Zobacz pełną wersję : Tuleje wahaczy - co wybrać
Witam,
Na wiosnę planuje wymienić tuleje wahaczy. Chodzi mi głównie o przód samochodu. Z tematów, które już czytałem powinienem się rozglądać za NOK lub RBI. Znalazłem i takie i takie, ale w moim przypadku NOK jest 2x tańszy niż RBI. Czy NOK zawsze miał takie ceny? Jest chwalony a np. w IC tuleja pod amor jest za 15zł :) Może jednak kierować się w stronę RBI?
Wiadomo najlepiej oem ale oem tulejki do przednich dolnych wahaczy nie wystepuja. Ciekawostka : ostatnio zmieniałem sworznie gorne w wahaczu gornym przednim - siedzialy jeszcze oemy. Po wybiciu starych spojrzałem na gumke oslaniająca sworzeń i widniały tam malutki napis NOK. Duzo ludzi smiga na RBI i sobie je chwali, inni wybieraja poliuretanowe tuleje i rowniez nie narzekaja jeszcze inni kupuja nok'a. Czego nie kupisz z tych 3 i tak bedzie ok
Właśnie zamówiłem komplet poliuretanów z Olkusza, bo mam nadzieję na poprawę kierowalności. Podobno też dużo zniosą :)
cześć
mam trochę inne pytanie. Musze wymienić tuleje pod amorami z tyłu. macie jakiś sposób na szybkie odkręcenie amortyzatora od wahacza. jak zmieniałem zawieszenie na obniżone to dużo się namęczyłem nad wykręceniem tych śrub trzymających.
samochód : EJ9 przedliftem
pozdrawiam
konstruktor
15-02-13, 08:18
jeżeli odkręcałeś je jakiś czas temu to teraz powinno pójść błyskawicznie
jeżeli odkręcałeś je jakiś czas temu to teraz powinno pójść błyskawicznie
Potwierdzam. Pierwsze odkręcanie śruby pod tylnym amortyzatorem ciężko przeżyłem :) w ruch poszedł diaks.
Kolejne odkrecanie po roku - bez problemów, bo śrubę po pierwszym razie pasmarowałem miedziowym - gwint i styk z tuleją.
skolopendra
17-02-13, 20:08
tylko oem ,lub jak ktoś bardzo chce odmiany to poliuretany
Nie tworzę nowego tematu, a odgrzeję.
W eg4 (V gen HB) potrzebuję wymienić tulejki w wahaczu od zbieżności z tyłu. W sklepie mieli problem ze znalezieniem ich w katalogach. Ostatecznie sprzedali mi tuleje, które mają wymiary 30 mm X 30 mm, średnica środka 10 mm. Może mi ktoś potwierdzić, że to na 100% takie? Do piątku ewentualnie mam czas na szukanie innych.
Nie tworzę nowego tematu, a odgrzeję.
W eg4 (V gen HB) potrzebuję wymienić tulejki w wahaczu od zbieżności z tyłu. W sklepie mieli problem ze znalezieniem ich w katalogach. Ostatecznie sprzedali mi tuleje, które mają wymiary 30 mm X 30 mm, średnica środka 10 mm. Może mi ktoś potwierdzić, że to na 100% takie? Do piątku ewentualnie mam czas na szukanie innych
Takie elementy najlepiej kupowac u forumowych sprzedawców powniewaz prawie na pamiec znaja numery katalogowe , bledy wystepujace w katalogach i nie pasujacej czesci Ci nie sprzedadzą a tak to jest loteria i palowanie sie ze zwrotami. Nie napisze Ci nazw sklepów / forumowych sprzedawców zeby nie robic nikomu reklamy jak cos prv. Tutaj mozesz po wpisanu winu zobaczyc numery oem i ewentualnie zobaczyc czy zamienniki ktore kupiłes sa prawidlowymi zamiennikami http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda
Takie elementy najlepiej kupowac u forumowych sprzedawców powniewaz prawie na pamiec znaja numery katalogowe , bledy wystepujace w katalogach i nie pasujacej czesci Ci nie sprzedadzą a tak to jest loteria i palowanie sie ze zwrotami. Nie napisze Ci nazw sklepów / forumowych sprzedawców zeby nie robic nikomu reklamy jak cos prv. Tutaj mozesz po wpisanu winu zobaczyc numery oem i ewentualnie zobaczyc czy zamienniki ktore kupiłes sa prawidlowymi zamiennikami http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda
No właśnie o dwie tulejki za grosze nie chciałem cudować z forumowymi sprzedawcami, a wiem do kogo podbić w razie czego. Ostatnio brałem jakieś graty od ceelxa bo właśnie ufam, że wie co sprzedać. Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź. ;)
Może jednak ktoś konkretnymi wymiarami zaserwuje i mnie upewni?
EDIT:
Tuleje założone, są ok. :)
Witam też się dopiszę. Mam do ogarnięcia zawiechę tj amory sprężyny i pomyślałem o tulejach kompletnych. Poliuretan do serii czy coś innego np nok cena kompletna na tył na alle ok 400zł ej9 hb 96