Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Samochód nie odpala, problem z elektryką

YETI
13-11-07, 13:53
Samochodem nie jeździłem z tydzień, dziś nie odpalił. W ogóle nie chciał zakręcić, zero prądu... odpalanie na kable z innego auta nie pomogło. Aku się ładuje, ale nie wiem czy to coś da skoro na kable nie odpalił.

Dodam że moja honda civic '92 posiada immobilizer [system breloczek + dioda do której trzeba go przyłożyć].

Czy immobilizer po rozładowaniu aku może blokować odpalenie silnika?

ygor
13-11-07, 14:25
W sobotę jak zmieniałem koła zostawiłem kluczyk na Ignition radio włączone dość głośno , ogrzewanie tylniej szyby chyba też zostawiłem , lampka od drzwi i bagażnika i tak sobie auto stało ze 2h (bo jeszcze kilka spraw chciałem ogarnąć) no i jak już opuściłem auto 4 raz niby radio i kontrolki normalnie działają ale auto już nie odpaliło - niby kręciło ale prądu jednak za mało i coraz słabiej ... oczyszczenie klem nic nie dało więc musiałem podpiąć się do innego auta - 5 razy kręciłem próbowałem poprawiając w międzyczasie klemy i dalej się nie podnosiła ... myślę - dobra ostatni raz - wziąłem się za klemy przy focusie , iskra przeskoczyło na minusie - teoretycznie powinno coś popłynąć - no i się udało ... także sprawdź dobrze czy masz dobre kable czy na pewno dobrze stykają do czystych punktów itd - każdy syf strasznie obniża przewodność, a i grubość i stan kabli oraz klem nie jest bez znaczenia. Ponadto jeżeli masz immo z na pilota czy cuś to po podpieciu klem wsiadz zamknij auto i jeszcze raz otworz ...

a przy podpieciu rozrusznik dobrze krecil ?

YETI
13-11-07, 18:12
w tej chwili w żaden sposób nie kręci...
kupiłem kable, próbowałem innych miejsc podpięć (aby wyeliminować ewentualne zabrudzenia) ale nic nie idzie... zaraz zapakuje pełny akumulator i zobaczę czy pójdzie.

ygor
13-11-07, 20:37
jeżeli nie kręci z kablami to w ogóle nie ma prądu -> raczej kable

YETI
15-11-07, 01:38
kable musiały być dobre bo iskry skakały...

naładowanie aku do pełna pozwoliło na bezproblemowe odpalenie, nie mam pojęcia dlaczego na kable nie chciało odpalić...

emg
15-11-07, 09:04
dlatego, że jak masz wywalony akumulator to podlaczajac kable caly prad idzie w jego ladowanie, a nie odpalanie. A odpalajac z kabli lepiej podpinac sie z minusem gdzies na bloku,a nie na klemie ujemnej.