Zobacz pełną wersję : Błąd nr 8 D15B7
Siema, mam pewien problem pojawia mi się błąd ósmy od czujnika GMP lub jego obwód, nie pojawia się od razu jak odpalę tylko jak przejadę jakiś kawałek to się zapala, a nie raz w ogóle.
Mógłby mi ktoś pomóc co może być tego przyczyną ?
Zapłon jest ustawiony idealnie, kopułkę dziś ściągałem i jest dobra, dziś jeszcze wymieniłem świece na nowe.
Resetowałem dziś kompa i przez chwile nie było błędu a po chwili się pojawił znów..
klakier dohc
09-02-13, 22:43
blad czujnika w aparacie najpierw wez multimetrz i sprawdz opor W KOSTCE NA APARACIE mierzac miedzy pinami naprzeciwko siebie 1 kabel nie ma pary jest od sygnalu z ecu nastepne powinny mies okolo 430ohm jesli sa ok to pozostaje ci spradzic to samo ale na kostce przy ecu srodkowa kostka kable znajdziesz po kolorach a jak nie to ci napisze midzy ktorymi mierzyc
sebastanlec
09-02-13, 23:13
a auto jezdzi normalnie czy cos wariuje?
Auto jeździ dobrze, nic się nie dzieje.. Jeszcze mogę dodać tylko że mam do wymiany Oring pod aparatem, ale w pon. do odbioru mam w ASO to wymienie go.
Muzyk-Grzes
10-02-13, 23:30
W aparacie zapłonowym są 3 czujniki jeden identyfikuje 1 cylinder drugi GMP a trzeci to czujnik położenia wału. Jeśli jest błąd 8 (czujnik GMP) to najprawdopodobniej czujnik jest do wymiany ,choć to takie same Hallotrony jak przy ABS i możliwe że któryś się zabrudził olejem (przy nieszczelnym simeringu) Oring aparatu nie ma tu większego znaczenia.
Szukaj calego aparatu lub obudowy z czujnikami aparat masz td-41U