PDA

Zobacz pełną wersję : Silniczki lamp przednich

Zielnik
06-02-13, 17:41
Witajcie

Mam oto taki problem: pewnego razy gry zapaliłem silnik usłyszałem dziwną "walkę" czegoś elektronicznego, jakby coś zwariowało. Więc otworzyłem maskę i hałasowała tak lampa. Odłączyłem przewody od regulacji wysokości i jeździłem dalej. Jakiś czas później to samo w drugiej lampie. Także odłączyłem, ale spytałem swego mechanika - i mówi, że to częste dość, i że padły silniczki. Więc mam o to takie pytanie - czy te silniczki mogę jakkolwiek zregenerować? Najlepiej sam...Ewentualnie kupić i wymienić? W tych samych lampach?

Dzięki za odpowiedzi i przybliżenie tematu :)

Zielnik

Paulo
06-02-13, 18:06
najszybciej to chyba kupisz używki choćby na allegro

Zielnik
06-02-13, 18:20
najszybciej to chyba kupisz używki choćby na allegro

Czas mam, a jak się oszczędzi trochę grosza to czemu nie spróbować, dlatego pytałem o regeneracje :)

owsikk
07-02-13, 00:23
Mogę się mylić, ale czy silniczki reflektorów kiedy są sprawne nie wykonują właśnie za każdym razem po włączeniu zapłonu korekty ustawienia!? Tzn idą np. do dołu/do góry i później wracają do pozycji na której jest ustawiony przycisk regulacji?

mloodzian
07-02-13, 00:52
owsikk masz rację na pewno tak się dzieje po włączeniu lamp, ale chyba nie zawsze

bunkerites
07-02-13, 15:40
U mnie to samo sie dzieje.Lampa prawa :),dziwnie terkocze podczas startu silnika.Po chwili przestaje.Regulacja dziala plynnie,wiec sie tym zbytnio nie przejmuje:)

Zielnik
08-02-13, 00:39
Tylko że u mnie przypomina to bardziej walkę silniczka z ustawieniem. W sensie silniczek pracuje ciągle, i tak jakby co chwila przeskakiwał. Może spróbuję ustawić na zero i załączyć jeszcze raz. Aha - tylko, że ja mam śrubokrętem podniesiony strumień światła. Może to jest problem? Podniesione jest manualnie i silniczek nie może się do tego dostosować?

Krzysztof1969
08-02-13, 12:14
U mnie w prawym nie działa a w lewym rzęzi jak wóz drabiniasty na kocich łbach. No cóż Honda się nie popisała i sprawa wygląda następująco. Jeśli u ciebie silniczek jest wymienialny bo w niektórych były a w niektórych nie to sprawę da się załatwić. Jeśli zaś jest wewnątrz to wymiana tylko całego reflektora bądz jego rozklejenie. Gdzieś czytałem że ktoś takie coś robił. Pisałem w tej sprawie do Hondy odpowiedz brzmiała że jeśli mam wymienialny to wymienią mi za darmo w wybranym serwisie jeśli nie to na Allegro można kupić reflektory po niższej cenie.

vti24
11-02-13, 22:28
Większość dostępnych na portalach aukcyjnych używanych silniczków i lamp jest z uszkodzonymi silniczkami. Większość używanych reflektorów ma je niesprawne z uwagi na powypadkową przeszłość aut a silniczki są niestety podatne na uszkodzenia i szybko przestają działać. Sprawdzajcie czy działają przed ewentualnym zakupem. Zamienników i samych silniczków nie ma bo występują z całą lampą, chyba że są od zewnętrznej strony lampy.

Krzysztof1969
13-02-13, 16:27
Gdzies czytałem na forum że są zamienniki. Na Allegro można też kupic nową lampę za ok 300zł. Te silniczki to jest dziadostwo za psi grosz po prostu Honda zaoszczędziła i tyle. Widziałeś w poprzednich Hondach aby komuś zepsuł sie silniczek pozycji świateł? Zapytaj na forum w innym roczniku.

marioZ
15-02-13, 16:33
silniczek mozna kupic...to jest bosh dokladnie kiedys kupowalem i zamontowalem w lampie wiec chodzi bez problemu. nie mowicie ze nie ma bo one wystepuja w VW, Audi i z tego co pamietam to skoda tez sie łapie bo chodzi o ten tak??

http://www.acsw.home.pl/zdjecia_allegro/silniczki_reflektorow/silniczek%20reflektorow%2014_resize.jpg

mloodzian
15-02-13, 17:26
nie wiem jak do przedliftów ale zaraz poszukam ale do polifta jest taki:
http://allegro.pl/silniczek-regulacji-lampy-honda-civic-vii-01-05-i3009143816.html

marioZ
15-02-13, 18:27
taki mam u siebie gdzies w szafie, bo nie wiedzialem jaki u mnie siedzi...moge oddac

vti24
07-05-13, 21:35
Potwierdzam że silniczki do lamp takie jak na zdjęciu u marioZ czyli do lamp przedliftowych występowały w autach innych marek takich jak VW, Audi. Generalnie kształt obudowy silniczka musi być taki sam jak ori hondy. Uczulam tylko by zwrócić uwagę na długość kołeczka z kulką bo spotkałem się z różnymi długościami.

marioZ
08-05-13, 10:22
tak potwierdzam że są na pewno krótsze jeszcze kołeczki

Maciek 1991
08-05-13, 20:43
Miałem podobny problem zazwyczaj jeżeli silniczek pracuje tylko że non stop to znaczy że działa tylko coś nie styka, ja poruszałem silniczkiem i narazie 6 michów jeżdżę !!!

picasso2000
18-05-13, 14:35
A tak z ciekawości zapytam, jak to wygląda w wersji po lifcie z 2004 roku?
Chodzi mi o kwestię wymienialności.
I czy silniczki są rozbieralne?