Zobacz pełną wersję : Akumulator
Cybertooth
14-11-07, 10:22
Witam wszystkich:)
jestem tu nowy co prawda mam problem ze swoja Hondziszką a gdzie nie szukać pomocy jak u wielbicieli tej marki:)
wiec może ktoś mi pomoże padł mi akumulator w moich 4 kółkach a ponieważ cenie sobie niezawodność tej marki chciałbym kupić coś dobrego w jakiejś rozsądnej cenie czy ktoś może poddać mi jakiś pomysł? Ineteresują mnie wszystkie parametry jednostki elektrycznej ponieważ na tym czymś co było tam teraz nie ma żadnych wiadomości.
Jest to 6 generacja z silniczkiem 1,4is 90KM.
Będę wdzięczny za wszystkie porady :) a jeśli dysponujecie jakimś dobrym sklepem na terenie warszawy będę wdzięczny za adres.
Pozdrawiam :)
skolopendra
18-11-07, 13:21
centra cp44
sam mam centre ,lecz nie polecam :/
bosh silver jest ok.i tak bym kupił teraz :)
Czy ktos moze się wypowiedzie na temat takiego wynalazku?
http://www.allegro.pl/item398696529_akumulator_bergen_45_ah_400a_honda_m ega_promocja_.html#photo
Miałem jakiegos BOSCHA i padł.
niestety nie znam, ale jeśli nie planujesz zwiększonego poboru prądu to powinien swobodnie wyrobić. U mnie centra gania aż miło a ma co ją zjadać to raz, a dwa, że jak auto stoi w garażu to jest długo nieładowany
niestety nie znam, ale jeśli nie planujesz zwiększonego poboru prądu to powinien swobodnie wyrobić. U mnie centra gania aż miło a ma co ją zjadać to raz, a dwa, że jak auto stoi w garażu to jest długo nieładowany
Sprzedawca powiedział że ten Bergen to bedzie cos podobnego jak Centra.
Pojemnośc 45Ah to jak widze ma wiekszoś (w tym dotychczas i ja)
Ale co to za parametr 300A, 400A ?
to jest prąd rozruchowy czyli maksymalny jaki wyda z siebie akumulator przez kilka sekund
Czyli im więcej tym lepiej przy mocnym eksploatowaniu akumulatora
KosiMazaki
20-07-08, 22:45
No nie do końca... Duży prąd rozruchowy potrzebny jest do silników, którymi trudniej zakręcić - czyli diesli, bo oprócz ruchu tłoków dochodzi jeszcze dodatkowy opór w postaci grzania świec żarowych. W silnikach benzynowych ten parametr jest akurat mało istotny.
sam mam centre ,lecz nie polecam :/
A co się z nim konkretnie dzieje? Sam kupiłem nie tak dawno właśnie taki, bo stary skończył się bardzo szybko po zamontowaniu wzmacniacza.
u mnie są dwie Hondy, obie mają od prawie roku Bosch Silver 45Ah i nic się złego nie dzieje:)
Czy znacie jakies hurtownie, sklepy z akumulatorami w Warszawie?
Znalazłem tylko to:
http://www.bergen-akumulatory.pl/kontakt.php
http://www.sportcom.home.pl/inne/honda/IMG_0012.jpg - spojrzcie na moj akumulator - BOSH'a. Czy w nim musze sprawdzac poziom wody? Nie ma w ogole korkow, aby moc sprawdzic, czy jest to raczej bezobslugowy aku? Dzieki za info.
Witam wszystkich, rowniez jestem tu nowa, wlasnie wrocilam od elektryka i mam do wymiany akumulator, poleca mi firme YUASA , co sadzicie, gdzie ew, moge kupic taki akumulotor, lub co polecacie (CIVIC 1.4 IS, 00R.)
A nie AYUSA? ;) Takie wkładał producent. Mój ma 9 lat i śmiga :D
Jak tam z tym moim boshowskim aku? Obslugowy, czy bez? Doradzicie, czy sprawdzac wode czy nie, bo nawet nie wiem jak sie do niej dostac, bo korkow nie ma...
