Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ceny czesci. Kupowac czy szukac lepszych ?

wO_OjTaS
14-11-07, 17:42
Witam, czeka mnie wymianu paru rzeczy w Hani, oto ceny jakie zaoferwala pewna hurtownia czesci do samochodow japonskich z trojmiasta (ceny zawieraja rabat za zakup w sklepie internetowym okolo 10%).

-Duze tuleje tyl lewa i prawa--49,20,-pln/szt
-Wszystkie tuleje wachaczy poprzecznych tyl lewa i prawa---ok 102,-pln / na jedna strone /
-Tarcze hamulcowe przod--53,- pln
-Klocki hamulcowe przod--65,-pln
-Swiece zaplonowe-c ok 11,- pln /Denso/
-Filtr paliwa-13,-pln /malo/

Pytalem sie o nazwe producenta czesci, powiedzieli ze pochodza z Korei ale dokladnej nazwy nie podali.

Jak myslicie, kupowac czy szukac lepszych/markowcyh czesci ? Odrazu mowie ze ASO odpada bo juz zaspiewali mi swoja cene swojego czasu.

Pozdrawiam
Wojciech

skolopendra
14-11-07, 17:52
Duze tuleje tyl lewa i prawa--49,20,-pln/szt
-Wszystkie tuleje wachaczy poprzecznych tyl lewa i prawa---ok 102,-pln / na jedna strone /

te wszystkie ASO !!
..........................a reszta jak kto woli

rafalb33
14-11-07, 17:56
-Duze tuleje tyl lewa i prawa--49,20,-pln/sz
Cukierki zaklada sie tylko z aso kosztuje ponad dwa razy wiecej. Wszystkie zamienniki szybko siadaja.
Gdzies pojawila sie opinia o cukierkach firmy NOK, ze jako jedyne sa dosc dobre, ale nikt tak do konca tego nie wie.

Na klockach i tarczach bym nie oszedzal, te elementy posrednio odpowiadaja za twoje bezpieczenstwo. Sprawdzonym i niezbyt drogim rozwiazaniem jest brembo gladkie i klocki ferodo.

Swiece ok. Co do gumek to trudno powiedziec, ale cos za tanie.

Pati
15-11-07, 09:41
cukierek w aso kosztuje od 105 do 115 zlotych - zalezy gdzie.

mozes
15-11-07, 16:24
Ja wymieniłem z tyłu "cukierki" na NOK jakieś pół roku temu około 6tkm. Ostatnio je sprawdzałem i są ok ale już po wymianie zamontowaniu stukanie tylnego zawieszenia nie ustało. I teraz pytanie czy to wina cukierków czy może innych tulei. Moim zdaniem stuki "uderzenia" po wjechaniu w dziurę objawia się poprzez uderzenie tulei w miejscu zaznaczony czerwonym kółeczkiem.
http://img258.imageshack.us/my.php?image=cukierek01dz4.jpg
Stukanie jest mocniejsze jeżeli na tylnym siedzeniu ktoś siedzi. Może ma ktoś inną teorię niech zapoda.
Pozdr

skolopendra
15-11-07, 16:27
myślę ze tuleje
co do nok-ów to przydała by się opinia kogoś kto zrobił na nich 30 i więcej tyś
to wtedy można było by coś powiedzieć na pewno
.................................................. ...................a nie ukrywam ze cenę mają dość atrakcyjna

mirasek
15-11-07, 18:53
Na zamiennikach cukierków z JC po 50 pln zrobiłem 34000 km (typowe polskie drogi + dojazd wybitą gruntówka do domu), niedawno jeden zaczął sie lekko nadrywać, pewnie jeszcze z 6000 km i oba pójdą do wymiany. To tyle wrażeń z eksploatacji zamienników :d

marcov
15-11-07, 18:59
Ja sam wymienialem u siebie ostatnio cukierki wiec nie moge o nich nic powiedziec z perspektywy czasu eksploatacji ale puki co jest wszystko wporzadku. Jak by co mam jedna sztuke NOK do sprzedania :)

artim
15-11-07, 20:10
trochę ponad rok temu wymieniłem cukierki, właśnie na te firmy NOK. zrobiłem do tej pory jakieś 21 tys. i jak narazie wszystko gra. swoją drogą ciekawy jestem ile wytrzymują oryginały?

wO_OjTaS
26-11-07, 19:27
zamowilem oryginaly z aso.

za wszystkie zaplace ... 512zl ... zyc nie umierac :/

Ktos poleca jakis filtr paliwa do d13b2 ? podobno sa 2, jeden bezposredniu przy baku a drugi gdzies pod maska. Prawda ?

Pozdrawiam
Wojtas

Lcfr
26-11-07, 19:28
Ktos poleca jakis filtr paliwa do d13b2 ? podobno sa 2, jeden bezposredniu przy baku a drugi gdzies pod maska. Prawda ?

prawda

skolopendra
26-11-07, 19:31
swoją drogą ciekawy jestem ile wytrzymują oryginały?

100tyś na pewno moja hania ma prawie 150tyś i oba są na razie lekko ponadrywane ok 7mm

zamowilem oryginaly z aso.
i to jest metoda choć już nie taka tania

wO_OjTaS
26-11-07, 19:36
to sie okaze jak na tym wyjde. biorac pod uwage co ile trzeba wymieniac zamienniki a ile trzymaja oryginaly to moze nie wyjde na tym tak zle.

Zastanawiam sie co z tym filtrem... albo filtrami

coala_16
26-11-07, 20:06

prawda

Wiem że jeden jest pod autem niedaleko zbiornika paliwa (pod gumową osłoną)
Ale gdzie jest drugi? U mnie go chyba nie ma, :)

Pozdrawiam,

wO_OjTaS
26-11-07, 20:10
Kupic powinienem dwa identyczne filtry ?
Widzialem na allegro po 19zl/szt ale jakos nie mam do nich pewnosci ... wygladaja jakos tak... "niesolidnie"... oswiecie mnie jesli nie mam racji :bicie: