Zobacz pełną wersję : Silnik nie odpala/ check engine Civic gen VII D16V1 pooomocy
ddeenniiss
05-02-13, 15:54
:( zrobiłem niewybaczalną rzecz i wykąpałem moją Hankę pod maską w środku zimy. Poczułem wiosnę i pojechałem na myjnie (zadaszona, cieplutko , mnóstwo czasu a na zewnątrz upalne 5 stopni na +)
Wróciłem normalnie do domu (jakieś 2o km) postawiłem Hanke na dworzu (w nocy mrozek ok -2)
Rano odpalam i po kilku minutach jazdy check engine (najpierw swieci na stałe i zaczął pozniej migac - i tak na zmianę) Hanke postawiłem i postanowiłem kupić prosty komp diagnostyczny, żeby sczytać błąd.
Dziś jadę zobaczyć, zanim diag z allegro przyjdzie, czy może check "uciekł" a tu Hania kręci rozrusznikiem a silnik nic, nie odpala. Dziwne wrażenie jakby kręcil tylko rozrusznik i wydobywa się dziwny dzwięk....
Wiem, że to dość mało informacji... ale co mogło się uszkodzić po umyciu silnika? (skrzynka z bezpiecznikami i większosc niezabezpieczonych złączek zabezpieczyłem....) Kable? Świece? Jakiś czujnik?
:( zrobiłem niewybaczalną rzecz i wykąpałem moją Hankę pod maską w środku zimy. Poczułem wiosnę i pojechałem na myjnie (zadaszona, cieplutko , mnóstwo czasu a na zewnątrz upalne 5 stopni na +)
Wróciłem normalnie do domu (jakieś 2o km) postawiłem Hanke na dworzu (w nocy mrozek ok -2)
Rano odpalam i po kilku minutach jazdy check engine (najpierw swieci na stałe i zaczął pozniej migac - i tak na zmianę) Hanke postawiłem i postanowiłem kupić prosty komp diagnostyczny, żeby sczytać błąd.
Dziś jadę zobaczyć, zanim diag z allegro przyjdzie, czy może check "uciekł" a tu Hania kręci rozrusznikiem a silnik nic, nie odpala. Dziwne wrażenie jakby kręcil tylko rozrusznik i wydobywa się dziwny dzwięk....
Wiem, że to dość mało informacji... ale co mogło się uszkodzić po umyciu silnika? (skrzynka z bezpiecznikami i większosc niezabezpieczonych złączek zabezpieczyłem....) Kable? Świece? Jakiś czujnik?
Ja bym obstawiał: cewki zapłonowe albo czujnik położenia wałka rozrządu.
ja przerabiałem czujnik trzy dni temu w innym aucie i auto by odpaloało ale by pracowało nie równo i gasło jeżeli byłby zepsuty, a jego nie odpala całkowicie. Co do cewek to musiałby paść układ sterujący bo jeżeli nie działała by jedna z cewek to też auto by odpaliło i gasło lub źle pracowało i po chwili gasło
Dziwne wrażenie jakby kręcil tylko rozrusznik i wydobywa się dziwny dzwięk....
Jaki dźwięk? Czy rozrusznik kręci szybciej niż zwykle?
A co z kontrolą kluczyka? Gaśnie po włączeniu zapłonu i miga po wyjęciu kluczyka?
Nagraj no to kolega albo co bo słabe info dajesz.
ddeenniiss
06-02-13, 09:29
tak zrobię, nagram to i zarzucę pod koniec dnia.
ddeenniiss
07-02-13, 20:02
noo to tak, kupiłem najprostszy interfejs pod obdII (ELM 327 bluetooth) za 60 plnów na allegro iiii bardzo polecam to wszystkim :) super zabawka i działa. W 30 sekund zrobiłem to za co ASO wyciąga rękę po 100 pln.
A teraz mniej przyjemne rzeczy...
Wyskoczyły takie błędy...
P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"
P0303,"Cylinder 3 - wykryte wypadanie zapłonów"
P0304,"Cylinder 4 - wykryte wypadanie zapłonów"
Auto nie odpala, tzn kręci ale tak jakby w samym silniku nic się nie dzieje.
Nagrałem to i spróbuję wrzucić nagranie.