A nie AYUSA? ;) Takie wkładał producent. Mój ma 9 lat i śmiga :D
Wiesz, nie wiem jaki wkladal producent, mi konkretnie chodzilo o Yuasa, tamtej nazwy nie kojarze.
Niesty na Yuase trzeba czekac pare dni, ja nie moglam czekac wiec kupilam Centre, nie wiem czy dobrze czy zle, okaze sie w trakcie uzytkowania ,
pozdrawiam
ja tez bede niebawem wymienial na Yuase wlasnie
To prawda ze akumulatory boscha zeszly na psy ? Mam EJ2 i juz 2 razy ladowalem swoj akumulator... w kazdej chwili moze ponownie zakonczyc swoj zywot i nie wiem na jaki akum. sie zdecydowac :S
No ja mam boscha akus i poki co (odpukac) jest OK. Nie ma zadnych problemow.
Jak to jest w tym aku co pokazalem na zdjeciu wyzej - trzeba sprawdzac poziom elektrolitu, czy tez nie? bo juz sam nie wiem..
Wstepnie zamowilem akum. VARTA ... polecilo mi go dzisiaj pare osob wiec cos w tym musi byc ... A jakie jest wasze zdanie na temat tej marki ??
MrUkAs raczej nie ... Wydaje mi sie ze masz akum. bezobslugowy . Pokaz jeszcze dokladniejsze fotki lub podaj model akum. ( o ile dobrze widze to u gory masz tak zwane oczko ktore informuje o awari akumulatora badz tez normalnym stanem )
Na chwile obecna nie mam aparatu, wiec dokladniejszych zdjec nie zrobie. Modelu aku nie znam. :/ Jest oczko, ale to oczko jest jakies dziwne :P jak w nie patrze to w nim nic nie widze...
Na chwile obecna nie mam aparatu, wiec dokladniejszych zdjec nie zrobie. Modelu aku nie znam. :/ Jest oczko, ale to oczko jest jakies dziwne :P jak w nie patrze to w nim nic nie widze...
skoro nic w nim nie widzisz to znaczy że coś jest nie tak, oczko gdy aku jest ok powinno być zielone.
Wyjmij aku i podłącz na noc ładowanie.
a ja polecam aku firmy Quand
http://www.quand.pl/akumulatory-samochodowe.php
miałem dość spore Car audio i aku nigdy mnie nie zawiódł - zima, lato - bez problemu ;-)
gdyby co to mogę sprzedać - cena 250 + przesyłka (aku chodził w okresie od października 2007 do kwietnia 2008 - teraz stoi w garażu (był dwukrotnie podłączany do prostownika, raz był używany w aucie przez tydzień)
Hmm, jakby byl niedoladowany to by auto nie palilo. A pali mi od jednego razu, nawet po dluzszym postoju.
Hmm, jakby byl niedoladowany to by auto nie palilo. A pali mi od jednego razu, nawet po dluzszym postoju.
nawet gdy będzie niedoładowany to będzie normalnie odpalał. W mojej zauważyłem że nie miałem tej kontrolki zielonej i znalazłem przyczynę, ale to akurat była wina instalacji dodatkowego wtrysku do turbo która po zgaszeniu silnika pobierała prąd i przez to aku był niedoładowany, ale odpalał ok.
Więc wyjmij aku i podłącz go na noc i jeśli nie pojawi się zielona kontrolka to aku na gwarancję jeśli jest, albo serwis.
Ja najpierw poczytalbym informacje na temat tego akum. a dopiero potem " ryzykowal " ladowanie ... BTW. Zakupilem dzisiaj VARTE ... koles skosil mnie na 284 zl po rabacie ( tylko tyle mialem przy sobie xD normalnie kosztuje 295zl ) 2 lata gwarancji - oby pociagnal troche dluzej ...
