PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana pompy oleju d15b7

Deiv1990
05-02-13, 22:53
Ktoś mógłby tak z grubsza nakreślić, jak zabrać się do wymiany pompy oleju? Czy na przydomowym kanale i z zestawem kluczy dam rade ? :) grzebałem już wiele rzeczy w hance ale pompy jeszcze nie wymieniałem.

rozrząd trzeba ściągać ?

Van_Dal
05-02-13, 22:57
http://www.d-series.org/forums/diy-forum/47790-oil-pump-removal-installation.html

Yotomeczek86
05-02-13, 22:58
Oczywiście że da rade. Musisz zdjąć koło pasowe, osłone rozrządu - rozpiąć rozrząd niestety. Do tego musisz spuścić olej, odkręcić miskę, potem smoka - kup sobie nową uszczelkę do niego od razu. Na końcu chyba z 5 śrub od pompy jest..Potem chyba jeszcze uszczelniacz wału trzeba wyjąć i na końcu pompę - uszczelniacz też sobie kup, ale OEM bo zamienniki lubią przeciekać, kupisz np w Haparts.pl. To tak po krótce ;) W manualu masz wszystko pięknie rozrysowane :)

Deiv1990
05-02-13, 23:06
hmmm to jednak nie takie hop siup jak mi sie wydawało :) ale dzięki bardzo !

airman
05-02-13, 23:54
A mnie ciekawi czemu wymieniasz? Były jakieś pomiary ciśnienia? Ile przy jakich obrotach?

Deiv1990
06-02-13, 12:19
po minime vtec nie daje swojego efektu, przy wyzszych obortach ciężko sie już wkręca. Ciśnienie będzie mierzone, ale juz nastawiam sie na wymiane pompy bo w wielu przyapdkach to przez pompe oleju nie było vteca. Przed tym jeszcze raz sprawdze rozrzad, zapłon ustawie na lampe i posprawdzam wszystkie inne przyczyny a na końcu będzie wymiana pompy.

jasiek09
06-02-13, 12:29
Ja tu jeszcze nie widziałem żeby przy minime ktoś nie miał vteca bo pompa oleju jest za słaba...

unique20
06-02-13, 12:33
hehe pompa spokojnie wystarcza do minime, ale cuda sie zdarzaja :P

Deiv1990
06-02-13, 12:34
no widzisz a jednak ;) pisałem juz do wielu ludzi i w kilku przypadkach to pomagało ;) nie koniecznie że za słaba tylko że stara pompa oleju mogła jużnie być na tyle szczelna i nie dawała takiego ciśnienia jak potrzeba. a od d16z6 jest o ile wiem najwieksza w D serii

unique20
06-02-13, 12:36
poszukaj tematu o pompach, tam pioootr opisywal pompy olejowe w D serii i bedziesz wiedzial ktora jest najlepsza.

jasiek09
06-02-13, 13:16
rozrząd sobie sprawdź zamiast pompę zmieniać

Deiv1990
06-02-13, 14:53
czyli jeśli rozrząd będzie idealnie na znaki to jest ok ? i do tego zapłon ustawić na lampie tak ? czy jest taka opcja ze mimo iz rozrzad bedzie dobrze na znaki to dalej będzie "źle ustawiony" jak na mini me?

edit. !

No i dokonało się ;) przyczyną braku vteca był brak śrubki na klawiturze po lewej stronie która była zaraz nad kanałem olejowym który uruchamia vteca ;) efektem tego , całe cisnienie oleju rozbryzgiwało sie pod pokrywe a nie pchało "tueljki " do właczania vtec-a. Śrubka znaleziona i przykręcona, auto wkońcu idzie jak trzeba !