Zobacz pełną wersję : Samochód nie odpala, problem z elektryką
Samochodem nie jeździłem z tydzień, dziś nie odpalił. W ogóle nie chciał zakręcić, zero prądu... odpalanie na kable z innego auta nie pomogło. Aku się ładuje, ale nie wiem czy to coś da skoro na kable nie odpalił.
Dodam że moja honda civic '92 posiada immobilizer [system breloczek + dioda do której trzeba go przyłożyć].
Czy immobilizer po rozładowaniu aku może blokować odpalenie silnika?
W sobotę jak zmieniałem koła zostawiłem kluczyk na Ignition radio włączone dość głośno , ogrzewanie tylniej szyby chyba też zostawiłem , lampka od drzwi i bagażnika i tak sobie auto stało ze 2h (bo jeszcze kilka spraw chciałem ogarnąć) no i jak już opuściłem auto 4 raz niby radio i kontrolki normalnie działają ale auto już nie odpaliło - niby kręciło ale prądu jednak za mało i coraz słabiej ... oczyszczenie klem nic nie dało więc musiałem podpiąć się do innego auta - 5 razy kręciłem próbowałem poprawiając w międzyczasie klemy i dalej się nie podnosiła ... myślę - dobra ostatni raz - wziąłem się za klemy przy focusie , iskra przeskoczyło na minusie - teoretycznie powinno coś popłynąć - no i się udało ... także sprawdź dobrze czy masz dobre kable czy na pewno dobrze stykają do czystych punktów itd - każdy syf strasznie obniża przewodność, a i grubość i stan kabli oraz klem nie jest bez znaczenia. Ponadto jeżeli masz immo z na pilota czy cuś to po podpieciu klem wsiadz zamknij auto i jeszcze raz otworz ...
a przy podpieciu rozrusznik dobrze krecil ?
w tej chwili w żaden sposób nie kręci...
kupiłem kable, próbowałem innych miejsc podpięć (aby wyeliminować ewentualne zabrudzenia) ale nic nie idzie... zaraz zapakuje pełny akumulator i zobaczę czy pójdzie.
jeżeli nie kręci z kablami to w ogóle nie ma prądu -> raczej kable
kable musiały być dobre bo iskry skakały...
naładowanie aku do pełna pozwoliło na bezproblemowe odpalenie, nie mam pojęcia dlaczego na kable nie chciało odpalić...
dlatego, że jak masz wywalony akumulator to podlaczajac kable caly prad idzie w jego ladowanie, a nie odpalanie. A odpalajac z kabli lepiej podpinac sie z minusem gdzies na bloku,a nie na klemie ujemnej.