Zobacz pełną wersję : Brak prądu w Civicu D14A4
Witam.
Mam problem dziś chciałem odpalić Hondę i po przekręceniu stacyjki nie ma żadnej reakcji, nie palą się kontrolki i w ogóle nie ma prądu w aucie. Próbowałem odpalić na kable też nic, akumulator jest naładowany, bezpieczniki nie poprzepalane. Raz podczas przekręcania stacyjka mrugnęły na ułamek sekundy kontrolki, po jakimś czasie lampka od ogrzewania i nic więcej. Ma ktoś pomysł co może mieć winę?
Zobacz stan klem, może luźne, zasiarczone, brudne. Na początek zdejmij je, oczyść, bieguny aku też, sprawdź też przewód masowy aku-buda.
może to śmieszne ale mi akurat się to przytrafiło ;), sprawdź czy ci myszy/szczury nie poprzegryzały jakiś kabli pod maską
Klemy są ok, bo niedawno czyszczone, masowe też są w porządku.
sprawdź wielkie bezpieczniki w pomocniczej skrzynce (pod maską), sprawdź dobrze MASY w aucie
ja poważnie z tymi myszami mówiłem.
ja poważnie z tymi myszami mówiłem.
Wierzę.
A co do bezpieczników wydają się wporządku.
weź próbnik el. i sprawdź czy w skrzynce z bezpiecznikami pod maską jest prąd, wyjmij jakiś bezpiecznik i w gnieździe z jednej strony musi być.
Awaryjne światła działają? Jeśli działają to winna będzie stacyjka.
Nic nie działa. Mam radio podłączone tak, że gra nawet bez kluczyka w stacyjce, podłączyłem je i też nie dostaję prądu.
Sprawdzę te skrzynkę.
Czyli wcale nie ma napięcia:
sprawdź główny bezpiecznik nr 41 z rys H2 tu jest pokazane który to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1292901.html
Wczoraj jeszcze raz sprawdziłem bezpieczniki wyjąłem każdy po kolei i włożyłem na miejsce. Dziś wsiadłem przekręciłem kluczyk Honda pali normalnie.Mam nadzieję, że już będzie ok.
Panowie - podobny problem, ale w B16.
Jeszcze w niedzielę spokojnie jeździłem bez żadnych problemów. Dziś auto kompletnie nie reaguje!
Jakiś czas temu miałem problem z immo, bo zgubiłem kluczyk. Immo zostało wypatroszone z kompa. Po tym "modzie" chwilę świrował centralny, bo nawet w czasie jazdy potrafił otwierać i zamykać auto, w końcu wyjąłem bezpiecznik centralny/szyber i używam kluczyka. Akumulator wymieniony jakieś półtora roku temu, raz zdarzyło się, że zasłabł, ale w końcu odżył. Teraz podłączam prostownik to wywala bezpiecznik w nim...
Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być???
JulekCIVIC
26-02-13, 22:30
Skoro ktoś grzebał ci w kompie to może gdzieś sknocił robotę i zwarcie się robi, co rozładowuje aku i powoduje palenie się bezpiecznika na prostowniku...
odłącz aku od jednej z klem podłącz prostownik naładuj go i podłącz, jeśli będzie mocno iskrzył to wiesz że coś robi zwarcie, jeśli po podłączeniu do prostownika wywali ci bezpiecznik to masz uszkodzony aku, lub prostownik ;) spr to i daj znać
ewentualnie profilaktycznie przejrzyj kable przy kompie i samego kompa
Aku pojechał dziś do wymiany. Pani obsługująca sklep kazała zostawić do sprawdzenia i naładowania. Jutro podłączę go spowrotem i pojadę obadać czy coś żre prąd na lewo.
Dzięki za podpowiedź! Dam znać czy pojawiły się jakieś problemy.
Aku odebrany w stanie idealnym. Moje auto żyje sobie własnym życiem, choć zaraz wybieram się to potwierdzić.
Trzeba będzie uruchomić elektryka i znaleźć przyczynę... Mam nadzieję, że to coś małego...