PDA

Zobacz pełną wersję : SWAP 1.5 v16 - kilka pytań

cmk1990
05-02-13, 13:58
Witam, ostatnio moja Hanka dostała niefortunnego strzała w lewy słupek dlatego też z karoserii już nici.

Jako że ukłąd kierowniczy zawieszenie i silnik nie dostał postanowiłem poszukać innej karoserii i poprzekładać. Mój silnik to standardowy 1,5 V16 90KM d15. Buda hatchback V gen z roku 93.

Mam kilka pytań:
1. Czy silnik wraz ze skrzynią najlepiej wyciągać do góry czy spuścić w dół?
2. Jeżeli moj civic posiada elektryke, szyber dach szyby a nowa karoseria nie, będzie to jakiś problem z wiązkami?
3. Czy silnik 1,5 spasuje do karoserii z 1.3?

Czy ewentualnie są jakieś ważne sprawy o których muszę wiedzieć wcześniej?:)

Van_Dal
05-02-13, 15:16
ad1 są 2 szkoły ale jak nie masz ludzi do pomocy to łatwiej dołem. jednak jak masz 2 czy 4 ludzi do podniesienia silnika to z łatwoscią wyciągniesz wszystko górą

ad2 jezeli przełożysz całą wiazkę kabinową to nie będzie problemu. Jeżeli jednak nie chce targać starej to może być mała malutka rzeźba z podłączeniem tego wszystkiego

ad3 do karoserii pasuje ale nie do baku. wkładając do budy 1.3 musisz zamontować elektryczną pompę paliwa albo zmienić dodatkowo bak z starego auta, do tego żeźba z przerobieniem samochodu na wtrysk, czy to dpfi czy mpfi tak czy siak z elektryką będzie rzeźba. jak przekładasz z 1.6 czy 1.5 omijasz problem z bakiem i elektryką silnika. przekładasz tylko słupki do nowych kolektorów

pamiętaj że eg3 czyli civic z silnikiem 1.3 ma mniejsze tarcze hamulcowe niekiedy :)

cmk1990
05-02-13, 23:22
Czyli wnioskuje po prostu najlepiej karoseria od 1.5 bez pieprzenia się z tym wszystkim powinno współgrać. Co do swapu mam do pomocy 2 osoby no i żuraw:)
Pozostaje mi tylko szukać karoserii o którą cięzko.. Dzięki kolego.