PDA

Zobacz pełną wersję : Olej Silnikowy - Gaz

Kayman
08-02-13, 16:10
Witam , Jestem młodym i szczesliwym posiadaczem Hondy Civic :D z 99r , mam ją od niedawna wiec z góry sorry z małe ogarniecie tematu i forum , Moja Hania ma silnik 1.5 Vtec 114KM z instalacją gazową , i tu jest pierwszy problem ;/ wiem że Silniki z gazem biorą troche oleju z racji tego ze gaz jest "suchy" i niebardzo wiem jaki olej kupic , syntetyk? poł syntetyk ? marka i rodzaj ? nie wiem. Mógłby mi ktoś doradzić jaki olej kupic i czym sie kierowac przy kupnie , cena nie gra roli , cos z lepszej połki. Drugie moje pytanie dotyczy tego jaki olej kupic do Hydrauliki? wspomaganie kiery itd,

Z góry dzieki za odpowiedz :)
Pozdro

Van_Dal
08-02-13, 16:33
wiem że Silniki z gazem biorą troche oleju z racji tego ze gaz jest "suchy" i niebardzo wiem jaki olej kupic

Pozdro

największa bzdura jaką słyszałem !, kto Ci takich bzdur naopowiadał ?? może sprzedawca ?
ile bierze Ci tego oleju na 1000 km ??
sprawny silnik nie powinien brać oleju, nie ważne na jakim paliwie, no chyba że dwusuw :D

Feniks333
08-02-13, 17:03
Do wspomagania wlej oryginalny hondowski, a z tym poborem oleju na gazie to bzdura.

Gr4b3Q
08-02-13, 17:29
Jeśli chodzi o olej silnikowy to wszystko zależy od jego stanu - tzn. ile oleju pije teraz i na jakim obecnie jeździ.
Co do wspomagania, hydrauliki, ew. skrzyni biegów to tylko oryginalne hondowskie płyny.

Digidy
08-02-13, 17:57
Też śmigam na gazie i przy spokojnej jeździe silnik nie bierze oleju.

jasiek09
08-02-13, 18:11
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!! Jest już temat o olejach

ma1ster
08-02-13, 20:00
do silnika orlen platinum 10w40, a do wspomagania orlen atf II

Kayman
10-02-13, 00:06
Dzieki za pomoc :) a z tym olejem to niewiem , pewnie jakis kumpel mi pierdoł musiał nagadac, dzieki za info :)