A tymczasem może wiecie co to może być? świece? kable? czy coś gorszego?
no i przypominam, że to wszystko zaczęło się po zmoczeniu silnika.... więc może listwa wtryskowa czy coś... od czego zacząć szukanie?
od prądu, czyli świece
jak wymienisz świece i nie pomoże to trzeba sprawdzić cewki, ewentualnie ich okablowanie, cholera wie co tam się zamoczyło
po lecie nie bedzie śladu po błędach muszą się tylko silnik i wtyczki dokładnie wysuszyć. Przerabiałem już to w dwóch autach i jest git
ddeenniiss
08-02-13, 09:46
dziś pozamieniam cewki i przesuszę kable itp. może się uda. Jak by coś nowego wynikło będę męczył ;) dzięki za pomoc.
ddeenniiss
09-02-13, 17:02
mam pytanko, jest jakiś manual na forum jak wyjąć kable wysokiego napięcia bez uszkadzania i łamania wszystkich spinek itp? :)
Cewki wyjąłem, świece sprawdziłem ale z kablami sobie średnio mogę poradzić :/
wypięcie wtyczki od cewki to przecież prosta sprawa
ddeenniiss
09-02-13, 17:32
ehhh, nie potrzebuję szydery tylko porady. Cewki już wyjąłem. Może to głupi pomysł ale chcę wyjąć kable wysokiego napięcia które nie trzymają się tylko cewek. Do tej pory jezdzilem innymi markami i tam bylo to dużo prostsze. Chcę wziąć kable do domu, przesuszyć ( bo na -5 nie ma opcji) moze to pomoze. Nie mam teraz hajsu na to, zeby zaprowadzic auto do mechanika i próbuję poradzic na wlasną rękę.
no ale jedynie gdzie może znajdować się woda lub jej resztki to same wtyczki, choć one i tak są tak zabezpieczane że nie ma prawa tam wpaść woda. wystarczy wypięcie wtyczki przedmuchnie jej sprężonym powietrzem i założenie jej z powrotem
nie ma prawa tam wpaść woda
dobre!
Civic VII nie ma kabli wysokiego napięcia.
Jeśli chodzi o te kable co idą do cewek to oczywiście musisz zdjąć pokrywkę plastikową, która jest na silniku i poodpinać wszystkie wtyczki. Na prawdę nie wydaje mi się że to coś trudnego. A woda może wpaść wszędzie. Szczególnie jak się myjką ciśnieniową potraktuje. Przede wszystkim podejrzewał bym że całe świece 3 i 4 cylindra są zalane wodą i dla tego jest problem z zapłonem. Wyjmij cewki i zajrzyj tam. Ewentualnie osusz. Tylko jak będzie tam woda to nie odkręcaj świec!
ddeenniiss
11-02-13, 12:04
i tak po kilku dniach odpaliłem Hankę :) cewki zamieniłem miejscami, osuszyłem, styki potraktowałem WD40, błędy pokasowałem.
Dzięki za pomoc ;)
i tak po kilku dniach odpaliłem Hankę :) cewki zamieniłem miejscami, osuszyłem, styki potraktowałem WD40, błędy pokasowałem.
Dzięki za pomoc ;)
Od razu mówiłem żeby przyjrzeć się cewkom... niektórzy niestety mieli inne zdanie...
ddeenniiss
13-02-13, 12:31
Słuchajcie, czy taki wynik amorów w przypadku Civica jest ok? Kiedys w dużo cięższym aucie, jak spadły poniżej 60 % mechanik zaproponował wymianę... polatam na tym jeszcze?
Amortyzatory :
Przód : L 78% , P 69%
Tył : L 59% , P 60%
I jeszcze jedno, czy Honda w ASO ma dostęp do baz ogólnopolskich dotyczących historii serwisowych?
A co do mojej hanki, na zimnym silniku jest problem z brakiem mocy, skacze troszke i wywala P302 i P303 czyli to co było. po rozgrzaniu jest ok... dziś wymieniam świece, może coś pomoże.
Cytat ze strony oponiarskiej: "Amortyzator bezwzględnie wymaga wymiany, gdy jego sprawność spada do 30 proc, lub dla jednej osi różnica skuteczności przekracza 15 proc".