Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie tarcze i klocki do 5D 1995r

btrl
12-11-07, 17:53
Posiadam civica z 95 roku 5D i mam strasznie hamulce, to naprawde zenada,
I teraz pytanko, czy zmiana tarcz na nawiercane i na dobre klocki np greeny z ebc wystarczy?
Szukalem podobnego tematu i dokopac sie nie moglem, a no i kozystajac jeszcze z okazji jakie rozporki zakupic do niego??
ogolenie co proponujecie

Gruszka
12-11-07, 19:06
Pewnie masz jakies zamienniki wlozone, bo seryjne hamulce daja rade. Tak jak mowisz - kup jakis dobry zestaw EBC nawiercane/nacinane (TurboGroove) 262mm, klocki Green, zmien plyn hamulcowy na nowy z wysoka temperatura wrzenia i bedzie duzo lepiej.

Co do rozporek to przednia gorna od VTi dostaniesz w ASO (jakies 50-60pln), do tego mozesz zainwestowac w tylny stabilizator od VTi 5D (do tego beda potrzebne wahacze poprzeczne z otworami pod stabilizator).

Zawsze mozesz tez obnizyc auto samymi sprezynami lub kupic jakis dedykowany zestaw do 5D.

Pzdr.

btrl
12-11-07, 19:18
tylko jest problem bo ja nie wiem czy tam jest tarcza 262mm hmm chyba mniejsza
bo to wersja 1.4 i pamietam ze czytalem gdzies ze pierwsze egzemplaze tego modelu cos mialy z tymi hamulcami, ale nie jestem pewien.
A no i czy tylko zmiana tarcz i klockow na przod wystarczy??
czy z bembnami tez wypadaloby cos zrobic??

Gruszka
12-11-07, 19:32
ja nie wiem czy tam jest tarcza 262mm hmm chyba mniejsza

Wiec zdejmij kolo i zmierz. To chyba nie problem?

btrl
12-11-07, 20:23
no mi wyszlo jak mierzylem ok 260 nawet ciut mniej tak 158 cos takiego ale moze oko mam za stare :D:D

!markos
12-11-07, 20:39
imo w zupelnosci wystarcza ci gladkie tarcze i jakies w miare zwykle klocki + nowy plyn i porzadne odpowietrzenie

czy tak trudno podjechac do hurtowni i kupic tarcze/klocki wedlug katalogu?

Gruszka
12-11-07, 22:23
no mi wyszlo jak mierzylem ok 260
No i dobrze Ci wyszlo, bo 1.4, 1.5, 1.6 i 2.0 w 5D 95-00 mialo wlasnie tarcze 262mm 4x100 i mniejszych w tej budzie po prostu nie bylo.

btrl, jak juz wymienisz hamulce, to napisz co kupiles i czy jest poprawa.

Pozdrawiam :)