniczek i gaz I generacji.
Moje pytanie:jak odpalacie swoje hanki rano na gazie?,chodzi o to zeby w miare szybko zalapala.

klakier dohc
13-02-13, 16:58
gaznikowiec na podlenku :) najlepiej to sobie przed zgaszeniem na noc przelacz na benzyne niech sobie w gaznik naleje i chwile pochodzi , i rano odpal z benzyny , z gazem to bywa roznie jak jest wszystko dobrze to powniia palic na dotyk

remo_02
13-02-13, 18:39
Tak tez robie,jestem blisko domu to cyk na bene i rano nie ma problemu pali od tyku ale mechanik powiedzial ze do -5 moge na gazie palić i bedzie ok,wczoraj probowalem i zalalem hanke tak ze ledwo na benzynie zlapala:(chyba za dlugo trzymalem ten przycisk od ssania gazu,dlatego pytam jaki wy macie ,,rytual,, odpalania na gazie tak zeby ladnie zlapala

mlodyruda
18-02-13, 18:08
Ja robie tak samo jak kolega klakier dohc napisał :) i nie ma problemów z rannym odpalaniem

Dibeisi
18-02-13, 22:47
Rano jak jest temp jak teraz odpalam z benzyny po 1,5 km pezełączam na wypalanie potem gaz. Potem jak silnik jest cipeły i nie stoi dłużej niż 3 godz to odpalan z gazu jak stoi dłużej nie odpali.. A z rana z samego gazu to zapomnij.. przynajmiej u mnie ciekawy jestem jak będzie latem ...

Olo.rr
19-02-13, 14:04
Tylko i wyłącznie na benzynie odpalam w zimie, po kilku sekundach daje na wypalenie benzyny i po kilkudziesięciu metrach już włączam turbo lpg.

Dibeisi
19-02-13, 20:52
Tak szybko ? nie gaśnie ci wtedy na lpg ?

Młody ŁDZ
19-02-13, 21:10
@up - moze i nie gasnie, ale pewnie wesolo jest jak gaz zamarznie w parowniku ;)

Dibeisi
21-02-13, 14:32
w lato rozumiem mozna od razu z lpg ale w zime musi złapac te 30* chociaz zeby jakoś to działało

Młody ŁDZ
21-02-13, 14:41
Typowa polaczkowatosc, bo przeciez takto by musial tracic droga benzyne, a nie po to kupil auto na gaz aby zalewac benzyne ^^

vnv_nation
22-02-13, 00:01
Typowa polaczkowatosc, bo przeciez takto by musial tracic droga benzyne, a nie po to kupil auto na gaz aby zalewac benzyne ^^

jakbys mial auto na gazniku to bys wiedzial ze nie chodzi o zadna oszczednosc tylko o uciazliwosc przelaczania z benzyny na gaz, bo musi sie najpierw wypalic to co zostalo w gazniku itd itd wiec nie krytykuj tylko pomysl najpierw

Młody ŁDZ
22-02-13, 00:20
wiec nie krytykuj tylko pomysl najpierw Będę bo mam do tego zupełne prawo.

Pouczać mnie jak to jest nie musisz, pierwsze moje auto to był Civic z d13b2 + lpg 1 gen oczywiście (bo tutaj wyboru nie ma), i przypominam że istnieje coś takiego jak pozycja zerowa - chcesz przełączyć, wrzucasz na zero i jak spadają obroty to przełączasz na co chcesz.

Wypalanie w gaźniku paliwa na pewno nie jest wymówką na odpalanie z gazu. Ale jak kto woli, przecież każdy znajdzie jakąś wymówkę zamiast po prostu przyznać "tak, źle robię" :)

smoku93
23-02-13, 11:15
tez mam ten problem.. i jak jest zimno to jest naprawde problem bo chcąc odpalić ładnie i przeżucic na gaz tak aby na gazie nam auto nie gasło to wymaga przejechania ładnych paru kilometrów, a zakładając tak jak ja mam np do szkoły 10km i przerzucając gaz np po 4km to sie zupełnie mija z celem. oczywiscie nie czekam tyle tylko przerzucam zaraz po odpaleniu kiedy juz jade, ale miałem kilka sytuacji ze jakis debil mnie zatrzymał na drodze i musiałem stanąc zanim sie zagrzał top wtedy jest kicha na maxa.. najlepiej wtedy dać na "wypalanie" i kręcic a gdy zacznie łapać to dawać benzyne i od nowa polska ludowa.

