Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Silnik CTDI 2.2

grypsownik
08-02-13, 13:01
moze mi ktoś napisać coś o naszych silnikach jak je eksploatować, jak jeżdzić jakieś ogólnie zasady użytkowania tych silników ???

Mam pytanie czy te nasze hanki w dieslu 2.2 maja turbini ???

ktyl
08-02-13, 13:10
http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_N_engine

i-CTDi oznacza Intelligent Commonrail Turbocharged Direct injection, czyli turbo jak najbardziej jest :)

butler.gdansk
08-02-13, 13:25
Te twoje pytania to normalnie zawrotu głowy mogą przysporzyć. Ogarnij się trochę :)
Po krótce odemnie...
1. Tak, silnik 2.2 i-CTDi ma turbinkę, podobnie jak niemal wszystkie silniki diesla w samochodach osobowych. Niektóre maja nawet dwie, zdarzają się już nawet trzy.
2. Na nierozgrzanym silniku nie ruszaj z piskiem opon i nie przesadzaj z szybką jazdą. Daj chwilę autu by olej się rozgrzał i prawidłowo zaczął smarować turbinę.
3. Po agresywnej lub długiej jeździe nie wyłączaj o razu silnika. W przeciwnym wypadku skrócisz żywotność turbiny bo będąc mocno rozgrzana traci nagle smarowanie. Odczekaj chociaż minutę-dwie.
4. Sprzęgło jest kiepskie... Staraj się nie wciskać gazu do oporu poniżej 200o obr/min. Po prostu nie "butuj" od samego dołu. Jak będą uślizgi to znaczy że docisk już przestał trzymać... :/

TeeS1975
08-02-13, 20:21
Ręce mi opadły ....