Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tuleje wahaczy - co wybrać

ABG
11-02-13, 11:28
Witam,

Na wiosnę planuje wymienić tuleje wahaczy. Chodzi mi głównie o przód samochodu. Z tematów, które już czytałem powinienem się rozglądać za NOK lub RBI. Znalazłem i takie i takie, ale w moim przypadku NOK jest 2x tańszy niż RBI. Czy NOK zawsze miał takie ceny? Jest chwalony a np. w IC tuleja pod amor jest za 15zł :) Może jednak kierować się w stronę RBI?

karas
11-02-13, 15:22
Wiadomo najlepiej oem ale oem tulejki do przednich dolnych wahaczy nie wystepuja. Ciekawostka : ostatnio zmieniałem sworznie gorne w wahaczu gornym przednim - siedzialy jeszcze oemy. Po wybiciu starych spojrzałem na gumke oslaniająca sworzeń i widniały tam malutki napis NOK. Duzo ludzi smiga na RBI i sobie je chwali, inni wybieraja poliuretanowe tuleje i rowniez nie narzekaja jeszcze inni kupuja nok'a. Czego nie kupisz z tych 3 i tak bedzie ok

lukwycz
11-02-13, 19:29
Właśnie zamówiłem komplet poliuretanów z Olkusza, bo mam nadzieję na poprawę kierowalności. Podobno też dużo zniosą :)

lukaszwwl
14-02-13, 23:08
cześć
mam trochę inne pytanie. Musze wymienić tuleje pod amorami z tyłu. macie jakiś sposób na szybkie odkręcenie amortyzatora od wahacza. jak zmieniałem zawieszenie na obniżone to dużo się namęczyłem nad wykręceniem tych śrub trzymających.

samochód : EJ9 przedliftem

pozdrawiam

konstruktor
15-02-13, 08:18
jeżeli odkręcałeś je jakiś czas temu to teraz powinno pójść błyskawicznie

lukwycz
15-02-13, 10:39
jeżeli odkręcałeś je jakiś czas temu to teraz powinno pójść błyskawicznie

Potwierdzam. Pierwsze odkręcanie śruby pod tylnym amortyzatorem ciężko przeżyłem :) w ruch poszedł diaks.
Kolejne odkrecanie po roku - bez problemów, bo śrubę po pierwszym razie pasmarowałem miedziowym - gwint i styk z tuleją.

skolopendra
17-02-13, 20:08
tylko oem ,lub jak ktoś bardzo chce odmiany to poliuretany

Kwapcio23
22-05-13, 09:01
Nie tworzę nowego tematu, a odgrzeję.
W eg4 (V gen HB) potrzebuję wymienić tulejki w wahaczu od zbieżności z tyłu. W sklepie mieli problem ze znalezieniem ich w katalogach. Ostatecznie sprzedali mi tuleje, które mają wymiary 30 mm X 30 mm, średnica środka 10 mm. Może mi ktoś potwierdzić, że to na 100% takie? Do piątku ewentualnie mam czas na szukanie innych.

karas
22-05-13, 13:39
Nie tworzę nowego tematu, a odgrzeję.
W eg4 (V gen HB) potrzebuję wymienić tulejki w wahaczu od zbieżności z tyłu. W sklepie mieli problem ze znalezieniem ich w katalogach. Ostatecznie sprzedali mi tuleje, które mają wymiary 30 mm X 30 mm, średnica środka 10 mm. Może mi ktoś potwierdzić, że to na 100% takie? Do piątku ewentualnie mam czas na szukanie innych

Takie elementy najlepiej kupowac u forumowych sprzedawców powniewaz prawie na pamiec znaja numery katalogowe , bledy wystepujace w katalogach i nie pasujacej czesci Ci nie sprzedadzą a tak to jest loteria i palowanie sie ze zwrotami. Nie napisze Ci nazw sklepów / forumowych sprzedawców zeby nie robic nikomu reklamy jak cos prv. Tutaj mozesz po wpisanu winu zobaczyc numery oem i ewentualnie zobaczyc czy zamienniki ktore kupiłes sa prawidlowymi zamiennikami http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda

Kwapcio23
22-05-13, 20:03
Takie elementy najlepiej kupowac u forumowych sprzedawców powniewaz prawie na pamiec znaja numery katalogowe , bledy wystepujace w katalogach i nie pasujacej czesci Ci nie sprzedadzą a tak to jest loteria i palowanie sie ze zwrotami. Nie napisze Ci nazw sklepów / forumowych sprzedawców zeby nie robic nikomu reklamy jak cos prv. Tutaj mozesz po wpisanu winu zobaczyc numery oem i ewentualnie zobaczyc czy zamienniki ktore kupiłes sa prawidlowymi zamiennikami http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda

No właśnie o dwie tulejki za grosze nie chciałem cudować z forumowymi sprzedawcami, a wiem do kogo podbić w razie czego. Ostatnio brałem jakieś graty od ceelxa bo właśnie ufam, że wie co sprzedać. Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź. ;)
Może jednak ktoś konkretnymi wymiarami zaserwuje i mnie upewni?

EDIT:

Tuleje założone, są ok. :)

pobo22
29-05-13, 19:01
Witam też się dopiszę. Mam do ogarnięcia zawiechę tj amory sprężyny i pomyślałem o tulejach kompletnych. Poliuretan do serii czy coś innego np nok cena kompletna na tył na alle ok 400zł ej9 hb 96