tez mnie ciekawi ten fakt co zrobić aby palić na gazie. swego czasu kiedy swoją hanule miałem wyłącznie na benzyne miałem znajomego ktory miał d13b2 i palił zawsze na gazie nawet w -30 ale nie wiem co tam miał zrobione a teraz niestety nie mam kontaktu z nim.. ale łyso troche jak np stare golfy palą w mrozy na gazie, sąsiad ma clio 1 co tez pali na gazie a civic nie odpali jak jest troche mrozu

Dibeisi
23-02-13, 12:09
dobry parownik . I nowe swiece kable sprawny uklad zapłonowy. i będzie palić

vnv_nation
24-02-13, 16:58
Wypalanie w gaźniku paliwa na pewno nie jest wymówką na odpalanie z gazu. Ale jak kto woli, przecież każdy znajdzie jakąś wymówkę zamiast po prostu przyznać "tak, źle robię"

To twoje zdanie. Dla mnie to nie byla wymowka tylko fakt. Denerwujace to by bylo za kazdym razem czekac az sie w gazniku benzyna wypali, w silnik sie wsluchiwac kiedy gasnie a potem przelaczac na gaz.. albo podczas jazdy czekac az auto zacznie slabnac i wtedy cyknac na gaz - niby problemu w tym nie ma, ale przy ruszaniu ze skrzyzowania raczej nie byloby to fajne.

mlodyruda
01-03-13, 15:03
dosłownie przełączanie na gaz jest dosyc meczące szczególnie w miescie. No ale coś za coś tak? zeby było taniej trzeba sie meczyc

Wojtec12345678
14-03-13, 17:48
Nie jestem zbytnio w temacie z gazem w civicu, ale sekwencji do tego silnika nie ma ?

smoku93
14-03-13, 18:03
to jest gaźnik wiec tylko instalacja 1 gen ewentualnie 2 gen ale to wymaga juz kilku modyfikacji

mlodyruda
20-03-13, 15:18
lpg 2 gen. jedynie po zamontowaniu monowtrysku z d15b2

Wolf-
23-03-13, 22:09
sekwencja tylko do samochodow z wtryskiem paliwa

remo_02
26-03-13, 14:41
lpg 2 gen. jedynie po zamontowaniu monowtrysku z d15b2

mozesz to rozwinac?chodzi ci o zalozenie gory od d15 czy jak?

mlodyruda
26-03-13, 19:20
tak musisz miec zamiast gażnika ten monowtrysk z d15b2 a żeby go założyc to już nie wiem co jeszcze bedzie potrzebne

spamior00
27-03-13, 23:26
Miałem podobne problemy, jak wy, ale po męczeniu się około 2-och lat sam wziąłem się za ogarnięcie, nie do końca dobrze zamontowanej instalacji LPG I generacji. Już chyba drugą zimę odpalam przy mrozach -20 st. C , a benzynę Hania widzi jak mi braknie gazu(dojazd na stację nie mając wolnych obrotów na benie). Nie chce mi się rozpisywać jak to ogarnąłem, ale już kiedyś rozpisywałem się o tym, to możecie sobie poszukać w moich niewielu postach;) jak ktoś będzie miał pytania to wytłumaczę. Hania mi pali w zimie max 10l na miejscu, koło 8 w trasie, osiągi 3 razy gorsze niż na benzynie z odblokowaną przepustnicą, ale wydaje mi się że taki urok gaźnika:)

Brylant1
15-04-13, 00:17
Ewidentnie masz cos nie tak z instalacja skoro tak.

kolson696
28-05-13, 16:33
Też posiadam taką hanie którą niedawno zagazowałem a problem rozwiązałem tak
bez wciśniętego przycisku przyspieszenia na parowniku,
gaz na full i ssanie na full i pali pięknie.