Zobacz pełną wersję : wymiana pompy oleju d15b7
Ktoś mógłby tak z grubsza nakreślić, jak zabrać się do wymiany pompy oleju? Czy na przydomowym kanale i z zestawem kluczy dam rade ? :) grzebałem już wiele rzeczy w hance ale pompy jeszcze nie wymieniałem.
rozrząd trzeba ściągać ?
http://www.d-series.org/forums/diy-forum/47790-oil-pump-removal-installation.html
Yotomeczek86
05-02-13, 22:58
Oczywiście że da rade. Musisz zdjąć koło pasowe, osłone rozrządu - rozpiąć rozrząd niestety. Do tego musisz spuścić olej, odkręcić miskę, potem smoka - kup sobie nową uszczelkę do niego od razu. Na końcu chyba z 5 śrub od pompy jest..Potem chyba jeszcze uszczelniacz wału trzeba wyjąć i na końcu pompę - uszczelniacz też sobie kup, ale OEM bo zamienniki lubią przeciekać, kupisz np w Haparts.pl. To tak po krótce ;) W manualu masz wszystko pięknie rozrysowane :)
hmmm to jednak nie takie hop siup jak mi sie wydawało :) ale dzięki bardzo !
A mnie ciekawi czemu wymieniasz? Były jakieś pomiary ciśnienia? Ile przy jakich obrotach?
po minime vtec nie daje swojego efektu, przy wyzszych obortach ciężko sie już wkręca. Ciśnienie będzie mierzone, ale juz nastawiam sie na wymiane pompy bo w wielu przyapdkach to przez pompe oleju nie było vteca. Przed tym jeszcze raz sprawdze rozrzad, zapłon ustawie na lampe i posprawdzam wszystkie inne przyczyny a na końcu będzie wymiana pompy.
Ja tu jeszcze nie widziałem żeby przy minime ktoś nie miał vteca bo pompa oleju jest za słaba...
hehe pompa spokojnie wystarcza do minime, ale cuda sie zdarzaja :P
no widzisz a jednak ;) pisałem juz do wielu ludzi i w kilku przypadkach to pomagało ;) nie koniecznie że za słaba tylko że stara pompa oleju mogła jużnie być na tyle szczelna i nie dawała takiego ciśnienia jak potrzeba. a od d16z6 jest o ile wiem najwieksza w D serii
poszukaj tematu o pompach, tam pioootr opisywal pompy olejowe w D serii i bedziesz wiedzial ktora jest najlepsza.
rozrząd sobie sprawdź zamiast pompę zmieniać
czyli jeśli rozrząd będzie idealnie na znaki to jest ok ? i do tego zapłon ustawić na lampie tak ? czy jest taka opcja ze mimo iz rozrzad bedzie dobrze na znaki to dalej będzie "źle ustawiony" jak na mini me?
edit. !
No i dokonało się ;) przyczyną braku vteca był brak śrubki na klawiturze po lewej stronie która była zaraz nad kanałem olejowym który uruchamia vteca ;) efektem tego , całe cisnienie oleju rozbryzgiwało sie pod pokrywe a nie pchało "tueljki " do właczania vtec-a. Śrubka znaleziona i przykręcona, auto wkońcu idzie jak trzeba !