Polecam akumulator firmy Topla. Do Ciebie będzie odpowiedni 45Ah z serii Energy (całe czerwone).
Widze ze co user to inne zdanie i inna propozycja :) I jak tu sie na cos zdecydowac ?? :D
Tople poleciłem juz wielu moim znajoym. Zakupili takie aku i wszyscy cieszą się z zakupu do dnia dzisiejszego. Jeźdz m.in.i w Vectrze A, Escorcie, Peugeocie 406 i nawet w 125p :) Tą firmę naprawde polecam.
widzę, że każdy chwali swój akumulator wieć ciężko byłoby mi dokonać wyboru.
Witam,
Mam w hani zamontowane WEBASTO i wiem że tej zimy aku nie da rady tymbardziej że jest oryginalny - 45Ah.
Mam w planach wstawić jakiś wiekszy akumulator (wieksza moc, większe gabaryty).
Wstawie nową podstawe pod akumulator no i ..... no właśnie jaki akumulator żeby alternator dawał rade i żeby webasto swobodnie chodziło w najwieksze mrozy i nie było problemów z odpleniem ?
pozdro
Marek Podlaskie
07-01-09, 15:41
Witam wszystkich, rowniez jestem tu nowa, wlasnie wrocilam od elektryka i mam do wymiany akumulator, poleca mi firme YUASA , co sadzicie, gdzie ew, moge kupic taki akumulotor, lub co polecacie (CIVIC 1.4 IS, 00R.)
Szukalem takiego aku,ale znalazlem tylko do motocykli ,lodzi itp.Wiec niech ten elektryk poda namiary to moze i ja kupie i bedzie znizka.No chyba ze sie nie orientuje tylko slyszal z nazwy o takich akumulatorach:confused:
P.s Tu artykul o aku TOPLA
http://www.motofakty.pl/artykul/rosnie_sprzedaz_akumulatorow_topla.html
Marek Podlaskie
18-02-09, 11:40
Wiesz, nie wiem jaki wkladal producent, mi konkretnie chodzilo o Yuasa, tamtej nazwy nie kojarze.
Niesty na Yuase trzeba czekac pare dni, ja nie moglam czekac wiec kupilam Centre, nie wiem czy dobrze czy zle, okaze sie w trakcie uzytkowania ,
pozdrawiam
Dzis popytlalem w huttowni z czesciami i maja YUASE do Hondy 45Ah i 300ma Cena 230 zl
Dzis popytlalem w huttowni z czesciami i maja YUASE do Hondy 45Ah i 300ma Cena 230 zl
Gdzie u nas w białym znalazłeś Yuase? z chęcia bym zmienił właśnie na nią. Czy tu u siebie masz wlasnie takie parametry? 45 i 300 ? Pytam bo tez mam k20a3.
Dla mnie jedne z lepszych akumulatorów to Sznajder i takie polecam każdemu. Sam mam taki, jestem bardzo zadowolony. Wszystkim klientom zakładamy tej firmy i jeszcze nikt nie zgłaszał reklamacji. Można je kupić w hurtowni przy 11 listopada.
Zauważyłem ostatnio w moim Bosch że kontrolka jest czarna a powinna być zielona, akumulator jest naładowany i nie ma żadnych problemów. Napisałem o tej kontrolce do osoby od której kupowałem aku, dostałem odpowiedź że te oczka są wadliwe i są wycofywane z produkcji w Bosch i Varta.
Marek Podlaskie
03-03-09, 08:38
Gdzie u nas w białym znalazłeś Yuase? z chęcia bym zmienił właśnie na nią. Czy tu u siebie masz wlasnie takie parametry? 45 i 300 ? Pytam bo tez mam k20a3.
Tak wlasnie mamy podobne autka,wiec kiedys musimy sie spotkac i pogadac.Co do Yuasy to zajedz na Bialostoczek,tam gdzie czesci do japonczykow .Gosc podal mi te parametry wedlug katalogu i cena 230zl.