Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak wymienic zarowke w panelu od ogrzewania ??

skoczek
13-11-07, 22:21
nie wiem jak do tego sie zabrac :/ trzeba zdemontowac cala deske ? probowalem ale boje sie ze sie polamie :bicie: porosze o jakies wskazowki. z gory dzieki :afro:

nie dodalem ze to civic z 94r.

heh znalazlem to co chcialem, wystarczylo poszukac . i jeszcze sie dziwie dlaczego nikt nie odpisuje ...... Glupi Ja... ps. FORUM 1 KLASA :afro:

faecd
16-11-07, 18:58
Ja wlasnie tez musze te zaroweczki wymienic, dostalem sie do nich tylko nigdzie nie moge ich znalezc, CZY KTOS zna oznaczenie takiej zarowczki? z gory thx

Frydzio
16-11-07, 20:20
do 5 gen diody r5!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!

faecd
17-11-07, 19:57
no ja sie dokopalem do tego ze to sa zarowki t3, sa tez zamienniki diodowe ale nie wiem jak sie je oznacza.

Frydzio no jak bys chcial tam r5 wsadzic to gratuluje pomyslowosci. za chiny nie wejda bo sa za duze. t3 to takie macipenkie zarowczki!!!

jak masz hanie 5gen to wez sobie sam sprawdz. Pozdro

Frydzio
17-11-07, 20:02
no spoko, luuzzzz

myslalem ze chodzi o te dwie glowne, te na dole od zimna i ciepła to sa podane w poscie usera tomiek bodajze, byly takei projekty jak to dorobić

pzdr :piwo2:

faecd
18-11-07, 21:02
Spoko

Tak tylko Cie poprawilem, po to tutaj jestesmy, by wzajemnie sluzyc sobie pomoca i wyprowadzac sie z bledow:)

Honia1.5
21-11-07, 11:46
Ja też się za to chcę zabrać:)Czyli stanęło na tym że to t3:D Ale powiedz proszę jak je wymieniłeś :d Nie chcę czegoś zpaprać bo też mam V:D

skoczek
21-11-07, 16:45
heh jeszcze sie za to nie wzialem :/ chwilowo nie mam garazu ...
tu masz wszystko http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22303
lepszej instrukcji nie znajdziesz :D :afro:

Honia1.5
22-11-07, 10:55
:d No,no jeszcze tylko zakup żaróweczek i weekendzik z głowy :afro:

krzyka29
22-11-07, 14:25
A jaka żarówka wchodzi do podswietlenia tablic rejestracyjnych di civic 5 d z 96r, chatchbach?Może ktoś z was wie, aha i jak skombinowac żaróweczke t2 która jest m.in. w przełaczniku od awaryjnych?Z góry dziekuje za wszelkie wasze porady.I kłaniam sie nisko :hinczyk:

StRz3cHu
29-11-07, 21:49
No ja tez kiedys meczylem sie z rozmontowaniem poł dnia :) wsadzilem dwie diody i po paru miesiacach przestala swicic jedna... wiec znow rozebralem wszystko (zajelo mi to juz kilka chwil :) ) i wpielem poluzowana diode, a w ostatnich dniach zaczyna mi nei lapac druga dioda :rolf12: ale juz nie mam sily tego rozbierac :]

Sa to diody T3

troopp
29-01-08, 00:19
Ja mam z tym nietypowy problem (V gen)

Nie wyciagałem całego panela, tylko poszedłem na skróty.
Odkręciłem konsole, wyjałem radio i od dołu odkręciłem tą małą śrubkę.
Chciałem sobie oszczedzić demontowania kostek, do których dostep jest beznadziejny, i udało się. Tylko jedna z oprawek wraz z żarówką wpadła do środka (tak już było jak odkręciłem)
Żarówkę dało się wyjąć, ale oprawka została :/ Druga była ok, wyjałem żarówke i chciałem włozyć diodę...i tu niespodzianka, równiez oprawka weszła do środka...
Tego mi było za wiele, i zeby czegoś nie zniszczyć :box: zostawiłem wszystko rozgrzebane, jutro na spokojnie cos muszę zaradzic.
Ma ktoś pomysł jak mozna to wyciagnać?? Na klej, czy jakąś pensetą?
Fotka poglądowa, zaznaczyłem o co chodzi.

http://img238.imageshack.us/img238/6940/panelhq1.th.jpg (http://img238.imageshack.us/my.php?image=panelhq1.jpg)

Pozdrawiam

shog
29-01-08, 12:13
ja wczoraj rozbieralem tak jak piszesz, i tez wdusilem te zatrzaski, a wiesz co zrobilem? jak juz byly wduszone to wcisnalem zaroweczke w ten zatrzask i tak go wyciaglem :), no i fakt nietrzeba wypinac kostek mozna poprostu sciagnac panel i zaroweczki na widoku :) takze powodzenia :)

StRz3cHu
29-01-08, 12:50
Ja to nie moglem go wyciagnac :D dlatego jak zmienilam zarowki tez tylko odkrecilem ta mala srubke i tak wymienialem ;)

troopp
29-01-08, 18:30
Udało się :) Do wszystkich, którym oprawki wejdą do srodka:

Przez dziurę po radiu wsuwamy ręke, wymacujemy w dolnej części panela wolną przestrzeń, tam są właśnie oprawki, zwyczajnie czekają żeby je palcem wetknąć na miejsce :)
Mozna też przytrzymać w czasie wciskania grubszej diody. Dobrze jest wcześniej odsunąć suwaki w skrajne położenie.
I tyle :)
Uff ogarnąłem to dziadostwo.

Pozdrawiam

Honia1.5
01-04-08, 13:15
No dobra ja jeszcze się nie zabrałam za to bo mam problem z dostaniem żarówek a nie chcę żeby to były diody ;) W sklepach z częściami do aut japońskich "nie wiedzą" i najlepiej do nich przyjść z wykręconą żarówką :d
Podeślijcie mi proszę jakiegoś linka z allegro żebym już na 100% wiedziała jakie żaróweczki do podświetlenia temperatury w V gen. :afro:

Kedzior
02-04-08, 10:10
http://www.allegro.pl/item335109604_oryginalne_diody_do_zegarow_t5_r5_w_ oprawce_.html

Ja używałem tych do podświetlenia zegarów i nawiewu. Tylko, że aby wsadzić je do nawiewu trzeba wyjąć je z oprawki. Poszukaj u tego gościa na allegro, być może ma takie diody w odpowiednich oprawkach specjalnie do nawiewu.

Honia1.5
07-04-08, 07:17
Dzięki,dzisiaj oddaję moją niuniuę do mechaniora na wymianę uszczelniaczy to mu podszepnę żeby mi te żaróweczki wymienił. :aloha:

StRz3cHu
07-04-08, 18:48
Jak nigdy nie wymieniał w takiej hondzi eto pewnie Cie przeklnie :D albo powie ze tego nie wymieni w ogole ;)
Kolego jak wiesz gdzie co i jak (z opisu wyzej) to zrobisz to sam :)

Honia1.5
08-04-08, 11:35
Widziałam schemacik i nawet się przymierzałam:)Ale jak to jest serwis aut japońskich to może mnie nie wyrzuci za drzwi. Jak coś to wydrukuję powyższą instrukcję i mu podsunę:D