Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak przeczyścić laser?

havok
15-11-07, 00:03
Witam!
Ostatnio zaczęła mi przeskakiwać płyta w czasie odtwarzania muzyki w moim Alpine. Tak więc krótko i na temat:
Jakimi sposobami (preferowane nieinwazyjne i bez demontażu) można przeczyścić laser w CD? Czy nada się do tego płyta z tą "szczoteczką" do czyszczenia oka lasera w sprzęcie domowym? Czy lepiej oddać jakiemuś fachurze (biorąc pod uwagę, że ja manualny to niekoniecznie jestem)?

hav

skolopendra
15-11-07, 14:50
Czy nada się do tego płyta z tą

nada się czyściłem kiedyś tak i działało długo ,a do tego był jeszcze specjalny płyn na szczoteczkę ;)

ygor
15-11-07, 15:05
w moim przypadku z kolei to się nie sprawdziło - jest do tego specjalny płyn który szybko i w całości odparowuje nie zostawiając śladów (spiryt i woda odpada - spiryt rozpuszcza plastik woda zostawia nalot który nie pomaga laserowi)ale do tego trzeba rozebrać sprzeta. płytą możesz spróbować - kosztuje chyba z 6 plnow wiec duzo nie stracisz.

seawater
15-11-07, 17:47
Co do płynów to super jest Izopropanol (alkohol izopropylowy). Tym sie czyści właśnie wszelką optykę, głowice w drukarkach itd. Jest wysokiej czystości i w całości odparowuje. Tylko nie bardzo wiem gdzie to kupić :D Może w elektronicznym?

ygor
15-11-07, 23:29
o przypomniało mi się ten mój płyn to był Cleanser IPA :
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=5579

seawater
15-11-07, 23:54
"Cleanser....Wysokiej czystości izopropanol" Jak w morde strzelił :aloha:

Efyr
16-11-07, 01:06
W każdym razie przy używaniu dziwnych środków lepiej zachować ostrożność, bo jak soczewka jest plastikowa to może zmatowieć i nic już wtedy się nie zrobi.