Zobacz pełną wersję : Jakie tarcze i klocki do 5D 1995r
Posiadam civica z 95 roku 5D i mam strasznie hamulce, to naprawde zenada,
I teraz pytanko, czy zmiana tarcz na nawiercane i na dobre klocki np greeny z ebc wystarczy?
Szukalem podobnego tematu i dokopac sie nie moglem, a no i kozystajac jeszcze z okazji jakie rozporki zakupic do niego??
ogolenie co proponujecie
Pewnie masz jakies zamienniki wlozone, bo seryjne hamulce daja rade. Tak jak mowisz - kup jakis dobry zestaw EBC nawiercane/nacinane (TurboGroove) 262mm, klocki Green, zmien plyn hamulcowy na nowy z wysoka temperatura wrzenia i bedzie duzo lepiej.
Co do rozporek to przednia gorna od VTi dostaniesz w ASO (jakies 50-60pln), do tego mozesz zainwestowac w tylny stabilizator od VTi 5D (do tego beda potrzebne wahacze poprzeczne z otworami pod stabilizator).
Zawsze mozesz tez obnizyc auto samymi sprezynami lub kupic jakis dedykowany zestaw do 5D.
Pzdr.
tylko jest problem bo ja nie wiem czy tam jest tarcza 262mm hmm chyba mniejsza
bo to wersja 1.4 i pamietam ze czytalem gdzies ze pierwsze egzemplaze tego modelu cos mialy z tymi hamulcami, ale nie jestem pewien.
A no i czy tylko zmiana tarcz i klockow na przod wystarczy??
czy z bembnami tez wypadaloby cos zrobic??
ja nie wiem czy tam jest tarcza 262mm hmm chyba mniejsza
Wiec zdejmij kolo i zmierz. To chyba nie problem?
no mi wyszlo jak mierzylem ok 260 nawet ciut mniej tak 158 cos takiego ale moze oko mam za stare :D:D
imo w zupelnosci wystarcza ci gladkie tarcze i jakies w miare zwykle klocki + nowy plyn i porzadne odpowietrzenie
czy tak trudno podjechac do hurtowni i kupic tarcze/klocki wedlug katalogu?
no mi wyszlo jak mierzylem ok 260
No i dobrze Ci wyszlo, bo 1.4, 1.5, 1.6 i 2.0 w 5D 95-00 mialo wlasnie tarcze 262mm 4x100 i mniejszych w tej budzie po prostu nie bylo.
btrl, jak juz wymienisz hamulce, to napisz co kupiles i czy jest poprawa.
Pozdrawiam :)