Zobacz pełną wersję : Zimowki SAVA Eskimo S3
Czy ktos mial do czyninia z oponami marki SAVA Eskimo S3? Slyszalem o nich dosc pochlebne opinie, ale...
ja mam na kia i szczerze wole kormorany niz te savy niewiem w tamtym roku sava niedawala radywyjechac a ja na kormorankach be problemu no i droga hamwania krotsza taka jest moja opinia
To co w takim razie polecasz na zime?
ja w hance mam kormorany i moim zdaniem jest ok
jesli szukasz cos tanszego to zakup FRIGO, a jesli drozsze to DUNLOP Wintersport.
Przeczytaj ten temat, jeśli jeszcze nie czytałeś ;) :
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=37772
Pisałem tam o Savach i podałem m.in. link do testów Adac ;) Ja z kolei jak najbardziej je polecam :)
Mój znajomy ma Sav'y i bardzo je sobie chwali (Audi A4).
Często jeździ w góry i nigdy nie miał problemów, wjeżdżał nawet tam gdzie wszystki inne samochody stawały.
Ja od zeszłego sezonu mam Savy i nie narzekam, coprawda nie było jakiś wielkich śniegów ale przy temp w okolicach zera (a takie najczęściej w sezonie) i drogach mokrych bądź suchych ale bez kopy śniegu sava jest na pewno lepsza od frigo i kormoranów które to nadają się na kopiaty śnieg którego w mieście raczej mało. Zaznaczam że jezdziłem również na kormoranach i frigo w różnych autach i warunkach. Poczytaj testy z tego i zeszłego sezonu. W tym frigo wypadła kiepściutko. Podsumowywując, w tym przedziale cenowym ciężko o oponę uniwersalną (dobrą na kopiaty śnieg i mokrą jezdnię), zadaj sobie pytanie gdzie najczęściej użytkujesz auto. Miasto i główne trasy, czy małe miejscowości boczne drogi itp. Jeśli miasto to weź save a na wycieczki na narty poszukaj opony dla której żywiołem jest duuuużo śniegu na drodze.
Pozdrawiam
SitekHP
Czy w takim razie jest jakas uniwersalna opona zimowa tzn. spisujaca sie dobrze zarowno na kopnym sniegu jak i mogrej nawierzchni? I czy jest sens kupowac opony z wyzszej polki (tzn. czy roznica w jakosci tych opon jest adekwatna do roznicy w cenie)?
Ja na Civicu mam również Kormorany obecnie będa miały 3 sezon i jestem bardzo zadowolony.
Do Avensisa właśnie zakupiłem Toyo Snowprox (czyli opone z wyższej półki) i jak narazie na suchym i mokrym zachowują się nadwyraz poprawnie a na śniegu podobno są bardzo dobre ale zobaczymy co czas pokarze :)
a powiem wam ze w tym sezonie mam sawy eskimo s3 i jak na razie jestem z nich zadowolony podczas tegorocznych opadow sniegu mialem okazje je przetestowac bylo pare takich momentow ze myslalem iz nie dadza rady jezeli chodzi o ruszenie pod gorke ale milo mnie zaskoczyly tak samo w drodze powrotnej do domku :aloha:
Dzieki wszystkim za rady i opinie. Zdecydowalem sie w koncu na Savy Eskimo S3 (choc myslalem tez o Dunlop Wintersport). Kupilem wiec savy, zalozylem, pojezdzilem 2 dni i... skonczyla sie zima. Za malo czasu by powiedziec cos na ich temat. Jedno juz wiem nawet niezle spisuja sie na mokrej lub suchej ale jednak "wiosennej" nawierzchni.
Dopisze cos jak przyjdzie prawdziwa zima.