PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd nr 8 D15B7

matiJDM
09-02-13, 18:08
Siema, mam pewien problem pojawia mi się błąd ósmy od czujnika GMP lub jego obwód, nie pojawia się od razu jak odpalę tylko jak przejadę jakiś kawałek to się zapala, a nie raz w ogóle.

Mógłby mi ktoś pomóc co może być tego przyczyną ?
Zapłon jest ustawiony idealnie, kopułkę dziś ściągałem i jest dobra, dziś jeszcze wymieniłem świece na nowe.

Resetowałem dziś kompa i przez chwile nie było błędu a po chwili się pojawił znów..

klakier dohc
09-02-13, 22:43
blad czujnika w aparacie najpierw wez multimetrz i sprawdz opor W KOSTCE NA APARACIE mierzac miedzy pinami naprzeciwko siebie 1 kabel nie ma pary jest od sygnalu z ecu nastepne powinny mies okolo 430ohm jesli sa ok to pozostaje ci spradzic to samo ale na kostce przy ecu srodkowa kostka kable znajdziesz po kolorach a jak nie to ci napisze midzy ktorymi mierzyc

sebastanlec
09-02-13, 23:13
a auto jezdzi normalnie czy cos wariuje?

matiJDM
10-02-13, 00:26
Auto jeździ dobrze, nic się nie dzieje.. Jeszcze mogę dodać tylko że mam do wymiany Oring pod aparatem, ale w pon. do odbioru mam w ASO to wymienie go.

Muzyk-Grzes
10-02-13, 23:30
W aparacie zapłonowym są 3 czujniki jeden identyfikuje 1 cylinder drugi GMP a trzeci to czujnik położenia wału. Jeśli jest błąd 8 (czujnik GMP) to najprawdopodobniej czujnik jest do wymiany ,choć to takie same Hallotrony jak przy ABS i możliwe że któryś się zabrudził olejem (przy nieszczelnym simeringu) Oring aparatu nie ma tu większego znaczenia.

Jetson
11-02-13, 00:10
Szukaj calego aparatu lub obudowy z czujnikami aparat masz td-41U