Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dmuchawa ociera o coś...

Kyubi
06-02-13, 01:50
Witam dmuchawa (od nawiewu) w mojej civice VI 3D ociera o coś... Ostatnio ja wyciągałem i czyściłem bo chodziła głośno. Teraz przed złożeniem patrzyłem na krótko czy jest już dobrze. I było ok. włożyłem na miejsce poskręcałem i się okazuje że ociera o coś co może być nie tak? Za mocno odstaję kosz (ten wiatrak osadzony na silniku dmuchawy) i haczy gdzieś górą o coś i trze? Orientuje się ktoś ile powinien wystawać trzpień od tego kosza wentylatora na którym jest opaska zabezpieczająca?

RRa
06-02-13, 14:09
ja rozbierałem dmuchawę bo kosz był źle nałożony na ten trzpień. założyłem ja z powrotem i dalej było to samo. kosz ciągle się przesuwał i tarł o obudowę [tą czarną silnika] aż się kosz przytopił. swoją drogą też miał luzy i poszedł do wymiany.

Orientuje się ktoś ile powinien wystawać trzpień od tego kosza wentylatora na którym jest opaska zabezpieczająca?
powinien wystawać tylko kawałek = taki cycek. plastik wentylatora ma wypustkę a trzpień wcięcie w które wchodzi

Kyubi
06-02-13, 21:45
No dziś odpaliłem hanie i dziwnie się zachowuje ta dmuchawa możliwe ze też kosz do wymiany aczkolwiek na trzpieńu wentylatora kosz ładnie się trzyma czasem ocierał o to czarną obudowę to go podniosłem wyżej tak jak kolega wyżej napisał. I przed włożeniem go do mieszalnika powietrza sprawdzałem to cisza. Możliwe ze trze o coś w mieszalniku powietrza w który wchodzi dmuchawa? Na 1-3 biegu słychać takie chrabotanie jak by coś dosłownie dotykało żeberek kosza dmuchawy. a i czy możliwe że kosz dmuchawy jest za wysoko i góra kosza trze o górę mieszalnika? Czy raczej nie bo jest dość spora przerwa?

RRa
07-02-13, 11:40
wątpie żeby o coś tarło. w moim przypadku dźwięk przypominał bulgotanie gotujacej wody w czajniku :D na 1 i 2 biegu.
na 3 i 4 hałas był taki, że nie szło zagłuszyć 300w rms skrzynią basową :rolleyes:

Kyubi
07-02-13, 23:05
To mam podobny dzwięk

RRa
08-02-13, 06:53
to masz wymianę ;]
w sumie za 30 zł nie opłaca się kombinować z tym silniczkiem i zostaje tylko go wymienić = 3 śruby 1 wtyczka...